A 2016/2017-es influenzaszezonban a lakosságnak csupán a 4,4 százaléka oltatta be magát influenza ellen, ami mélyen az Európai Unió meghatározta 30 százalékos érték alatt van.

 

Szlovákiában az aktuális szezonban kétféle védőoltás áll rendelkezésre a lakosság számára: a Vaxigrip és az Influvac – tájékoztatott a TASR-t Besztercebánya Regionális Közegészségügyi Hivatalának szóvivője, Mária Tolnayová.

 

Mindkét oltóanyag trivalens, ami azt jelenti, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a 2017/2018-as influenzaszezonra javasolt influenza-törzsek három típusát és altípusát tartalmazza.

 

 hirdetes_300x300  

“Az influenza elleni védőoltás elsősorban a várandós nők esetében ajánlott, gyermekeknek 6 hónapos kortól, az óvodás és iskoláskorú gyermekeknek, egészségügyi alkalmazottaknak, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek a páciensekkel, illetve mindazon ágazatok alkalmazottainak, ahol jelentős számú személy kerül egymással szorosabb kapcsolatba.

 

Az ajánlás a hivatásos katonákra, rendőrökre, aktív sportolókra, krónikus légúti, szív- és érrendszeri megbetegedésektől szenvedőkre, illetve a vese- és immunrendszeri problémákkal küszködőkre is vonatkozik, beleértve családtagjaikat, továbbá minden 59 éves vagy annál idősebb személyt, illetve azok családtagjait”

 

– hívta fel rá a figyelmet a Besztercebánya Regionális Közegészségügyi Hivatal Járványügyi Osztályának vezetője, Mária Avdičová.

 

A szakemberek szerint a védőoltásra az október és december közötti időszak a legalkalmasabb, ugyanakkor az oltásra az influenzaszezon során is lehetőség van. Az influenza elleni oltóanyagokból Szlovákiában jelenleg mintegy 250 ezer adag van a forgalomban.

 

Forrás: teraz.sk

Nyitókép: Shutterstock.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!