A megyei választások legélesebb küzdelme talán Nagyszombat megyében zajlott az MKP és a Most-Híd között, ahol végül egyértelmű eredmény született. Az MKP korábbi elnökét, Nagyszombat megye eddigi alelnökét kérdeztük a megyei választások tapasztalatairól, az éppen zajló koalíciós tárgyalásokról, valamint Matovič ajánlatáról is.

 

Berényi József november 22-én válaszolt a Körkép.sk kérdéseire.

 

Hogyan értékeli ennyi idő után a megyei választási eredményeket?

 

 hirdetes_810x300  

Egyetértek mindenkivel, aki úgy fogalmazott kormányváltó hangulat van Szlovákiában. Ezen tulajdonképpen nem is lehet csodálkozni. Ne felejtsük, az elmúlt 2 évben, néha több hónapon keresztül, fiatalok által szervezett tüntetések voltak országszerte az ún. Bašternák ügy miatt.

 

A SMER – SNS – MOST-HÍD koalíció azonban ellenállt, egyetlen érintett minisztert sem váltottak le. Ennek most a megyei választásokon meg is lett a következménye. A jobboldali ellenzék 5+1 (Luntner) megyeelnöki pozícióval jelentősen megerősödött. Emellett magyar szempontból beigazolódott, ha akár az MKP, akár a MOST-HÍD magyar megyeelnök jelöltet indít ott, ahol nagyobb számú magyar él, jelentősen hozzásegíti képviselőjelöltjeit a sikerhez.

 

Mi döntött Nagyszombat megyében?

 

Ha az  MKP – MOST-HÍD versenyre gondolunk, akkor a pozitív kampányunk a negatívval szemben, a jó csapatmunka az önző individualizmussal szemben, eredményeink a vádaskodással szemben, a tapasztalat és türelem az arroganciával és  forrófejűséggel szemben. Ha szlovák jelöltek szereplését nézzük, akkor nálunk is érvényesült a kormányváltó hangulat.

 

Hogyan zajlanak és hol tartanak a tárgyalások Viskupičékkal? Mik az MKP igényei, elképzelései és mi várható az eddigi egyeztetések alapján?

 

13 megyei képviselőnk a 40-ből nagyon erős pozíciót jelent. Az eddigi megbeszélések alapján annyit mondhatok, ismét részesei leszünk a megyei irányításnak, de nyitott még ennek személyi összetétele és hatásköri leosztása is.

 

Berényi József. Kép: mkp.sk

 

Matovič koalíciót ajánlott fel az MKP-nak a parlamenti választások előtt. Nagyszombat megyében ez a koalíció Viskupičékkal  már néhány napon, héten belül megköttethetik. Mi az Ön véleménye a két párt esetleges együttműködéséről?

 

Ezt a kérdést kicsit szélesebb összefüggéseiben érdemes vizsgálni.

 

A parlamenti választásokig még 2 év van hátra. Jövőre helyhatósági, 2019-ben köztársasági elnöki és európai parlamenti választások lesznek. Nagyon elméleti szinten, az MKP-nak 3 lehetősége van 2 év múlva bejutni a parlamentbe.

 

Az első a MOST-HÍD – dal összefogva. Csakhogy olvasom Bugár Béla választások utáni nyilatkozatait, összefogásról nem mond semmit, emellett viszont ismét Komáromozik és katalánozik. Nyilván ő is tudja, hogy a két párt együttműködéséről nem Komáromban döntenek az MKP-ban, hanem az Országos Tanácson belül. Magyarán álproblémát gyárt, kibúvót keres megint az együttműködés alól. Továbbá Katalóniával riogat az MKP kapcsán, ismételten lejáratva bennünket a szlovák közvélemény előtt. Ezek a tények azt bizonyítják illúzió azt gondolni, hogy vele meg lehet egyezni.

 

A második lehetőség az önálló bejutás. Csakhogy, ha kitart Szlovákiában a kormányváltó hangulat és magas lesz a részvétel a parlamenti választásokon, gond lehet ismét az 5% elérése.

 

A harmadik alternatíva az ún. Matovič féle, akár reális esélyt jelenthet arra, hogy az MKP újra parlamenti párt is legyen. Nyilván ehhez elengedhetetlen, hogy képesek legyünk a közös választási lista mellett közös választási programot is nyújtani mindkét tábor választóinak. Ez nem egyszerű feladat.

 

Azt se becsüljük le, hogy Bugár kihasználva mediális fölényét mindent meg fog tenni azért, hogy lejárassa az esetleges jobboldali szlovák –MKP együttműködést, hiszen ezzel véglegesen értelmét vesztené a MOST-HÍD. Ezért is jó dolog, hogy erről az alternatíváról már most nyílt vita zajlik, mert még van idő arra, hogy kiderüljön, tudunk-e az OĽaNO-val, esetleg szélesebb jobboldali koalícióval a magyar választó számára is vonzó programot kínálni.

 

Király Zsolt

Nyitókép: mkp.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!