Jövőre sem keresnek többet a parlamenti képviselők, akiknek jelenlegi díjazása nagyjából 3500 euró havonta. Robert Fico kormányfő ugyanis azt javasolta, hogy a közjogi méltóságok fizetését ismét fagyasszák be, az intézkedéssel nagyjából 4 millió eurót spórolhatnak.

 

 

A parlament ma tárgyal a javaslatról rövidített törvényhozási eljárásban. A nyáron a képviselői klubok képviselői már jelezték, hogy szívesen feloldanák a fizetésemelési tilalmat, egyedül az ĽSNS és OĽaNO képviselői nem értettek egyet az ötlettel. Anton Hrnko (SNS) pedig már el is készített egy törvényjavaslatot, melnyek köszönhetően emelkedtek volna a képviselői fizetések.

 

A kormányfő legújabb javaslatát saját emberi is bírálták, Dušan Jarjabek szerint „ez nem jó megoldás és nem tudom miért fagyasztják be a béreket, de megkérdezem. Tudom, hogy miért fagyasztották be hét évvel ezelőtt, de ma már nincs rá indok.” – nyilatkozta az Akuality.sk-nak.

 hirdetes_400x285  

 

Anton Hrnko elégedetlen

 

Az SNS-es képviselő állítja, hogy nem is fogja megszavazni a befagyasztást. Azzal érvelt, hogy az alkotmánybíróság korábbi döntése szerint a bírók fizetésének befagyasztása alkotmányellenes – márpedig ha ez érvényes a bírókra, akkor a képviselőkre is.

 

Több ellenzéki képviselő is azt állítja, hogy hosszú évek után emelkedhetnének a fizetések.  Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) úgy véli, hogy az állami társaságok vezetőinek bérezése (akik 20 ezret keresnek) és az ellopott pénzek mellett ez az intézkedés populista.

 

„A fizetéseket a gazdasági válság miatt fagyasztották be, de ez elmúlott. Nincs indok az újabb fagyasztásra, ami alkotmányellenes. Ez populista döntés, amivel a miniszterelnök az utolsó pillanatban áll elő, az elvesztett megyei választások után” – vélekedett Peter Pčolinský (Sme rodina).

 

Egy ezressel több 

 

Robert Fico ötletével november 6-án állt elő a Facebook-on, vagyis két nappal a megyei választások után. A közjogi méltóságok fizetéseit 2011-ben fagyasztották be. A törvényi szabályozás szerint a közjogi méltóságok bérezése az előző évi nemzetgazdasági átlagbér háromszorosa.

 

Minden ősszel, amikor elfogadják a következő évi költségvetést, a képviselők befagyasztják fizetésüket. Jelenleg egy pozsonyi képviselő az átalányköltségekkel együtt 3346 eurót kap havonta, a fővárosba utazók pedig 3576 eurót. Az átlagbér azonban jóval magasabb, mint pár évvel ezelőtt. Amennyiben újra megemelnek a képviselők fizetését, nagyjából 4300 – 4500 eurót kapnának. Vagyis egy ezressel többet.

 

 

Aktuality.sk
kép: zenskyweb.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!