A választási ciklus felénél a kormánykoalíció megváltoztatná a politikai pártok működésének szabályait. Az ellenzék tiltakozik, Dankoék szerintük a jelenlegi pozíciók bebetonozására törekednek.

 

A civil szféra nem tud semmiről, Gabriel Šipoš, a Transparency International szlovákiai elnöke szerint az SNS ugyan megígérte nekik, hogy áttanulmányozhatják a javaslatot, de azt a mai napig nem küldték el nekik. „Csak találkozni akartak, anélkül, hogy a javaslatot előre áttanulmányozhattuk volna. Ezt elutasítottuk“ . nyilatkozta a SME-nek Šipo.

 

A tervezet szerint a törvénymódosítás szólna arról, mennyi pénze lehet a pártnak működésre, vagy ki döntsön a befutó helyekről a választási listán. A Most-Híd támogatja a pártműködés szabályainak megváltoztatását, de nem ért egyet az SNS egyes javaslataival.

 

 hirdetes_300x300  

Az ellenzék szerint aggályos lehet az a kitétel, mely előírja, hogy hány tagja lehet az adott politikai tömörülésnek. Ha nem éri e laz előre meghatározott számot, nem indulhatna a választásokon. Az SNS korábban 500 főről beszélt, mint alsó határról. Az MKP-t a tervezet nem különösebben érinti, a pártnak jelenleg 10 ezernél is több tagja van.

 

Robert Fico támogatja az SNS ötletét, a konkrét tervezetet azonban még ő sem látta.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!