Szeptemberben jelent meg a Körkép.sk műhelyéből származó ‘Szlovákiai Magyarok’ internetes folyóirat legújabb száma. Bár a magazinban felvonultatott cikkek összefüggenek, önmagukban is érdekes kérdéseket és problémákat járnak körül.

 

Ezért cikk-sorozatot indítottunk, melyben nem csupán a magazinban közölt írásainkat tesszük közzé, hanem esetenként azok némileg bővített verzióját is.

 

 

Szlovákiai magyar szakközépiskolák a munkanélküliség tükrében

 

 hirdetes_810x300  
Fotó: Körkép.sk/KPA

 

Mintegy 300 ezer szakmunkás hiányzik a szlovákiai munkaerőpiacról, és ők csak azok, akikre az autóipar tart igényt. 1992-től kezdődően Közép-Európából több mint 18 millió ember vándorolt ki jobb munkalehetőség reményében Nyugatra, így most Szlovákiában az a paradox helyzet állt elő, hogy miközben a térségben az egyik legmagasabb a munkanélküliség (7 százalék körüli), addig hatalmas mértékű a szakképzett munkaerő iránti kereslet.

 

Ez a helyzet méltán értékelte fel a szakközépiskolák szerepét. Szlovákia azonban e téren komoly kihívás előtt áll. A Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal 2015-ben megjelent tanulmánya szerint a középiskolai végzősök legnagyobb része az iparban helyezkedik el.

 

Például a mezőgazdasági-erdészeti szakokon végzett pályakezdők 38 százaléka az ipari termelésben helyezkedik el, saját szakmájában mindössze 9 százalék. Még a társadalomtudományok területén végzettséget szerző középiskolások egy harmada is az iparban talál munkát. Kivételt csak az egészségüggyel kapcsolatos szakmák jelentik, ott a végzősök 83 százaléka helyezkedik el saját szakmájában.

 

 

Kihívások előtt

 

A szlovákiai magyar középiskolák és gimnáziumok komoly kihívások előtt állnak. Míg országos szinten 28 százalékkal csökkent a szakközépiskolás fiatalok száma, addig a magyar iskolákban ez az arány sokkal rosszabb (a vegyes iskolákat is beleértve 40,8 százalékos).

 

A Gazdasági és Szociális Reformok Intézete (INEKO) által minden évben összeállított rangsorban nem egy magyar intézmény szerepelt kiemelkedő helyen.

 

Az INEKO listáját mi most kiegészítjük egy saját rangsorral, amit a Tudományos és Műszaki Információs Központ (CVTI) adatai alapján állítottunk össze a végzősök munkanélküliségi adatai alapján. Ez a rangsor 10 pontos skáláján csak a magyar vagy vegyes tannyelvű oktatási intézményeket vizsgálja. A rendszerint főiskolai tanulmányok előkészítőinek számító gimnáziumok nem kaptak helyet a listán.

 

A munkanélküliségi adatokra kapott pontszám nem az elhelyezkedés valószínűségét jelöli, a 0 pont közelében lévő iskolák végzősei nem mind munkanélküliek. A rangsor csak az iskolák egymáshoz mért eredményét mutatja, a legalacsonyabb értékelést kapó iskolánál a legmagasabb a  végzősök munkanélküliségi rátája.

 

Egyébként a magyar szakközépiskoláknál a végzősök állástalansága 0-30 százalék között mozog.

 

 

 

 

 

Kiadványunk a témában elérhető digitálisan. Lapozzon bele!

 

Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!