Abban már biztosak lehetünk, hogy elindult a 2018-as elnökválasztás kampánya. A Smer után most már az SNS is nekiesett Andrej Kiska államfőnek – nem mintha nem lenne mit megmagyaráznia. Kiska adóproblémája után újabb botrány van kialakulóban egy Tátra alatti telek kapcsán, amire Jaroslav Paška, az SNS alelnöke hívta fel a figyelmet.

 

Andrej Kiska köztársasági elnök 18 évvel ezelőtt, még mint vállalkozó, vásárolt meg Nagyszalókon (Veľký Slavkov, Poprádi járás) egy 1,2 hektáros telket. A telekhez azonban az előző tulajdonos kétes körülmények között jutott hozzá, ezért bíróság foglalkozik a tulajdonjoggal.

 

A károsultak pedig az SNS alelnökének rokonai. Paška elmondása szerint másfél évvel ezelőtt keresték meg őt, hogy segítsen nekik.

 

 hirdetes_400x285  

„A károsultak a hatóságohoz fordultak, de a rendőrség abszurd döntést hozott. Az ügyészségre hivatkozva ugyanis csak formailag vizsgálták ki az ügyet, vagyis a vizsgálat sikertelen volt. A rendőrség egyáltalán nem teljesítette alapvető feladatát. Így nem maradt más választásuk [a károsultaknak], mint bírósági eljárást indítani a jelenlegi tulajdonos ellen, ha vissza akarják kapni a telküket“

 

nyilatkozta Paška.

 

Nem tudott a vitás ügyről

 

A köztársasági elnök elmondása szerint nem tudott a fenti körülményekről, az adásvételi szerződésben pedig az szerepel, hogy a telket nem terheli semmilyen jelzálog vagy tartozás.

 

A szóban forgó területet 1999-ben vásárolta meg Július Sirocký nevű személytől, a 12 ezer négyzetméterért akkor 54 270 szlovák koronát fizetett (akkori árfolyamon cca. 1240 eurót).

 

Kiska azzal védekezik, hogy telket az az ingatlanügynökség ajánlotta számára megvételre, amelyen keresztül több más területet is felvásárolt az Erdőaljaként (Pod lesom) is ismert térségben. Ezek a telkek a szocializmus idején nagy népszerűségnek örvendő, egykori autós kemping területén találhatóak. Az elnök állítja, a telekről egy szlovák bulvárlap apróhirdetéseiből értesült.

 

A 90-es évek közepétől az említett kempingterületet (csodás kilátással a Szalóki-csúcsra) elkezdték felparcellázni családi házak építése céljából. A mai napig bővítik az építkezési területeket a hely népszerűsége okán. A „szlovák tejkirályként” emlegetett Mikuláš Bobák 440 ágyas üdülőt tervez ott felépíteni. Ezen a területen szerzett mintegy 6 ezer négyzetmétert Kiska első felesége a válás során.

 

A telkek jelenlegi ára 125 euró négyzetméterenként.

 

Illusztráció: Eladásra hirdetett telkek Nagyszalókon. A ’90-es évekbeli árának többszörösét éri most. Forrás: novostavby.sk

 

Egyelőre még nem történt feljelentés

 

Kiska 1,2 hektáros nagyszalóki telkére pedig közben bejelentkezett az eredeti tulajdonos, ám ez a történet sem annyira egyértelmű, mint ahogy azt az SNS alelnöke jelezte.

 

„Két évvel ezelőtt érkezett egy levél egy ismeretlen nevű személytől, aki a telkeket követelte vissza. Mivel nem arról volt szó, akitől a köztársasági elnök a földeket vásárolta, azt javasolta neki, hogy forduljon a bírósághoz. Azóta nem hallani felőle, sem a rendőrség sem a bíróság részéről”

 

nyilatkozta Kiska szóvivője, Roman Krpelan. Ezt támasztja alá az is, hogy egyelőre egyetlen polgári pert sem indítottak Kiska vagy Sirocký ellen.

 

Hospodárske Noviny

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!