Az MKP egyéniben és koalícióban is jobban szerepelt, mint a Most-Híd. Ez derült ki a választás statisztikai elemzése során, amelyből az is látszik, hogy a Most-Híd képviselőire leadott szavazatok csaknem 70 százaléka veszett kárba.

 

Az MKP jó szereplése ellenére kevesebb megyei képviselővel fog rendelkezni a következő öt évben, mint az elmúlt négyben. Ennek hátterében elsősorban az áll, hogy a választási kedv a déli járásokban átlagon aluli volt. A 16 magyarlakta járásból (Pozsony és Kassa nélkül) mindössze 5-ben volt magasabb a részvételi arány, mint az országos.

 

A magyarok kevesebben mentek el szavazni

 

 hirdetes_400x285  

Az sem véletlen, hogy az öt legalacsonyabb választási hajlandósággal rendelkező magyarlakta járás között ott van a Dunaszerdahelyi és a Galántai járás is. Itt volt leginkább érezhető az MKP és a Most-Híd egymásnak feszülése, ráadásul a vegyespárt megyefőnökjelöltje, Rigó Konrád kulturális államtitkár kemény negatív kampányt folytatott Berényi József (MKP) ellen. Ez sokaknak kedvét szeghette a választások előtt.

 

Adatok: ŠÚ SR, Körkép.sk

 

Sok Most-Hídra adott szavazat veszett kárba

 

Érdekes eredményt hozott a leadott voksok összesített adatainak elemzése. Eszerint a Most-Híd egyéni és koalíciós jelöltjei összesen 395 767 szavazatot kaptak, és ebből mindössze 126 980 szavazat jutott azokra, akik végül be is kerültek a megyei testületekbe. A vegyespárt hatékonysága tehát csak 32 százalékos volt, a szavazok 68 százaléka kárba veszett.

 

Érdemes megjegyezni, hogy csak a Nyitra megyei Smer-SNS- Most-Híd koalíció hozott számára (önmagához képest) elfogadható eredményt, itt a szavazatok 41 százalékát olyanok kapták, akik bejutottak – de ebből mindössze csak 1 volt a párt tagja, vagyis a Most-Híd politikai súlya Nyitra megyében csökkent.

 

A másik hasonló eredményességű megye a vegyespárt számára Kassa megye volt, ahol egyéni jelöltjei 54 ezer karikát kaptak, ennek a szavazatmennyiségnek a két ötödét a hat bejutó most-hidas jelölt könyvelhette el. Ennek köszönhető, hogy a következő választási ciklusban az eddigi kettő helyett hat vegyespárti képviselő ülhet az önkormányzatban.

 

31 olyan képviselő jutott be, akiket a Most-Híd támogatott, ebből 9 saját jelöltje volt. Adatok: ŠÚ SR, Körkép.sk

 

Az MKP tarolt

 

Az MKP egyetlen megyében, a pozsonyiban indult koalícióban. Itt az általa támogatott jelöltekre kétszer annyi szavazat érkezett, mint a most-hidas koalíció jelöltjeire. Ráadásul, ezeknek a szavazatoknak több mint felét bejutókra adták le. (Összehasonlítva: a vegyespárt által támogatott jelöltekre a leadott voksok 80 százaléka veszett kárba, az MKP által támogatottaknál azonban csak 47 százalék).

 

Az MKP igazán kiemelkedő eredménye mégis Nagyszombat megyében született, ahol a saját (nem koalíciós) jelöltjeire leadott voksok 94 százaléka célba is ért, vagyis azt bejutó képviselő kapta. Ez azt jelenti, hogy a magyar párt itt állította össze a legütőképesebb csapatát.

 

Nincs ok magyar panaszra

 

Összesítésben azonban sem Nyitra, sem Besztercebánya megyében nincs oka panaszra: itt is 50 százalék feletti hatékonysággal szerepeltek.

 

Kivétel csak Kassa megye, ahol az MKP-ra leadott voksok mindössze 9,2 százaléka ment bejutó jelöltekre. Korábbi elemzésünkben említést tettünk arról, hogy itt nem volt szerencsés besorakozni a smeres megyeelnökjelölt, Richard Raši mögé.

 

47 olyan képviselő jutott be, akiket az MKP támogatott, ebből 33 a párt saját jelöltje. Adatok: ŠÚ SR, Körkép.sk

 

A végére meg kell jegyezni, hogy az MKP jelöltjei (egyéniben és koalícióban együtt) összesen 406 383 karikát kaptak, ami több, mint a Most-Híd jelöltjeire leadott 395 767 voks.

 

Ha csak a saját jelölteket vesszük alapul, az MKP 266 633 voksot tudhat magáénak, míg a Most-Híd egyéniben csak 119 694 karikát szerzett.

 

Körkép.sk

 

Az eredményekről közölt háttércikkünk az alábbi linken érhető el:

 

Az ellenzék és az MKP nagy napja – Íme, a megyei választások nyertesei és vesztesei

 

A megyeelnökökre vonatkozó eredmények pedig itt nézhetők meg:

 

Megyei választások 2017: Részeredmények, statisztikák – percről percre

 

Körkép.sk

Nyitókép: Körkép.sk/montázs

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!