A Pátria Rádió Délidő című műsoráról írva nem mehetünk el szó nélkül annak kínosan részrehajló, a múlt századi berögződések minden negatívumát felvonultató voltáról.

 

Miklósi Péter politikai beszélgetős műsora annyira egyoldalú, idejét múlt, szakmaiatlan, világos vonalvezetés és felépített műsorstruktúra nélküli, hogy 2018-ban nehezen találnánk már ehhez hasonlót a szlovák, vagy a magyar közmédia hullámhosszain. A közpénzekből, a felvidéki magyarok adójából is fenntartott Pátria rádió elvárásainak mégis megfelel, ami a Lovász Attila vezette nemzetiségi műsorstruktúra szomorú bizonyítványa.

 

A Pátria Rádió Délidő című heti politikai közéleti műsorában Miklósi Péter műsorvezető 2018. január 13- i vendége Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke volt. Többek között a párt célkitűzéseit, a megyei választások kiértékelését és a Most-Híd szlovák-magar vegyespárt, valamint az MKP közti mosolyszünet megszűnésének feltételeit érintették.

 

 hirdetes_400x285  

Az MKP a Fidesz stratégiai partnere

 

A pártelnök hangsúlyozta, hogy a magyar kormány elsődleges stratégiai partnere a helyi és regionális szinten továbbra is erős MKP. Magyarország 2016-ban 28 milliónyi összeggel támogatta a felvidéki magyarságot, miközben Szlovákiában a Kisebbségi Kulturális Alapnál 4 millió euró áll rendelkezésre.

 

Az anyaországi támogatásoknak köszönhetően 50   felvidéki magyar óvoda kap fejlesztési támogatást, miközben a 2017-ben meghirdetett gazdaságfejlesztési programra pályázatainak elbírálása is zajlik. Hozzátette, hogy 2018-ban újabb 95 óvodát kapcsolnak be a támogatási rendszerbe.

 

A Most-Hídnak csak kármentésre futja

 

A kormánykoalíció tevékenységével kapcsolatban Menyhárt elmondta, hogy a magyar ügyek szintjén jelenleg csak felszínes munka és kármentés folyik, úgy az iskolaügy, mind kétnyelvűsítés területén. Megállapította, hogy a kormány tevékenységében Kisebbségi Kulturális Alap az egyetlen előrelépés, ugyanakkor, ha a felvidéki magyarok által befizetett adók mennyiségét szemügyre vesszük, akkor a megítélt összeg elkeseredettségre ad okot, hiszen csak töredéke a befizetett adóknak.

 

Az MKDSZ egy viccpárt

 

A pártelnök a kisiskolák megmentését és a vasúti kétnyelvűsítést is csak részmegoldásnak nevezte. Hangsúlyozta, hogy a közeljövőben Kiss Beáta, az MKP oktatásügyi alelnöke egy tervezetet készít, melynek célja az oktatási végvárak megtartása. Menyhárt elmondta, hogy ugyan az etnikai politizálást tűzték ki zászlójukra, viszont a magyarság megosztottsága miatt ez nem egyszerű, hiszen két komolyabb párt és egy viccpárt is tevékenykedik

 

Az MKP elnöke nyilvánvaló tette, hogy a párt 2018. évi legfőbb célja a lehető legtöbb önkormányzati képviselő és polgármester bejuttatása a településvezetésbe az MKP színeiben. Menyhárt József az országos szintű témákhoz – egészségügy, szociális kérdés, közlekedés – való tevékenység hiányolására elmondta, hogy a pártnak ezeken a területeken még meg kell erősödnie. Beszélt a szlovák jobb-közép pártokkal való együttműködésükről is, mely során jelenleg a partneri viszony kialakításán dolgoznak.

 

Bugárnak is el kellene gondolkodnia a generációváltáson

 

A 2016-os magyar-magyar párbeszéd folytatásának elmaradásához Menyhárt hozzáfűzte, hogy a szakmai fórum folytatását nem csupán az MKP kezdeményezheti. Hogy nem folytatódott, az a Most-Híd passzív hozzáállásával és a megyei választások előtti kommunikációs elakadással is magyarázható. Az MKP és a Most-Híd közti mosolyszünet megszüntetéséhez az MKP elnöke szükségét érzi a másik fél generációváltásának, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az MKP támogatja a szakmai konzultáció folytatását.

 

„Én hiszek a közösségünkben, az MKP új elnökségében, amely a munka mellett tette le a voksát, és hiszek abban, hogy ha folyamatosan stabilan munkálkodunk, akkor ennek eredménye lesz“ – válaszolt a párt parlamenti visszajutását érintő kérdésre Menyhárt József.

 

Körkép.sk/LE, KZS

Nyitókép: MKP fb

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!