Ahogyan arról már korábban beszámoltunk múlt héten zajlott a Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) eddigi legnagyobb, SHARK névre hallgató akciója, melynek során összesen négy megyében, 40 helyszínen razziáztak gazdasági bűncselekmények elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. 

 

63 személy ellen indított eljárást

 

A rendőrség 63 embert gyanúsít bűnszervezet létrehozásával, adócsalással és pénzmosással, az államnak okozott kár mintegy 28 millió euró. Közülük 13-at letartóztattak – és a bíróság esetükben vasárnap már elrendelte a vizsgálati fogságot is – a múlt hét pénteki rendőrségi razzia során. A 13 letartóztatott között van Stanislav Vospálek, a Most-Híd iglói járási elnöke, megyei képviselő és képviselőjelölt is. Vospálek párttagságát tegnap a Most-Híd felfüggesztette, és mivel indul a november 4-i megyei önkormányzati választásokon is, jelöltségét visszavonták.

 

 hirdetes_300x300  

Gašpar elmondása szerint a csoport 2014 januárjától működött. „Kereskedelmi cégek hálózatát hozták létre, amelynek segítségével fiktív üzleteket bonyolítottak le, fiktív reklámszolgáltatásokat vásároltak, amelyek segítségével csökkentették egyes cégek adóalapját” – magyarázta Gašpar a sajtótájékoztatóján.

 

A nyomozók három csoportra osztották a létrehozott cégeket. Az első csoportba az úgynevezett veszteséges cégek kerültek, ezek adták el az el nem készített reklámanyagokat, hirdetéseket, olcsón a köztes szervezeteknek, amelyek viszont már túlárazva értékesítették ezeket a végfelhasználóknak.

 

A cél az volt, hogy a végfelhasználók a megvásárolt reklámokat költségként kimutatva minél több adót tudjanak visszaigényelni. Ezzel a tevékenységgel 27,985 millió euró kárt okoztak az államnak. A nyomozók vizsgálták az ügyet pénzmosás szempontjából is, mivel a közel 28 millió eurós áfacsalás mögött mintegy 140 millió eurós fiktív kereskedelmi tevékenység folyt.

 

Gašpar tájékoztatása szerint a vádlottak bűnösségének bebizonyosodása esetén bűnbanda létrehozásáért és működtetésért 5–10, adócsalásért 7–12, jövedelem legalizálásáért pedig 12–20 évnyi szabadságvesztésre ítélhetők.

 

Peter Hraško, a NAKA igazgatója elmondta: a vádlottak között van egy hivatásos katona is, aki a raktárakból fegyvereket és lőszereket adott el a bűnözőknek.

 

A NAKA letartóztatta a Most-Híd megyei képviselőjét pénteki nagy razziája során

 

Forrás: Aktuality.sk/teraz.sk

Nyitókép: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!