Adott időre szóló munkát szerezni, és annak végeztével zsíros lelépőt kapni – ez olyan dolog, amiről a hétköznapi ember csak álmodhat. Ezzel kezdi a Plus Sedem Dní hetilap cikkét, amelyben a leköszönő megyeelnökök lelépőit összegzi.

 

A választásokon alulmaradt megyefőnökök nem távoznak „fájdalomdíj” nélkül. Annak ellenére, hogy hivatalbalépésükkor tudták, hogy mennyi időre és milyen (törvény által garantált) fizetésért vállalták a pozíciót.

 

A következő fizetési szalagjukon pedig olyan összeggel találkozhatnak, amit sokan nem hogy hónapok, de egy év alatt sem keresnek meg: több mint 11 ezer eurót.

 

 hirdetes_400x285  

Mennyi az annyi

 

Lelépőt 6 távozó megyefőnök kap: Pavol Frešo, Tibor Mikuš, Juraj Blanár, Marián Kotleba, Peter Chudík és Zdenko Trebuľa. Végkielégítésük nagyságát törvény szavatolja. Akár hivatalban kapott átlagfizetésük kétszeresét is elérheti – ha az adott pozíciót kevesebb, mint öt évig töltötte be. Vagyis, ha csak egy ciklust töltött a megye élén.

 

Azok, akik legalább öt évig dolgoztak megyefőnöként, az átlagbérük háromszorosát vihetik haza végkielégítésként. A végleges összeg annak a föggvénye, hogy az adott megyeelnök halmozta-e a funkciókat, vagy sem. Amennyiben igen, pechjük van: az ő végkielégítésüket a minimálbérből számolja ki a törvény.

 

Hullanak a fejek Nagyszombat megyében: Viskupič megkezdte a tisztogatást

 

Pavol Frešo, Pozsony, Tibor Mikuš, Nagyszombat és Zdenko Trebuľa, Kassa egykori megyeelnökei jártak a legjobban az ő átlagfizetésük ugyanis 3650 euróra rúgott. Így 11 ezer eurónál is nagyobb lelépőt kapnak.

 

„Mindössze” a minimálbér háromszorosára jogosult Peter Chudík (Eperjes megye) és Juraj Blanár (Zsolna megye), mert parlamenti képviselőként is tevékenykednek. A legkevesebbet pedig Marián Kotleba (Besztercebánya megye) kapja, mert amellett, hogy parlamenti képviselő, ő ült a legkevesebb időt (négy évet) a megyefőnöki székben. Ez a minimálbér kétszeresét jelentené (870 eurót), de a megye hivatalos közlése szerint 1160 eurót fizettek ki a szlovák szélsőségesek vezérének.

 

A parlamenti képviselőknél a lelépők hasonlóképpen szmolandók. Közel kétezer eurós fizetés kétszerese, vagy öt évnél hosszabb „szolgálati idő” esetén háromszorosa. Tekintélyes 4-6 ezer euró közti összegről van szó. Kivéve azoknak, akik önként mondtak le mandátumukról. Ők ugyanis nem jogosultak végkielégítésre. Ilyen például Nagyszombat megye új elnöke, Jozef Viskupič és Zsolna megye új megyefőnöke, Erika Jurinová.

 

Nagyszombat megye: Mennyit keresnek a képviselők, az alelnökök és a megyefőnök?

 

Pluska.sk, Körkép.sk

Nyitókép: pluska.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!