A rendőrség hétfőn letartóztatta Pavol Ruskot, a II. Dzurinda-kormány gazdasági miniszterét, egykori kormányfőhelyettest, a Markíza televízió korábbi tulajdonosát. A vád szerint Rusko 1997-ben megrendelte akkori üzlettársa, Sylvia Volzová meggyilkolását.

 

Az ügy augusztusban kezdődött, mikor a besztercebányai alvilág egykori feje, Mikuláš Černák büntetőfeljelentést tett. Černák állítása szerint Rusko 20 millió koronát ajánlott fel neki Volzová likvidálásáért. A következő találkozón pedig megegyeztek félmillió euró előleg kifizetéséről.

 

Az ügyészség a tanúk, másodrendű vádlottak és a nyomozás esetleges befolyásolása miatt vizsgálati fogságot javasolt Rusko ellen, amit tegnap késő délután a pozsonyi II. Kerületi Bíróság jóvá is hagyott. Černák cinkosa, Miloš Kaštan a rendőrségi kihallgatáson megerősítette, hogy a pénzt átvette ’97 novemberében a pozsonyi Holiday Inn hotel előtti parkolóban. Egy hónappal később azonban Černák feladta magát a rendőrségen, ezért Volzová meggyilkolása elmaradt.

 

 hirdetes_810x300  

Rusko védői szerint kitalációkról van szó, ügyfelük pedig ártatlan.

 

Rusko és Volzová, forrás: dennikn.sk

 

Mit jelent Rusko megvádolása?

 

Augusztustól gőzerővel folyik a nyomozás. Černák és Kaštan állításait más tanúvallomások is alátámasztották. Egyelőre mindez még nem azt jelenti, hogy a rendőrség meg van győződve Rusko bűnösségéről, de fennáll az alapos gyanú. A vizsgálati fogságba helyezéssel pedig megkezdődik a valódi nyomozás, a tanúkat újra kihallgatják.

 

Bérgyilkosság megrendelésének gyanújával vették őrizetbe a volt minisztert, korábbi Markíza igazgatót

 

Černák megbízható tanú?

 

A besztercebányai maffiavezért már több másik gyilkosság elkövetése miatt életfogytiglanra ítélték, feltételesen leghamarább 5 év múlva szabadulhat (25 évet kapott, decemberben telik le a 20 év). 2015-től fokozatosan vallomást tesz minden olyan gyilkosságról, amelyhez köze volt – több gyilkosságot is felderített már a rendőrség az ő információi alapján.

 

A Főügyészség azonban mindennek ellenére a volt maffiavezért nem megbízható tanúnak tartja, aki népszerűségre vágyik. De ha beigazolódna, hogy Černák hazudik, lőttek a feltételes szabadlábra kerülésének.

 

Még nem évült el

 

A Rusko által elkövetett bűncselekmény idén novemberben évült volna el, így a rendőrségnek gyorsan kellett cselekednie, és vádat kellett emelnie. Vádemelés után ugyanis az elévülési idő „számlálója” megáll.

 

A bíróság döntött: Pavol Rusko vizsgálati fogságba kerül (Frissítve)

 

Ha a bíróság úgy ítéli, Rusko „vagyoni haszonszerzés céljából elkövetett gyilkosság előkészítése” bűncselekménye miatt 15-25 évet kaphat, de az életfogytiglan sem zárható ki. Érdekesség, hogy az ügyet a Gorilla-csoport vizsgálja, mert ezzel ellenőrzésük alatt tarthatják a volt minisztert.

 

A Gorilla ügyben eddig semmilyen előrelépés nem történt. A Szlovák Titikosszolgálat Gorilla-jelentései szerint a Penta befektetőcsoport befolyásolta a politikát a II. Dzurinda-kormány idején.

 

Vladimír Palko: Pavol Rusko mindig is egy aggályoktól mentes ember volt

 

SME.sk, Körkép.sk

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!