Zajlik az élet a nagymegyeri Magán Szakközépiskolában. Nemrégiben egy ötletes iskolán belüli versenyről számoltak be portálunknak a szervezők, most pedig legújabb tanulmányi kirándulásukba nyerhetünk bepillantást.

 

2017-ben már harmadszor került sor tanulmányi kirándulásra a nagymegyeri Magán Szakközépiskolában. Az első ilyen kirándulás úticélja Auschwitz és Krakkó volt. Darnai Bálint, az iskola etika-szakos pedagógusa a Körkép.sk-nak nyilatkozva elmondta, hogy nem véletlenül esett választásuk pont erre a két állomásra, mivel a kirándulás célja az volt, hogy körbejárják a népgyűlölet témakörét.

 

fotó: Darnai Bálint

 

A következő kiránduláson már jóval szakmaibb vizekre eveztek a diákokkal, hiszen az autószerelő-, cukrász- és vendéglátós-növendékek egy csallóközi túrán vehettek részt, ahol megtekintették a dióspatonyi Slovakia Ringet, a bősi vízerőműt valamint a Nagymegyer mellett, Újmajorban található biogázüzemet. Míg a Slovakia Ringnél főleg a teszteléssel ismerkedtek meg a diákok, addig a másik két helyszínen a energiatermelés kapta a főszerepet.

 hirdetes_810x300  

 

fotó: Darnai Bálint

 

Novemberben pedig két Kaposvári üzembe látogattak el az idegenforgalom és vendéglátós szakon tanuló diákok. Először egy malomgyártó kft-nél tettek látogatást, ahol megismerkedtek a malmok működési elvével, Hamar József és lánya bemutatta a diákoknak a tönkölybúza hántolásának módját, a teljes kiőrlésű búzaliszt készítését, valamint a müzli előállításának technológiáját.

 

fotó: Darnai Bálint

 

Ezután megtekintették a Kométa húsfeldolgozó üzemet, ahol filmvetítéssel egybekötött előadás során Hollósy Tibor beszerzési igazgató, Horváth László termelési igazgató, Skrobrák Attila főtechnológus által nyerhettek betekintést a növendékek a húsfeldolgozóipar rejtelmeibe. Az előadás végén pedig megkóstolhatták az üzemben készült termékeket.

 

fotó: Darnai Bálint

 

Darnai Bálint portálunknak nyilatkozva elmondta, hogy tapasztalataik alapján a magyarországi cégek hozzáállása pozitívabb, mint a hazai üzemeké, míg Magyarországon nyitottak a tanulmányi kirándulások iránt, addig Szlovákiában sorra elutasításba ütköznek a cégeknél.

 

 

fotó: Darnai Bálint

 

„Fontosnak tartjuk, hogy diákjaink betekintést nyerhessenek abba, hogyan készülnek az egyes élelmiszerek, alapanyagok, melyekkel nap mint nap dolgoznak, mely kikerül az asztalunkra. Ennek legjobb módja pedig nem az interneten való keresgélés, hanem a személyes tapasztalat. Külön öröm, hogy iskolánk igazgatónője teljes mértékben támogatja ezeket a tanulmányi utakat, hiszen a lengyelországi kirándulásunk kivételével mindkét exkurzió költségeit az iskola finanszírozta.”

 

Nyilatkozta Darnai Bálint, aki azt is elmondta, hogy sajnos nem lehet olyan univerzális kirándulásokat szervezni, ahova az iskolájuk minden diákját egyszerre elvihetnénk, viszont igyekeznek a jövőben is váltakozó periódusokban minden az intézményben jelenlévő szakma számára utat nyitni.

 

„Autószerelőink számára például sikerült találnunk egy magyarországi partneriskolát, akikkel jelenleg is folynak a tárgyalások egy 2019-ben induló projekt kapcsán.”

 

 

Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: Darnai Bálint

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!