December 10-ével változik a vonatok és az autóbuszok menetrendje, ezért azoknak az utasoknak, akik autóbusszal, illetve vonattal járnak munkába vagy iskolába, nem árt, ha az indulás előtt leellenőrzik, hogy az adott járat menetrendjét nem érintette-e változás.

 

A Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) gyorsvonatjai például vasárnaptól már 160 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedik Pozsony és Puhó (Púchov) között, melynek köszönhetően a Pozsony és Zsolna (Žilina) közötti táv megtételte 15 perccel rövidül. A ZSSK mindemellett egyenes vasúti járatot létesít Kassa és Bécs között, de Pozsonyligetfalu (Petržalka) és a magyarországi Rajka között is megújul a vasúti összeköttetés.

 

A 160 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedő vonat a Siemens gyártó Vectron típusú mozdonyát húzza maga után. A ZSSK egy lízing keretén belül összesen tíz ilyen mozdonyt vett bérbe tíz évre mintegy 60 millió euróért. A vasúttársaság jelenleg három ilyen mozdonnyal rendelkezik, a többit a jövő év elején kapja meg. „Az utolsó többrendszerű mozdonyt még 1990-ben kaptuk a Csehszlovák Államvasutaktól, így szükségesnek véltük, hogy új, távolsági mozdonyokba fektessünk“ – mondta a ZSSK vezérigazgatója, Filip Hlubocký.

 

  hirdetes_300x300   

A sebességváltozás az összes R 6XX jelzésű gyorsvonatot, valamint a Pozsony–Zsolna vonalon közlekedő RR 7XX regionális gyorsvonatokat érinti.

 

A ZSSK mellett a RegioJet magán vasúttársaság is módosításokat iktat be menetrendjébe, így például egy harmadik pár szerelvénnyel erősíti meg a Prága–Pozsony és Pozsony–Prága vonalon közlekedő járatait. Mindemellett a RegioJet Prága és Kassa között közlekedő éjszakai szerelvénye újabban Tőketerebes (Trebišov), Nagymihály (Michalovce) és Homonna (Humenné) érintésével közlekedik, illetve hosszabbodik meg.

 

 

Változások az autóbuszok menetrendjében is

 

Vasárnaptól több autóbusz-vállalat is változtatásokat iktatott be a menetrendjébe. A pozsonyi Slovak Lines például azokban a régiókban, amelyekben a vonatszerelvényekhez autóbuszos csatlakozást is biztosít, a vasúti menetrendben történt módosításokhoz igazítva változtatta meg saját járatai menetrendjét. Így például Malackán (Malacky), Bazinban (Pezinok) vagy éppen Szencen, de az olyan átszálló-állomásokon is, mint Nagylévárd (Veľké Leváre), Detrekőcsütörtök (Plavecký Štvrtok), Senkőc (Šenkvice) vagy Báhony (Báhoň).

 

Az utasok kérésére Éberhard a Tri vody megállóhellyel bővül, amely egy lakópark területén belül található” – mondta el a társaság szóvivője, Eva Vozárová, majd hozzátette, hogy lakossági kérés alapján az egyes megállóhelyek neveit is módosították.

 

A módosítások Losoncot is érintik

 

A losonci Szlovák Autóbusz-közlekedési Vállalat (SAD) is a menetrendben történt változtatásokra hívja fel honlapján az utasok figyelmét. „A módosítások a beérkezett észrevételek, kérvények és a közlekedés racionalizációja keretében kerültek végrehajtásra” – közölte a vállalat, amely az elővárosi, városi és nemzetközi autóbusz járatait érintőleg is módosításokat hajtott végre menetrendjében.

 

Forrás: Aktuality.sk/Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TASR/Pavel Neubauer

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!