Egy év van hátra még a helyhatósági választásokig, de mint láthatjuk, a főváros és a megyeközpontok polgármesteri posztjaiért már megindult a verseny.

 

Bár a jobboldali koalíció nagyon eredményesen szerepelt a megyei választásokon, úgy tűnik, hogy ez még közel sem jelenti azt, hogy a 2018 második felében esedékes helyhatósági választásokon is együtt akarnának indulni az ellenzéki pártok.

 

Egyelőre az SaS, az OĽaNO és a KDH közül még senki sem vette fontolóra, hogy közös polgármesterjelöltekkel, együtt induljanak neki a jövő évi választásoknak – írja a Denník N.

 

  hirdetes_300x300   

„A jelenlegi koalíciót kifejezetten a megyei választások miatt hoztuk létre, a helyhatósági választásokon már más lehet a helyzet”

 

idézte az OľaNO képviselőjét, Veronika Remišovát a szlovák napilap. Ľubomír Galko (SaS) inkább az együttműködés folytatása mellett tenné le voksát:

 

„Személy szerint úgy vélem, a legnagyobb tanulsága a megyei választásoknak, hogy mindig azt kell keresnünk, ami összeköt, nem pedig azt, ami elválaszt”

 

Hozzátette azonban, hogy elképzelhetetlennek tartja az együttműködést a Smerrel vagy Kotlebáékkal.

 

Alojz Hlina, a KDH elnöke is egyelőre nyitva hagyta a koalíció lehetőségét, szerinte a politika gyakran ésszerűtlen döntéseket is eredményezhet:

 

„A bevált dolgokról egy racionális ember azt mondja, hogy hasznos volt, beszéljünk a folytatásról. Csakhogy ő racionális ember, márpedig a politika sokszor irracionális is lehet, ami Szlovákiában gyakran megesik”

 

Hozzátette, hogy személy szerint abból indulna ki, hogy lenne értelme a koalíciónak. Szerinte először meg el kellene gondolkodni a független jelöltek sikere mögött rejlő okokról.

 

„Némelyek olyan függetlenek, hogy kiléptek még a függetlenek frakciójából is”

 

mondta Hlina. A megyei választásokon több független jelölt került be a testületekbe, mint a három legsikeresebb párt képviselőinek száma együtt (Smer, KDH, MKP).

 

Fotó: DennikN.sk, Tomáš Benedikovič

 

Pozsony megér egy Kassát? 

 

Az ellenzéki pártok közti verseny már kezd körvonalazódni, egyelőre csak a fővárosban és Kassán. Pozsonyban az SaS és az OľaNO közti egyezség értelmében jövőre Matovičék indíthatnak jelöltet, akit azonban a KDH nem támogat feltételek nélkül.

 

A Denník N információi szerint a KDH csak akkor támogatná az OľaNO-t Pozsonyban, ha ők is támogatnák (az SaS-szel együtt) a kereszténydemokraták jelöltjét Kassán. Matovičék azonban még nem döntöttek a jelölt személyéről, így még nincs kiért alkudozni. A lehetséges jobboldali főpolgármester-jelöltek listáján szerepel Ján Budaj, Ján Mrva és Grendel Gábor neve is.

 

Várhatóan Ivo Nesrovnal jelenlegi főpolgármester és Matúš Vallo aktivista is ringbe száll majd a város vezetéséért, de nyilván hosszabb lesz a választási lista.

 

A KDH-nak Kassa kell

 

A KDH Kassát akarja megszerezni, ahol valószínűleg Jaroslav Polačeket favorizálja majd, aki a 2016-os parlamenti választásokon is indult a KDH listáján. Polaček elég jól ismert személyiség Kassán. Richard Raši (Smer), aki megyeelnök-jelöltként meglepő és szoros különbségű vereséget szenvedett, a Korzár napilapnak elárulta, hogy nem áll szándékában újra indulni a főpolgármesteri székért.

 

Ami az ország nyugati felét illeti, Remišová elmondta, az SaS és az OľaNO Trencsénben a kantonok bevezetésével korábban kampányoló (majd TOSKA nevű pártját megalakítani nem tudó) Richard Rybníčeket támogathatja, Nagyszombatban pedig Peter Bročko neve merült fel.

 

DennikN.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!