Robert Fico kormányfő ma délután hosszan bírálta Andrej Kiska államfőt amiatt, mert szerinte jogkörök nélkül beleavatkozik a kormányzásba. Majd megvádolta a köztársasági elnököt, hogy 2017-ben New Yorkban nem hivatalosan találkozott Soros Györggyel.

 

„Azok az események, amelyek a brutális gyilkosság (Ján Kuciak és jegyese meggyilkolása – a szerk. megj.) után történtek, utalnak valamire. Feltennék egy egyszerű kérdést, és minden szót jól megfontoltam. (…) Azt kérdezem, az államfő miért tett látogatást egy olyan kétes nevű ember magánbirtokán, aki nem más, mint Soros úr. Azt kérdezem… Nevethetnek, amennyit akarnak… (…)”

 

A sajtótájékoztatón jelenlévő újságírók közül többen elnevették magukat a kijelentés hallatán. A kormányfő ezúttal sem adott teret a kérdéseknek, nyilatkozata után kiviharzott a teremből.

 

Nem lehet véletlen, hogy Fico a gyilkosságról a Kiska és közte lévő ellentétre akarja elterelni a figyelmet. Konspirációs állítása azért is furcsa, mert Szlovákiát nem perelte be Brüsszel a kvóták elutasítása miatt, ráadásul a Smer azzal a Most-Híddal van egy koalícióban, amely bírálta az EU migrációs politikáját elutasító magyar és lengyel kormányt (Bővebb írásunk erről itt olvasható).

 hirdetes_810x300  

 

Kiskát egyébként nem először vádolta meg Fico Sorosos „konspirációval”. Robert Kaliňák belügyminiszter szintén elúhúzta már ezt a kártyát, amikor az ellenzék tavaly ősszel rendkívüli ülésen próbálta meg leváltani.

 

A reakció nem maradt el. A Smer koalíciós partnere, a Most-Híd nevében (Bugár ugyanis épp szabadságra utazott a Maldív-szigetekre) Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter nyilatkozott, aki szerint Fico az agresszív összeesküvés-elméletek mélységeibe süllyedt.

 

„A kormányfő beszédét teljességgel megengedhetetlennek és elfogadhatatlannak tartom egy demokratikus országban. Számomra ez elfogadhatatlan”

 

– mondta.

 

Hasonló véleményen van František Šebej (Most-Híd), parlamenti képviselő, a külügyi bizottság elnöke is.

 

„Ez abszolút hülyeség, sokkolt [a kormányfő beszéde]. Most már át kell gondolnom, hogyan álljak hozzá a kialakult helyzethez. Ennél többet egyelőre nem mondhatok” – fogalmazott.

 

Ravasz Ábel (Most-Híd), a vegyespárt alelnöke és romaügyi kormánybiztos kijelentette, „Fico szavai súlyosan megnehezíthetik a kormány átszervezését”.

 

Nem sokkal ezután a Most-Híd állásfoglalást adott ki Fico kijelentéseivel kapcsolatban:

 

„A Robert Fico sajtótájékoztatóján elhangzott kijelentések a Most-Híd számára érthetetlenek és elfogadhatatlanok. A kialakult helyzetre való politikai megoldás keresése helyett a kormányfő külföldön keres felelőst. A miniszterelnök veszélyes utat választott, amiből nem feltétlenül van visszaút. Ezért felszólítjuk Robert Ficot, hogy kijelentéseivel ne lehetetlenítse el a kormány átszervezéséről zajló további tárgyalásokat.”

 

– áll a Most-Híd nyilatkozatában.

 

Az ellenzéki OĽaNO párt elnöke, Igor Matovič Fico bejelentésére reagálva így nyilatkozott:

 

„Fico úgy döntött, hogy a Most-Hidat Kotlebáékra cseréli. Nincs az a mélység, ameddig le nem süllyedne, hogy megtarthassa hatalmát”.

 

Az SaS-es Ľubomír Galko úgy kommentálta az elhangzottakat:

 

„Ez a fickó úgy akarja elkerülni a börtönt, hogy azt a zártosztályra cseréli“

 

Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!