Martina Lubyová tavaly szeptemberben vette át az oktatásügyi tárca irányítását Peter Plavčantól, akinek távozását maga Robert Fico szorgalmazta, azonban ezidáig nem foganatosított komolyabb változtatásokat. Az első száz nap letelte után azonban úgy látszik ténylegesen átvette az irányítást a minisztériumban.

 

Peter Krajňák (Most-Híd) hatásköréből eltűntek az alap- és középiskolák, Oľga Nachtmannová (Smer) pedig a kutatás-fejlesztés területétől búcsúzhatott el. Ez azt jelenti, hogy a kulcsfontosságú jogkörök kizárólag Lubyová miniszterasszonyhoz tartoznak.

 

Ezzel a lépéssel Lubyová – és értelemszerűen az SNS – megerősítette kompetenciáját az oktatásügyben koalíciós partnereik kárára. A változásokról a minisztérium alkalmazottait december 29-én, pénteken informálták, mikor sokan szabadságon voltak.

 

 hirdetes_810x300  

Az SNS szerint nincs kivetnivaló a miniszter döntésében, mivel „szokványos eljárásról” van szó.

 

Krajňák: Már Machala érkezésétől kezdve téma volt

 

„Már nem tartozik hozzám a regionális oktatás. Megkaptam a nemzeti kisebbségek oktatásának és képzésének területét, valamint a befogadó (inkluzív) képzést.”

 

– erősítette meg a Most-Híd államtitkára a Denník N szlovák napilapnak.

 

Szerinte a változtatásokról már korábban is lehetett hallani a minisztériumon belül, mégpedig Lukáš Machala érkezésétől, akit a kormány októberben nevezett ki az oktatásügyi tárca vezető államtitkárának, majd Lubyová novemberben kénytelen volt megválni tőle, miután kiderült, hogy illuminátus-hívő. Ezután került vissza Andrej Danko (SNS) házelnök csapatába tanácsadónak.

 

Egy hónap és annyi. Befejezte pályafutását Danko illuminátus-hívő tanácsadója az oktatási tárcánál

 

Krajňák elmondásából kiderül, hogy Lubyová a tárca alkalmazottainak számát is csökkenteni fogja, amivel ő maga is egyetért. Szerinte a változtatások nem rosszindulatúak, bár egyes lépéseket nem tart helyesnek.

 

A Most-Híd államtitkára azt is megjegyezte, hogy más minisztériumoknál, például a munkaügyinél (Smer) és a védelminél (SNS) is tapasztalható centralizáció, az államtitkárok jogköreinek megnyirbálása.

 

A jelenlegi döntés után szerinte az oktatásügyi államtitkárok kikerültek a főbb folyamatokból.

 

„Nem tartom minőségi lépésnek, elárasztja munkával a miniszterasszony hivatalát, ami nem jelenti azt, hogy a minisztérium rosszul fog működni.”

 

Krajňák saját elmondása szerint bízik abban, hogy sikerül meggyőznie Lubyovát a szervezeti felépítés egyes részeinek megváltoztatásáról, főleg ami az újonnan hozzákerült befogadó képzést illeti.

 

A befogadó (inkluzív) képzés a valamilyen okból hátrányos helyzetű gyerekek beilleszkedését segítené elő a többi diák közé (pl. valamilyen fogyatékkal élő, vagy a roma gyerekek befogadása)

 

Kidobták az ajtón, bejött az ablakon. Plavčan még mindig az oktatásügyi tárcánál tevékenykedik

 

Nagy a felháborodás az elemzők között

 

Nem csak az államtitkárok kompetenciái változnak januártól. A miniszterasszony döntése alapján összevonják az Oktatáspolitikai Intézet (IVP) elemző részlegét az életpályatervezés részlegével. Ezzel az elemzőrészleg az oktatásügyi tárcánál megszűnik önállóan létezni.

 

Az összevonás után távozott az IVP éléről Matej Šiškovič, aki az intézetet annak indulásától, tehát 2013-tól vezette. Az intézet megszüntetését Štefan Kišš, az Árért Értéket (Hodnota za peniaze) elemzőcsoport vezetője is élesen kritizálta. Facebook-oldalán így fogalmazott

 

„A megszüntetés rossz hír az Árért Értéket, az államigazgatási szakma és az iskolai reform számára is (azok számára, akik még reménykedtek)”

 

Ellenben a tárca szerint ezzel a lépéssel nyernek, mivel megerősítik az elemzői állományt.

 

Fel kell készülnünk a szlovákiai közoktatás beharangozott centralizációjára

 

Sokan nem értik a döntést

 

Ivan Juráš, az oktatásügyi reform egyik társszerzője sem érti az IVP-t érintő döntést.

 

„Az elemzői egységnek függetlennek kellene lennie”

 

Ivan Mikloš volt oktatásügyi miniszter szerint

 

„Az IVP, mint az Oktatásügyi Minisztérium elemzői egységének eltörlését olyan lépésnek tekintjük, amely eltér az adatokon alapuló oktatási politika kialakításától. Egy ilyen lépés biztosan nem fog segíteni az szlovákiai oktatás javításán.”

 

DennikN.sk, Aktuality.sk

Nyitókép: dennikn.sk

 

Górcső alatt a felvidéki magyar oktatásügy (I.) – Miről szól legfrissebb kiadványunk?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!