Tavaly novemberben robbant ki a botrány, hogy egy évek óta betiltott gyomirtószertől szennyezett a csallóközi ivóvíz, ami miatt 6 településen tartályos kocsikból mérték a vizet a lakóknak.

 

A Regionális Közegészségügyi Hivatal a napokban 500 (!) eurós büntetést szabott ki a Nyugat-Szlovákiai Vízművekre, mivel az nem értesítette azonnal a hivatalt és a lakókat a vízben lévő atracin nagyságáról.

 

Mióta ihatták a szennyezett vizet?

 

 hirdetes_300x300  

A vízművek az első mérést november 2-án készítették, majd a hónap végén megismételték. A második mérés eredményét legkésőbb december 7-én kézhez kellett kapniuk, az RKH-t viszont csak hét nappal később értesítették.

 

Az RKH ezután hirdette ki az érintett településekre a tilalmat.

 

Lassan újra iható a csallóközi víz, de a helyiekben maradtak még kérdések – Lakossági fórumon jártunk

 

Habár a vízművek egy hétnyi késésért kaptak büntetést, Anna Zemanová (SaS) januárban arról informálta a nyilvánosságot, hogy már 2009-től vannak információk az atracin megnövekedett mennyiségéről az ivóvízben.

 

Ekkor ugyanis az SHMÚ végzett méréseket több helyen, ahol észlelte a magasabb értékeket, ezt pedig éves jelentésében is feltüntette, amely az intézet hivatalos oldalán is elérhető. Az ezt követő években ugyancsak magasabb értékeket mértek.

 

Ezekre az információkra azonban nem érkezett reakció, nem tettek ellenlépéseket. Zemanová szerint az egészségügyi és a környezetvédelmi minisztériumnak is foglalkoznia kellett volna ezzel a problémával, ha pedig ez nem történt meg, akkor rendszerszintű hibáról van szó, melyet meg kell oldani, hogy komunikáljanak egymás között az egyes szervek.

 

A vízművek csak tavaly év végén mértek először magasabb atracin-értéket az ivóvízben, viszont a fentiek alapján nem tudni, hogy a valóságban mióta ihatták az érintett települések lakói a fertőzött vizet.

 

A Dunaszerdahelyi járás legégetőbb feladatairól egyeztettek a régió polgármesterei és Nagyszombat megye vezetése

 

További községek is érintettek

 

Rozália Robotková (RKH) szerint nemrég saját méréseket is végeztek, ez alapján pedig további két községben is a megengedett érték határát súrolja az atracin jelenléte a vízben. A két érintett község Nagypaka és Béke. A vízművek azonban arra kérték a hivatalt, hogy tegyen kivételt a két település esetében, és ne rendeljen el tilalmat.

 

Robotková szerint a vízművek kérvénye jelenleg elbírálás alatt áll.

 

A fenti két településen kívül Felbáron, Sülyön és Illésházán is végeztek méréseket, itt azonban nem észlelték az atracin megnövekedett értékét.

 

A Nyugat-Szlovákiai Vízművek egyébként nem fellebbezett a bírság ellen. Bár nem is volt rá oka, tudniillik a Regionális Közegészségügyi Hivatal akár 20 ezer eurós büntetést is kiróhatott volna.

 

Körkép.sk, DennikN.sk

Nyitókép: dennikn.sk/Tomáš Benedikovič

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!