FRISSÍTVE: 17:14 – Jasaň és Trošková átmenetileg távoznak a Kormányhivatalból. Az állambiztonság krízismenedzsere Viliam Jasaň és a kormányfő asszisztense és állami főtanácsadó Mária Trošková a rendőrség vizsgálat lezárultáig szüneteltetik hivatali funkciójukat. Ezt egy most nyilvánosságra hozott nyilatkozatban közölték a sajtóval. 

 

„Szeretnénk kifejezni mély együttérzésünket Ján Kuciak és partnere családjának. Haláluk minket ugyanúgy megrendített, mint a szlovákiai közvéleményt. Nevünk néhány politikus és médium által történő összekapcsolása ezzel a szégyenletes tettel túl megy minden határon. Kategorikusan elutasítunk minden minket a tragédiával összekötő kijelentést. De mivel neveinkkel visszaéltek a Robert Fico kormányfő elleni politikai harcban, úgy döntöttünk, hogy a nyomozás lezárultáig lemondunk a Kormányhivatalban pozíciónkról”

 

áll az állásfoglalásban.

 

Lemond posztjáról Marek Maďarič (Smer-SD) kulturális miniszter

 

 hirdetes_300x300  

Ma dél körül arról számolt be a sajtó, hogy Maďarič a ma délután 14 órakor kezdődő sajtótájékoztatóján jelenti be lemondását. A sajtótájékoztatót egyébként azzal hirdették meg, hogy a kulturális miniszter fontos politikai bejelentést kíván tenni.

 

forrás: dnes24.sk

 

Sajtótájékoztató:

 

  • Marek Maďarič a sajtótájékoztató kezdetén bejelentette, hogy visszalép miniszteri funkciójából.
  • Ezután – könnyeivel küszködve – rátért Ján Kuciak és jegyese meggyilkolására
  • A kormányból a kulturális tárca áll legközelebb a médiához. Maďarič saját bevallása szerint nem tudja elképzelni, hogy egy ilyen borzalmas dolog után továbbra is „nyugodtan üljön a miniszteri székben”
  • Tudja, hogy döntése nem old meg semmit, de úgy érzi, hogy ezt meg kell tennie
  • Feltételezi, hogy hétfőn fogja tudni hivatalos lemondását is beadni, egyébként Robert Fico kormányfővel személyesen közölte a hírt
  • Maďarič szerint az országban minden normális embert megdöbbentett Kuciak és jegyese meggyilkolása
  • Újságírói kérdésre elmondta, hogy döntésével nem céloz semmire, ez az ő saját, magánjellegű döntése
  • Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy továbbra is a SMER tagja marad, és él azzal a lehetőséggel is, hogy a parlamentben képviselőként tovább dolgozzon
  • Maďarič szerint mindenki érdeke, hogy mielőbb kivizsgálják a szervezett bűnözés és a magasrangú politikusok közti esetleges kapcsolatokról szóló információkat, már csak azért is, hogy ne csináljanak botrányt olyanból, ami igazából nem is az. Mint például a facebook-barátságok. Itt Maďarič arra célzott, hogy a sajtó több politikust is kapcsolatba hozott Antonino Vadala-val, mivel azok a facebook-on „ismerősök” voltak (Pl. Andrej Danko – SNS, Gál Gábor – Most-Híd, valamint több smeres politikus). Egyébként a politikusok mind elutasították, hogy ismernék az olasz férfit, arra hivatkoznak, hogy közéleti személyiségként mindenkit visszaigazolnak ismerősnek, aki őket annak jelöli – a szerk. megj. 
  • Elmondta, hogy nem tervezte meg karrierjét előre, most hogy távozik a miniszteri székből, de koalíciós képviselőként – de nagyon is autonómként – mindenképpen tovább fog tevékenykedni a kormányban. Utódjáról nem tud érdemben beszélni, ugyanis annak kinevezése a Smer elnökségének hatáskörébe tartozik

 

Maďarič még tavaly novemberben a megyei választások után lemondott alelnöki posztjáról a párton belül, csak egyszerű tagja maradt a Smernek.

 

Ján Kuciak utolsó írása először magyarul teljes terjedelemben itt olvasható.

 

A Most-Híd sincs kibékülve a helyzettel

 

Először a Webnoviny számolt be arról, hogy Híd-közeli forrás szerint Bugár a maffiához köthető személyek eltávolítását követeli Ficotól. Majd Žitňanská miniszterasszony jelezte, hogy először párton belül beszélik meg a kormány további sorsát. Ezt tetézte még, hogy Bugár tanácsadója a facebook-on írt arról, hogy egy civilizált országban egy ilyen botrány után már lemondott volna a kormányfő.

 

A Most-Híd azt várja a kormányfőtől, hogy leváltja a maffiához kapcsolható embereket

 

Elkezdődött az ellenzék felvonulása

 

17 órakor elkezdődött az ellenzék által szervezett felvonulás is. Pár ezres tömeg gyűlt össze a hideg ellenére is. Tudósítónk a helyszínen követi az eseményeket – a későbbiekben összefoglalóval jelentkezünk az eseményről.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!