Iveta Radičová ma a TA3 hírtelevízió műsorában kormánya 2011-es bukásának részleteiről is beszélt. Október 10-én volt pontosan hat éve, hogy az utolsó jobboldali kormánykoalíció elbukott az Eurovalról szóló, bizalmatlansági indítvánnyal összekötött szavazáson.

 

2011-ben csúcsosodott ki az európai hitelválság, és a dél-európai országok sorra dőltek be. Görögország után jöttek a különböző betűszavak a bajba jutott országok neveinek kezdőbetűivel. Ilyen volt például a PIGS, ami Portugáliát, Írországot, Görögországot és Spanyolországot jelölte – és amely angolul „disznókat” jelent.

 

Az Euroval nem más, mint a bajbajutott országoknak elkülönített mentőcsomag. Miután az EU elfogadta a bevezetését, Szlovákiának is ratifikálnia kellett. És ekkor kezdődtek a problémák.

 

 hirdetes_400x285  

„Az Eurovallal mindannyian egyetértettünk, elfogadtuk a feltételeit” mesélte Radičová. Elmondása szerint azonban mikor Portugáliát is elérte a válság, az egyik koalíciós partner meggondolta magát.

 

„Hazaárulóknak nevezett minket. A hazaárulás a legsúlyosabb bizalmatlanságot jelentő kifejezés”

 

mondta a volt kormányfő azzal, hogy ez volt az a pillanat, mikor úgy döntött, hogy a mentőcsomagról szóló szavazást összeköti a kormánnyal szembeni bizalmatlansági indítvánnyal.

 

A folytatást már ismerjük, a jobboldali kormány elbukott, és az előrehozott választásokon a Smer akkora győzelmet aratott, hogy egyedül alakíthatott kormányt.

 

Mindenesetre Radičová úgy véli, a történtek után nem éppen Richard Sulík a legalkalmasabb ember a jobboldal összekovácsolására – még ha értékelte is, hogy később bocsánatot kért kormánya elgáncsolásáért.

 

„Az az ellentét, amit hat évvel ezelőtt a koalíció megélt, még mindig nem múlt el”

 

TA3.com

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!