A kormány sikeres projektként könyvelte el Szlovákia 2016-os elnökségét az Európai Tanácsban. A „sikert” azonban több kétes, Smer-hez közeli céget is érintő botrány árnyékolta be.  Például az, hogy a Miroslav Lajčák vezette külügyminisztérium a Smer holdudvarába tartozó EVKA nevű PR-céget bízta meg az elnökség kampányával.

 

A probléma az volt, hogy a több mint 300 ezer eurót olyan rendezvényekre költötték el, amelyre egyáltalán nem lett volna szükség. Visszaélést azonban a hatóságok nem állapítottak meg. Eddig.

 

Az Állami Számvevőszék (NKÚ) ellenőrei szerint több törvénysértés is történt az elnökség ideje alatt. Ezek javarészt a közbeszerzéseket és a szerződések közzétételét érintették.

 

 hirdetes_810x300  

„A számviteli törvény megsértésének esete áll fenn, mivel több számlához nem csatolták a szükséges dokumentációt a vásárolt szolgáltatások tartalmát és árát illetően. A külügyminisztériumban többek között a szerződéskötések átláthatatlansága utal szabálysértésekre. Két esetben csak szóban kötöttek szerződést két természetes személlyel 9 ezer euró értékben, ami csökkenti az átláthatóság színvonalát és homályossá teszi a szerződő felek jogait és kötelességeit. Az Európa Szlovákiában nevű, az Szlovákia uniós elnökségének logóját bemutató gálánál például több szerződést is kötöttek, ami negatívan befolyásolhatta a források felhasználásának hatékonyságát”

 

áll a Számvevőszék nyilatkozatában.

 

Magyarul, a külügyminisztérium olyan szerződéseket kötött, amelyek nehezítik az elköltött pénzek elszámolásának áttekintését és visszakövetését (nem átlátható), illetve kétséges, hogy a pénzforrásokat a legmegfelelőbb módon használták fel.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!