Robert Fico kormányfő ma sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy nem adja hozzájárulását az Európa Tanács Egyezménye a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről szóló nemzetközi egyezmény, ismertebb nevén az Isztambuli Egyezmény ratifikációjához, amit még 2011-ben fogadott el az Európai Tanács.

 

A kormányfő úgy fogalmazott, mindaddig, míg „fennállnak a jogos és nyilvánvaló definícióbeli különbségek az egyezményben és a szlovák alkotmányban a házasságra, mint férfi és nő kötelékére vonatkozóan”, nem kezdeményezi annak ratifikálását. Állítása szerint mindhárom koalíciós párt ugyanezt az álláspontot képviseli.

 

„Míg kormányfő leszek és nem távolítják el az egyezmény kétes részeit, míg az nem lesz teljesen összhangban a szlovák alkotmánnyal a házasság meghatározására vonatkozóan, sosem egyezek bele, hogy a kormány ratifikációra bocsássa az egyezményt. Még egyszer mondom, soha.”

 

A kormányfő hozzátette, hogy amennyiben a nők jogainak védelme tekintetében a szlovák törvények bizonyos területen esetleg gyengébbek, mint amit az egyezmény szavatol, akkor minden további nélkül a kormány olyan intézkedéseket foganatosít, amellyel európai szintre emeli a nők védelmét.

 hirdetes_400x285  

 

Mi az az Isztambuli Egyezmény?

 

A jelentős részben a nők elleni erőszak megelőzéséről szóló, de több vitatott részt is tartalmazó Isztambuli Egyezményt a Radičová-kormány idején írta alá Szlovákia. Az egyezményt sokan kritizálják, mert megbontja azt a felfogást, hogy a házasság intézménye egy nő és egy férfi között jöhet létre. Egyesek szerint egyenesen diszkriminálja a férfiakat. Szlovákia mellett Magyarország sem ratifikálta.

 

A szlovákiai egyházak a napokban nyilatkozatban kérték, hogy a szlovák kormány vonja vissza az Isztambuli egyezmény aláírását.

 

„A Szlovák Köztársaság keresztyén egyházai vallják a nemek egyenlőségét. Kiállunk a nők védelmében bármely erőszakkal szemben, viszont nem érthetünk egyet azokkal az ideológiákkal, amelyek az egyenlőséget egyformaságként jelenítik meg, és elmennek egészen a férfiak és nők közötti különbözőségek tagadásáig. A férfi és nő természetes viszonya nem a konfliktus, hanem a harmóniára és egymás kölcsönös kiegészítésére való elhívatás a házasság és család isteni művében.

 

A gyöngeséget tolerálni lehet, a hazugságot viszont nem. Szilárdan meg vagyunk győződve, hogy létezik egy változatlan igazság az emberről, a férfi és nő identitásáról, és ezt az igazságot”

 

áll az állásfoglalásban. Az SNS sajtónyilatkozatban az egyezmény aláírásának visszavonását követeli.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: origo.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!