Nagy József (Most-Híd) EP-képviselő október 17-én facebook-bejegyzésben támadt rá az MKP-ra a Minority SafePack aláírágyűjtés miatt. A most-hidas képviselő vádjaira az MKP még aznap reagált sajtóközleményben, ám a vita itt még nem ért véget.

 

Frissítve 15:30

 

Nagy József állításai szerint az MKP saját megyei kampányára használja ki a kezdeményezést. Nagy szerint

 

 hirdetes_300x300  

„A Híd TÁMOGATJA a Minority Safepack-et, az Európai Bizottság aláírásgyűjtését”

 

A fenti mondatban az MKP két hibás állítást is talált, melyet sajtóközleményében meg is cáfolt.

 

„Nagy József téved: az aláírásokat nem az Európai Bizottság gyűjti, hanem az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) összeurópai civil szervezet tagszervezetei (pl. MKP) és bárki/bármi más, aki/ami csatlakozik hozzá (egyének, civil szervezetek, pártok).”

 

Olvasható a párt közleményében. Az MKP ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy

 

„a Most-Híd eddig semmi jelét nem adta annak, hogy támogatná ezt a történelmi jelentőségű kezdeményezést. Bár az európai kisebbségeket képviselő szervezetek (köztük az MKP) számára eddig is furcsa volt, hogy a Most-Híd párt mind szavakban, mind tettekben passzív maradt, az MKP mégsem fogalmazott meg ez irányban bírálatot. Az viszont már megengedhetetlen és túlmegy minden erkölcsi határon, hogy a Most-Híd a minisztere által részt vesz e létfontosságú kezdeményezés bírósági úton való ellehetetlenítésében.”

 

Ma útjára indul a Minority SafePack-et támogató összeurópai aláírásgyűjtés

 

Nagy József facebook-posztjában egyébként Szlovákia csatlakozását Románia peréhez az aláírásgyűjtés miatt

 

„egy túlbuzgó külügyi hivatalnok meggondolatlan, hibás kezdeményezésének” tartja.

 

Az MKP sajtóközleményében arra kérte a Most-Híd EP-képviselőjét, hogy „állítólagos támogató hozzáállásával összhangban” próbálja meg elérni, hogy Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter vonja vissza a Minority SafePack elleni bírósági beadványát.

 

Szlovák-román összefogás az uniós kisebbségi jogok ellen?

 

Itt még nincs vége…

 

Nagy József egy következő facebook-bejegyzésben reagált az MKP közleményére. Ebben azt állítja, hogy a magyar párt sajtóosztálya téved, mivel állításukkal ellentétben az Európai Bizottság gyűjti az aláírásokat.

 

„A Minority Safepack aláírásgyűjtést az Európai Bizottság folytatja, az alábbi weboldalon bárki csatlakozhat és nem szükséges sem az MKP-hoz, sem a FUEN-hez csatlakozni, sem közvetítőkön keresztül támogatni a pozitív kezdeményezést.”

 

Nagy József képviselő újra és újra téved

 

Az MKP ugyancsak reagált Nagy kijelentéseire.

 

Nagy József EP-képviselő újabb téves reakciója kapcsán ismét csak a tényeket hívjuk segítségül, ezúttal az európai polgári kezdeményezések jogi alapját képező 211/2011/EU számú uniós rendelet megfelelő értelmező rendelkezéseinek formájában:

 

  1. cikk, 3. pont: „szervezők: a polgári kezdeményezés előkészítéséért és a Bizottsághoz való benyújtásáért felelős, polgári bizottságot létrehozó természetes személyek”.

 

  1. cikk, (2) bekezdés: „A szervezők a támogató nyilatkozatokat papírformátumban vagy elektronikusan gyűjthetik. Amennyiben a támogató nyilatkozatokat online gyűjtik, a 6. cikk rendelkezései alkalmazandók.”

 

Az MKP válasza szerint tehát egyértelmű, hogy

 

Nagy József képviselőt valószínűleg a „bizottság” kifejezés téveszthette meg, így keverve össze a polgári bizottságot az Európai Bizottsággal

 

Közleményének zárásaként az MKP még magyarázatot ad arra, hogy az EB a polgári kezdeményezs lebonyolításában csupán bizonyos technikai-adminisztratív feladatokat lát el.

 

„A Bizottság 2012. január 1-jéig az online gyűjtési rendszerek tekintetében e rendelet előírásainak való megfeleléshez szükséges műszaki és biztonsági jellemzőkkel rendelkező, nyílt forráskódú szoftvert fejleszt ki, és azt fenntartja. A Bizottság a szoftvert ingyenesen bocsátja rendelkezésre.”

 

Nagy József képviselő tehát – hasonlattal élve – nem állít kevesebbet, mint azt, hogy bármely témájú szlovákiai aláírásgyűjtésnél a Belügyminisztériumot kell tekinteni az aláírások gyűjtőjének és szervezőjének, csak azért, mert a minisztérium bizonyos technikai-adminisztratív feladatot lát el (az aláírások hitelességének ellenőrzése).

 

Zárul az MKP közleménye.

 

Frissítés:

 

A mai napon az MKP újabb sajtóközleményt adott ki, melyben

 

A mai sajtóban megjelent hírekkel összefüggésben az MKP elégedettségét fejezi ki, hogy Szlovákia végül kihátrál abból a Minority SafePack kisebbségvédelmi kezdeményezés ellen indított perből, amelyhez nemrég csatlakozott.

 

Az MKP ugyanakkor reagált az ellenzéki sajtóban megjelent egyéb összefüggésekre is.

 

A Most-Híd képviselőinek megnyilatkozásai olyan benyomást szeretnének kelteni, mintha a Minority SafePack bírósági megtámadásáért kizárólag egy, a nyári szabadsági szezon alatt is „túlbuzgó” külügyminisztériumi alkalmazott lenne felelős, és a Most-Híd párt semmilyen módon nem felelős a történtekért.

 

Menyhárték szerint egyértelmű, hogy a Lucia Žitňanská vezette Igazságügyi Minisztérium volt az a szervezet, amely ténylegesen végrehajtotta a Minority SafePack bírósági megtámadását. Ezt bizonyítja a Külügyminisztérium levele is (lásd alább).

 

Nyilvánvaló, hogy ezek után Bugár Bélának érdemes lenne ránézni annak a Lucia Žitňanskának a „körmére”, aki már 2007-ben is megszavazta a hírhedt Beneš-dekrétumokat megerősítő parlamenti határozatot, így támogatva a szlovákiai magyarok kollektív bűnösségének gondolatát.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: mkp.sk

Megosztás:
Címkék: Főoldal

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!