„Dunaszerdahelyen a foci örömünnep, és van egy olyan hangulata a meccsnek, a DAC szellemisége, a győzni akarás” – mondta Világi Oszkár a TV2 I/I című műsorában, ahol Azurák Csabával beszélgetett a DAC-ról, a szlovákiai magyar létről és politikáról.

 

„Mikor együtt vannak az emberek, és érzik a pályáról a lelátók felé áramló erőt, hogy a csapat hajt és győzni akar, akkor ez még jobban összefogja a közösséget”

 

magyarázta Világi a dunaszerdahelyi kulisszák hangulatának titkát a műsorvezetőnek. Arra a kérdésre, hogy Magyarországon ez a hangulat miért nem működik, válaszul elmondta, hogy a DAC-nak mély hagyományai vannak, és ez a tradíció arra vezethető vissza, hogy a legkisebb város csapataként került a legmagasabb ligába, majd a szlovákiai magyarság emblematikus intézményévé vált.

 

„A közösség elkezdett együtt gondolkozni, együtt élni, a játékosok pedig ebben a közösségben erősödtek. (…) A szlovák és a cseh játékosokat is integrálta a csapat. Nagyon sokan ott telepedtek le Dunaszerdahelyen, az unokáik ma a DAC-ban játszanak”

 

 hirdetes_400x285  
reprofoto

 

A legbefolyásosabb szlovákiai magyar

 

„Az élettörténetem fontos része, hogy kisebbségi létből jövök, ez segített elérni azt, amit elértem.  A szlovákiai magyarság kisebbségben él Szlovákiában, és a kisebbségi létnek teljesen mások a szabályai, mint egy többségi létnek. Nekem sokkal nyitottabbnak kell lennem egy másik ember felé. Nagyon sok kultúrával találkozom, és meg kell értenem őket ahhoz, hogy abban a más közegben fenn tudjak maradni”

 

válaszolta Világi arra a kérdésre, hogy minek köszönheti sikereit, és hogy ma a legbefolyásosabb szlovákiai magyarként tartják számon.

 

reprofoto

 

„Majd az Oszi elintézi”

 

A műsorvezető egy korábbi, az Index.hu-n megjelent cikkre reagálva megkérdezte, hogy Orbán Viktor és más kormányzati szereplők valóban gyakran kérik-e Világi segítségét, ha kelet-közép-európai üzletembereket kell lekáderezni. Világi elmondta, a politikusok gyakran kérik ki tanácsait baráti beszélgetések keretében, elsősorban üzleti témákat illetően. A szlovák kormánnyal valamivel másabb a helyzet, ott a Slovnaft elnök-vezérigazgatójaként tárgyalnak vele.

 

Azurák a beszélgetés egy pontján felvetette, hogy Világinak része volt abban, hogy felengedett a korábbi években kifejezetten hűvös magyar-szlovák viszony. Világi elmondása szerint nem hiszi, hogy így lenne.

 

reprofoto

 

„Nem hiszem. Szerintem a viszony azért javult, mert az emberek elkezdtek egymással beszélgetni. És itt a politikusokra gondolok. A legtöbbször a hétköznapi emberek körében a dolgok sokkal jobbak, mint ahogy első látásra tűnhet. A problémák akkor kezdődnek, amikor a politika próbál feszültséget teremteni. A szlovákiai magyar kisebbség nem konfliktuskereső kisebbség. Alapvetően egyezségre törekszik és érvényesülni akar”

 

Elmondta, hogy a feszültségek feloldása nem csak nyilatkozatok aláírásán keresztül történik, hanem hogy a politikusok elkezdenek beszélni egymással, és feloldják az ellentétet.

 

A teljes beszélgetés alább megtekinthető:

 

 

Körkép.sk/KL

Nyitókép: reprofoto

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!