A Szlovák Titkosszolgálat (SIS) egyik tisztje, Ľuboš Kosík decemberben megerősítette a SME szlovák napilapnak, hogy egyike volt annak az öttagú csoportnak, akik 1995-ben elraboltál az akkori köztársasági elnök fiát, ifj. Michal Kováčot.

 

Ez volt az első alkalom, hogy az elrablás egyik közvetlen résztvevője elismeri az akkor történteket. Kosík az afrikai Maliról küldte a szlovák lap szerkesztőségébe hivatalos állásfoglalását, amely egyértelműen kimondja, hogy

 

ifj. Michal Kováč elrablását személyesen a SIS akkori vezetője, Ivan Lexa felügyelte.

 

 hirdetes_400x285  

„Mindent Ivan Lexa irányított. Tudott a SIS embereinek minden lépéséről a elhurcoláskor“

 

fogalmazott volt SIS-es. Hozzátette, hogy az akciót egy szolgálati autóból a helyszíntől nem messze a titkosszolgálat akkori helyettes vezetője, Jaroslav Svěchota személyesen felügyelte. Lexa – Kosík szerint – az irodájából adta a parancsokat.

 

A képen Ľuboš Kosík. Fotó forrása: SME.sk

 

Börtönben Maliban

 

A nyilatkozatot Kosík azzal kezdi, hogy tudatában van vallomása hogy következményeivel, hogy nincs tudatbefolyásoló szerek hatása alatt, és nem kényszerítették a nyilatkozat megírására. Azt is írta, a bíróságon is szeretne vallomást tenni.

 

Kosík jelenleg Malin raboskodik, miután nemzetközi elfogatóparancs keretében letartóztatták. Szlovákiából azért kellett menekülnie, mert hamis váltókat állított ki egykori üzlettársa, Ľubomír Farenzen terhére. 14 évre ítélték. Szlovákia kérte a kiadatását, Mali azonban egyelőre nem válaszolt a kérvényre.

 

A Főügyészség a SME-nek megerősítette, hogy ők is kaptak egy mailt Kosíktól, melyben kéri, hogy hallgassák ki, és hogy együtt akar működni a nyomozóhatóságokkal. Azt is megkérdezte, hogy milyen formában adhatja át vallomását, hogy az megbízható legyen és biztonságban jusson el az illetékesekhez.

 

 

Sme.sk, Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!