A faliújságtenderek néven elhíresült botrányban összesen öt ember ellen emeltek vádat, köztük az SNS két korábbi minisztere, Marián J. és Igor Š. ellen.

 

A Speciális Büntetőbíróság már befejezte a bizonyítékok gyűjtését, az eljáró ügyésznő pedig eddig példátlan büntetést javasolt: az SNS egykori minisztere, Marián J. ellen tíztől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés elé nézhet.

 

A vádlottak a nyomozás során tetteiket tagadták vagy nem válaszoltak a feltett kérdésekre, de vallomásuk több helyen ellentmond egymásnak. A minisztériumok több alkalmazottját is kihallgatták, akik – elmondásuk szerint – a tenderek nagy értéke ellenére csak a médiából értesültek a közbeszerzésekről.

 

 hirdetes_810x300  

Marián J. a börtönbüntetésen kívül 30 ezer eurós bírságot is kaphat, illetve 5 évre eltilthatják a közbeszerzési eljárások lefolytatásától. Helyettese, Igor Š.7-12 évnyi börtönnel néz szembe.

 

A faliújságtender-botrány 2007-ben robbant ki, az akkori Építésügyi Minisztériumban zajló visszaélésekre a sajtó hívta fel a figyelmet. Egy 120 millió euró összértékű tendert a minisztérium csak egy eldugott faliújságon hirdetett meg – így csak egy baráti konzorcium értesülhetett annak létezéséről. Uniós forrásokról volt szó.

 

Miután kipattant a botrány, az I. Fico-kormány érvénytelenítette a szerződést, de addigra a két kedvezményezett cég markát 12 millió euró ütötte. Ezt az összeget természetesen Brüsszel nem fizette át Szlovákiának – tehát az adófizetők pénze bánta.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!