Igor Matovič, az ellenzéki OĽaNO elnöke ma bemutatta hogyan nézne ki az az árnyékkormány, amelyet az SaS nélkül hoz létre.

 

A mai naptól Szlovákiának nem csak Fico-kormánya van, melyet az államfő nevezett ki, hanem árnyékkormánya is, melyet a parlamentben Igor Matovič mutatott be.

 

Matovič minden minisztérium élére talált embert, kivéve a kormányfő posztot. Elmondása szerint kormányfőt az embereknek kell választania, míg a miniszterek személyét illetően közvetlenül nincs döntési lehetőségük.

 

 hirdetes_400x285  

Nem először találkozunk Szlovákia történetében árnyékkormánnyal, hiszen 2011-ben Robert Fico is felállított egyet, melynek élére saját maga állt. Matovič már korábban beszélt arról, hogy Veronika Remišovát el tudná képzelni kormányfőként, ma megerősítette, hogy még mindig így gondolja. Ennek ellenére nyitva hagyta az „árnyék-kormányfő” személyének kérdését.

 

Az árnyékkormányban főleg az OĽaNO képviselői kaptak helyet. Eredetileg 2016-ban az SaS-szel közösen hoztak volna létre egy alternatív kabinetet, viszont Sulíkék végül elhatárolódtak az ötlettől. Matovič szerint ettől függetlenül ma is az SaS az egyik legközelebbi partnerük a parlamentben.

 

Érdekes, hogy a kulturális tárca élére Jozef Viskupičot jelölték az árnyékkormányban, aki jelenleg Nagyszombat megye elnöke. Illetve beszédes, hogy Veronika Rémišovához a korrupcióellenes harcot és az uniós forrásokat sorolták, amit vagy úgy kell érteni, hogy kormányfő-helyettesként megkapná ezeket a felelősségeket, vagy pedig az OĽaNO átszervezné az egész kabinetet.

 

Az OĽaNO árnyékkormánya:

 

Pénzügy- és gazdasági minisztérium – Eduard Heger

Külügyminisztérium – Veronika Remišová

Közlekedésügyi minisztérium – Ján Marosz

Egészségügyi minisztérium – Marek Krajči

Belügyminisztérium – Gábor Grendel

Oktatásügyi minisztérium – Miroslav Sopko

Védelmi minisztérium – Miroslav Vašečka

Kulturális minisztérium – Jozef Viskupič

Földművelésügyi minisztérium – Martin Fecko

Környezetvédelmi minisztérium – Ján Budaj

Munkaügyi minisztérium – Soňa Gaborčáková

Igazságügyi minisztérium – Milan Vetrák

Romakérdés – Peter Pollák

Korrupció elleni harc és eurofondok – Veronika Remišová

 

Körkép.sk, aktuality.sk

Nyitókép: aktuality.sk

 

Nem lesz árnyékkormány – a két nagy ellenzéki párt máshogy döntött

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!