Ma délután 14 órától több mint hét órán keresztül ülésezett a Most-Híd Országos Tanácsa (OT). Amint befejeződött a tanácskozás, Bugár Béla és Gál Gábor elhagyták a pártszékházat, hogy a Kormányhivatalba menjenek, ahol ismertették a párt döntését a koalíciós pártok vezetőivel. A Most-Híd elnöke ezt követően visszatért a pártszékházba, majd folytatódott az OT ülése. Röviddel 22 óra került sor Bugár Béla sajtótájékoztatójára.

 

Bugár úgy véli, hogy egyedüli pártként álltak felelősségteljesen a helyzethez. Kiemelte, hogy nehéz tárgyalásokon vannak túl.

 

Elfogadott határozatuk szerint az OT megbízta a párt vezetését, hogy kezdje meg a tárgyalásokat az előrehozott választásokról. Amennyiben nem jutnak dűlőre koalíciós partnereikkel, a Most-Híd kilép a koalícióból.

 

 hirdetes_810x300  

„Úgy gondolom, hogy ezt a helyzetet csak az előrehozott választások oldják meg”

 

Bugár újságírói kérdésre elmondta, hogy a Smer elutasította az előrehozott választásokról való tárgyalásokat, ezután megszólítják az SNS-t is.

 

Azt szeretnénk, ha a partnereink egyetértenének abban, hogy minden további előrehozott választásokkal kapcsolatos kérdés a kormánykoalíció kezében van, ami azt jelenti, hogy mi döntjük el, hogy előrehozott választások lesznek, és azt is hogy mikor.

 

mondta Bugár.

 

A vegyespárt elnöke úgy véli, hogy közösen kellene dönteniük az előrehozott választások kiírásáról, de ha ez nem történik meg, akkor a Most-Híd kilép a koalícióból. Bugár szerint, ha őszre írnák ki az új választásokat, az már későn lenne.

 

Újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy bízik abban, hogy a koalíció nem folytatja a Most-Híd nélkül, Kotlebáék csendes támogatásával.

 

Bugár azt is elmondta, hogy szeretné, ha egységesen állna ki a koalíció az Alkotmány szerinti előrehozott választások kiírása mellett, hogy az egész a parlamentből induljon, és ne az államfőtől.

 

A Most-Híd elnöke úgy nyilatkozott, hogy az OT egységes volt a döntést illetően.

 

Szintén újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy ha sikerül megegyezni az előrehozott választásokról, akkor a Most-Híd miniszterei az új választásokig a helyükön maradnak. Ez Bugár szerint érvényes Lucia Žitňanskára is, akiről az utóbbi napokban az a hír járta, hogy ha Robert Fico nem mond le, akkor kilép a kormányból.

 

Az első reakciók

 

A Smer és az SNS ma már nem szeretnének reagálni a Most-Híd bejelentésére.

 

Richard Sulík (SaS) szerint az, amit Bugár Béla mondott, tulajdonképpen a kormány szétesését jelenti. Sulík saját bevallása szerint megérti Bugárt, hogy először a koalíciós partnereivel akar tárgyalni az előrehozott választásokról.

 

Veronika Remisová (OLaNO) azt nyilatkozta, hogy készen állnak minden alternatívára.

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: Körkép.sk/kpa

 

Lemaradt a mai nap történéseiről? Nézze meg cikkünket, melyben percről percre követtük az eseményeket!

 

A Most-Híd kezében Fico sorsa. Ma ül össze a vegyespárt Országos Tanácsa – Percről percre

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!