Munka a felnőtteknek, oktatás a gyerekeknek, teljesítmény alapú díjazás, új minisztérium a szociálisan kirekesztett csoportoknak – ezek a legfontosabb pontjai az SaS által bemutatott reformtervezetnek. Lucia Ďuriš Nicholsonová  és Richard Sulík hétfőn ismertették szociálisan kirekesztett emberek felkarolására készített javaslatot.

 

„Ez a reform azoknak szól, akik kezdeni szeretnének valamit az életükkel. Azok, akik saját hozzájárulásukkal szeretnének kiszabadulni a szegénységből, vityillókból és új perspektívát kapnának.” Az új minisztérium megalapítása mellett a párt azt javasolja, hogy töröljék el a romaügyi kormánybiztos hivatalát.

 

A reform legfontosabb része a szociális segélyek szétosztásának módszere. Nicholsonová szerint igyekezet alapján dőlne el, hogy ki mennyit kap, ezért úgy szeretnék meghatározni a motivációs faktorokat, hogy az érintetteknek megérje dolgozni és aktivizálódni – a tervek szerint az állam így csak az abszolút minimumot garantálná, a többi már az érintett aktivitásán múlna.

 

 hirdetes_810x300  

A reform kategorizálná a foglalkoztatásösztönző munkákat és járulékokat is, amelyet gyerekek is megkaphatnának. A juttatás értéke 20 – 120 euró között mozogna, de nemcsak a közmunkáért, hanem a településeken kívül végzett tevékenységért (munka az autópályák építésénél, erdőkben, mezőkön) is kiosztanák.

 

A párt támogatná szociális vállalatok létrejöttét, amelyek segítségével a tartós ideje munkanélküliek, illetve a gyakornok diákok is elhelyezkedhetnének. A szociálisan kirekesztett helyzetben levők pedig egy számukra létrehozott munkaerőpiac segítségével tudnának elhelyezkedni.

 

A társadalmilag kirekesztett gyerekek esetében az Sas három éves kortól bevezetné a kötelező iskola előtti nevelést, valamint megváltoztatná az iskolalátogatást megelőző ellenőrzést. A párt úgy látja, rengeteg roma gyerek kerül indokolatlanul speciális iskolákba. A reformtervezet a közösségi központok építése mellett lehetővé tenné az ingyenes sterilizáció lehetőségét a 35 évnél idősebb, háromgyerekes férfiak és nők számára, vagy a négy gyerekkel rendelkező férfiak és nők részére, korhatárra való tekintet nélkül.

 

Teraz.sk
kép: Aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!