Már két hete, hogy felbolydult az ország a Kuciak-Kušnírová-gyilkosság miatt. Minden nap számítani lehetett arra, hogy valaki visszalép funkciójából vagy hogy valamelyik kormánypárt esetleg kiugrik a koalícióból. Úgy néz ki, ma végre áttörés történhet.

 


***


 

Mai percről percre tudósításunk befejeződött. Köszönjük, hogy velünk követte a nap eseményeit!

 

 hirdetes_300x300  

Percről percre

 

22:42

 

A Most-Híd döntött. Előrehozott választásokat akar

 

22:24 – A helyszínen lévő újságírók szerint előrehozott választások elé nézünk. Hamarosan kiderül, igazuk van-e.

 

22:17 – Pár percen belül elkezdődhet Bugár Béla sajtótájékoztatója.

 

22:15 – Folyamatosan hagyják el a pártszékházat a vegyespárt funkcionáriusai, az újságírók kérdéseire azonban egyikük sem akar válaszolni.

 

22:13 – A Most-Híd politikusai befejezték a tanácskozást. Várjuk a sajtótájékoztatót

 

21:57 – A Most-Híd székházában továbbra is tárgyalnak a legújabb koalíciós ajánlatról.

 

21:26 – A HNonline.sk információi szerint Bugár Béla ajánlattal tért vissza a Kormányhivatalból, melyet most megvitat a Most-Híd. Az továbbra is kérdéses, hogy mikor lehet sajtótájékoztatóra számítani.

 

21:20 – Habár Bugár Béla azt ígérte a sajtónak, hogy rögtön nyilatkozik, ahogy visszaér a Kormányhivatalból, még mindig nem történt semmi. Azon kívül, hogy újra leültek tárgyalni a Most-Híd képviselői

 

20:24 – Bugár Béla elhagyta a Kormányhivatal épületét. Néhány percen belül már a sajtó elé állhat az OT döntésével.

 

19:57 – A sajtó szerint Bugár eléggé dühösen hagyta el a pártszékházat. Jelenleg informálja az OT döntéséről Ficot és Dankot, utána visszatér a pártszékházba, ahol sajtótájékoztatón beszámol a nyilvánosságnak is.

 

19:48 – Áttörés! Bugár Béla elhagyta a pártszékházat.

 

Megyek a Kormányhivatalba. Megyek informálni a koalíciós partnereket, és utána lesz sajtótájékoztató

 

19:37 – Az Aktuality.sk információi szerint a Most-Híd négy politikusa elutasítja a Smerrel való további közös kormányzást. A hírportál szerint Lucia Žitňanská, František Šebej, Peter Kresák és Ivan Švejna lehet a szóban forgó négy személy.

 

19:11 – Andrej Kiska szóvivője szerint a Smer delegációja azután vesz részt találkozón az államfővel, mikor a Most-Híd már ismertette az OT döntését.

 

19:00 – Már 5 teljes órája tart a Most-Híd tanácskozása. Nemrég 8 pizzát rendeltek az ülésen résztvevőknek. Egyelőre nincs arról információ, hogy meddig tart a gyűlés.

 

forrás: dennikn.sk

 

18:30 – Az előzetes tervek szerint rögtön a Most-Híd OT-ülése után kellett volna találkoznia Bugár Bélának koalíciós partnereivel. Tekintettel arra, hogy már több mint négy órája tart az OT-ülés, valószínű, hogy a találkozóra már csak holnap kerül sor.

 

18:20 – Az Aktuality.sk információi szerint a Most-Híd legalább négy fontos képviselői a Smerrel való további kormányzás ellen szavaz

 

18:10 – Antonino Papaleo olasz oknyomozó újságíró szerint Mária Troškovát maga az olasz gyökerekkel származó vállalkozó, Antonino Vadala mutatta be Robert Fico kormányfőnek.

 

Olasz oknyomozó újságíró: Troškovát Vadala mutatta be Robert Ficónak

 

17:51 – Az MKP szerint Kaliňák lemondása megkésett és elégtelen próbálkozás

 

A Magyar Közösség Pártja a belügyminiszter tisztségéről való lemondását Robert Fico politikai hatalma megtartására irányuló elégtelen próbálkozásnak tartja.

A felvidéki magyarok és Szlovákia többi jóérzésű polgárának megítélése szerint Robert Kaliňák már a Malina Hedvig elleni gyalázatos eljárásánál kiírta magát a tisztességes emberek sorából. A belügyminiszter személyével kapcsolatban azóta nyilvánosságra került számos botrányos ügy – különös tekintettel a súlyos euró milliókra rúgó adócsalásokban játszott szerepére – ezek már csak megerősítették, hogy nincs helye a szlovákiai közéletben.

 

Ezen felül a magyar párt továbbra is követeli, hogy Robert Fico és kormánya is mondjon le:

 

Kaliňák (volt) belügyminiszter egy fontos építőeleme annak a korrupt, bűnszervezeteknek teret engedő hatalomnak, amelyek ellen a biztonságos és nyugodt életet akaró polgárok többsége, az utcán tüntető tízezrek fellépnek. Ha Kaliňák helyére ez a hatalom odateszi egy másik építőkockáját, az semmin sem változtat. Ezért követelik az utcán tízezrek, ezért kívánják az országban milliók, ezért követeli az MKP is: Fico és kormánya távozzon!  

 

17:50 – A Pravda szlovák napilap értesülései szerint 18 óra körül kellene befejeződnie a Most-Híd OT-ülésének, miután visszavonul az elnökség. Bugár Béla csak ezt követően találkozik koalíciós partnereivel.

 

17:25 – A HNonline információi szerint az OT után még összeül a Most-Híd elnöksége és csak ezután fognak szavazni

 

17:21 – Abszolút ötletes módot találtak a szenicei tüntetők.

 

 

17:18 – Egyre több város csatlakozik az eheti tüntetéshez, mely az előzőekhez hasonlóan most is pénteken lesz, 17 órai kezdettel. Pozsonyon kívül már bejelentkezett Kassa, Trencsén és Besztercebánya is. A tüntetésen már nemcsak a belügyminiszter, hanem az egész kormány távozását követelik.

 

17:11 – Szenicén mintegy 1000-1200 fős tömeg gyűlt össze tüntetni, miközben a Smer nőnapi ünnepséget tart.

 

forrás: A Správy RTVS facebook-oldala

 

17:00 – Már három órája tart a Most-Híd Országos Tanácsának ülése. Egyelőre nem tudni, hogy milyenek a viszonyok az OT-n belül, sem azt, hogy meddig tart az ülés. Mindenesetre a végén a párt elöljáróinak sajtótájékoztatón kellene informálniuk a nyilvánosságot.

 

16:51 – A szlovákok azt állították a németeknek, hogy Mária Trošková a kormányfő külpolitikai tanácsadója.

 

Der Spiegel: Troškovát úgy mutatták be, mint külpolitikai szakértőt

 

16:35 – Már ezen a héten megalakulhat az a nemzetközi vizsgálócsoport, melynek célja Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová gyilkosságának kivizsgálása lesz.

 

15:55 – Vasiľ Špirko, a Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze, a mai nap folyamán feljelentést tett Robert Kaliňák (Smer-SD) belügyminiszter és több magas rangú rendőrtiszt ellen.

 

15:43 – A Kotleba-féle extrémista ĽSNS bejelentette, hogy az előrehozott parlamenti választásokat támogatja.

 

15:35 – Az ellenzéknek már megvan az elegendő aláírása ahhoz, hogy egy rendkívüli ülést hívjon össze Robert Fico kormányfő leváltására. A javaslatot hétfőn nyújtották be. A parlament elnökének hét napja van az ülés összehívására. (via TASR)

 

15:06 – A tüntetések szervezői péntekre újabb menetet szerveznek. „Kaliňák távozása nem elég. A kormány lemondását kérjük“. (via DenníkN)

 

14:45 – A Most-Híd koalícióban való maradásáról, vagy az abból való kilépésről a ma délután 14 órakor kezdődő Országos Tanács dönt. De kiket is foglal magába az OT? Összefoglaltuk a tudnivalókat.

 

Maradnak vagy mennek? Kik döntenek a Most-Híd Országos Tanácsában?

 

14:35 – Andrej Danko nyilatkozata az államfővel való találkozó után: „Ma a kormányrekonstrukció volt a fő téma. Eszmecserét folytattunk arról, hogyan is kellene kinéznie. Informáltam az elnök urat, hogy este vagy holnap reggel tárgyalások várnak ránk a koalíciós partnerekkel aszerint, hogy milyen eredménnyel végződik a Most-Híd Országos Tanácsának ülése“.

 

Predseda SNS Andrej Danko opäť. Tento raz po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom.

Gepostet von Denník N am Montag, 12. März 2018

 

14:15 – Róbert Ondrejcsák most-hidas védelmi államtitkár nyilatkozata szerint „A stabilitás érdekében nem elegendő Kaliňák távozása”. Arra a kérdésre, hogy távozik-e, ha a Most-Híd a koalícióban marad, így válaszolt: „Lehetséges”. (via DenníkN)

 

14:05 – Robert Fico azt írta, hogy a belügyminiszter lemondása nem azt jelenti, hogy a rendőrség vagy maga Kaliňák csődöt mondott volna.

 

„Robert Kaliňák távozását elsősorban úgy értelmezzük, mint a személyes hozzájárulását az ország stabilitásához, a demokrácia megtartásához és ahhoz a lehetőséghez, hogy továbbra is pozitív politikát folytassunk az emberek számára“. (via DenníkN)

 

„Robert volt az egyik legtehetségesebb miniszter az összes kormányban, amit csak láttam. Köszönöm neki a tárcáján belül elvégzett tíz évnyi minőségi munkát. Neki köszönhetjük a schengeni szabályok problémamentes bevezetését, az utakon történő balesetek csökkenését, illetve a vízummentes utazást”

 

– írta Robert Fico az állásfoglalásában. (via Aktuality.sk)

 

Fico Kaliňák távozásáról: Robert volt az egyik legtehetségesebb miniszter az összes kormányban, amit csak láttam

 

13:43 – Hamarosan megkezdődik a Most-Híd Országos Tanácsa. František Šebej az OT-re menet újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy ő maga a koalícióból való kilépés mellett fog voksolni. Szerinte Kaliňák lemondása kevés, a kormányt már csak Robert Fico miniszterelnök lemondása menthetné meg.

 

„A kormányfő lemondása még az, amit el tudok képzelni, másképp minden más kevés”

 

nyilatkozta a Most-Híd parlamenti képviselője.

 

 

13:40 – „Szlovákia egy kereszteződésben áll. A kormány tagjainak és a parlament összes képviselőjének a felelőssége, hogy melyik irányt választjuk, és milyen útra lépünk” – Miroslav Beblavý gondolatait szemléztük.

 

Miroslav Beblavý: A Most-Híd nem mehet bele a Smer játékába

 

13:23 – Danko többször is kiemeli, hogy az SNS képviselői klubja egységes. Ezzel némileg odaszúr a Most-Hídnak, többször is céloz rá, hogy egy jól működő pártban mindenkinek egységes a véleménye.

 

Danko azt is kifejtette, hogy az előrehozott választásokat fogja sürgetni, hogy ha a koalíció elveszíti a Most-Híd támogatását képviselőik kilépése miatt.

 

„Este kiderül, hogy a koalíció rendelkezik a megfelelő számú képviselővel. Ha a parlament nem lesz határozatképes, tovább fogunk tárgyalni a kormány átalakításáról vagy az előrehozott választásokról”

 

forrás: a Správy RTVS facebook-oldala

 

13:18 – Az SNS elnöke, Andrej Danko elmondta, hogy megbízást kapott a párttól arra, hogy tárgyaljon Andrej Kiskával, majd a koalíciós partnereikkel is. Danko szerint pártja kész tárgyalni és elfogadni a kormány átalakítását de az előrehozott választásokat is, amennyiben ilyen döntés születik.

 

Danko szerint, amennyiben a Most-Híd Országos Tanácsa a kilépés mellett dönt, akkor az SNS azon lesz, hogy mielőbb kiírják az előrehozott választásokat.

 

A házelnök szerint az ellenzék nem lenne képes a kormányzásra, nem tartja őket megfelelőnek erre a feladatra. Kiemelte azt is, hogy rosszul érinti, hogy külföldön valamiféle banán-köztársaságnak nézik Szlovákiát a belpolitikai történések miatt.

 

13:01 – Kezdődik Andrej Danko sajtótájékoztatója.

 

12:00 – Az OĽaNO vezére, Igor Matovič is nyilatkozott Kaliňák lemondásával kapcsolatban.

 

Igor Matovič: Robert Kaliňák lemondása nem elég. Ficonak kell távoznia

 

11:35 – Távozik posztjáról az SNS rendőrfőkapitány-helyettese.

 

Távozik posztjából az első országos rendőrfőkapitány-helyettes, Jaroslav Málik

 

11:32 – Az első reakciók Robert Kaliňák lemondására:

 

Az Együtt – polgári demokrácia (SPOLU – občianska demokracia) Kaliňák lemondásában egy „cinikus ajánlatot” lát, amit a Most-Híd irányába tettek. Ezzel az ajánlattal szeretnék megoldani a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak esetét, a korrupciót, valamint a kormányfő közelében ténykedő olasz maffia problémáját.

 

Most-Híd: A mi hozzáállásunk az elejétől világos és nyilvánvaló volt. Örülünk, hogy meghallották a Most-Híd hangját és a Smer képes volt személycseréhez folyamodni egy ilyen fontos poszton. Ez elkerülhetetlen volt a helyzet lenyugtatása érdekében.

 

Jaroslav Paška (SNS): Igazolta, hogy ha a személye gondot okozna abban, hogy a vizsgálat ne tűnjön megbízhatónak, akkor hajlandó megtenni ezt a gesztust. Várni fogjuk, hogy kit javasol a Smer-SD a posztjára.

 

OĽaNO: Lemondott egy ember, akinek sosem kellett volna miniszternek lennie … Robert Kalnák visszaélt a rendőrséggel a Smer és szponzorai javára Robert Fico kormányfő tudomásával. Ezért Robert Kalinák lemondása nem elég, és csak az első lépésként tekintünk rá a szlovák politika korrupciótól és a maffiához köthető emberektől való megtisztítása során.

 

SaS: A búcsúbeszéd, amit ma Robert Kalinák előadott, néhány évvel ezelőtt kellett volna, hogy elhangozzon. Csakhogy Robert Kalinák elherdálta a tisztességes elvonulás összes lehetőségét.

 

11:11 – Közben összeül az SNS vezetősége is. 13 órától sajtótájékoztatón számolnak be a tanácskozás eredményeiről, majd 14 órától Andrej Kiskával találkoznak az elnöki palotában.

 

11:05 – Az államfő szóvivője egy fotót közölt Andrej Kiskáról, aki a televízióban nézi Robert Kaliňák sajtótájékoztatóját, melyen bejelentette lemondását.

 

forrás: dennikn

 

10:54 – Mindeközben az Aktuality.sk-nak sikerült elkapnia Andrej Dankot, aki Lucia Žitňanskával kapcsolatban elmondta, hogy nálunk nem téma a miniszterasszony. Ugyanakkor megjegyezte, hogy ő is figyeli a médiában megjelenő híreket.

 

„Ha valaki a kormányfő leváltásáról beszél, akkor nem a kormány átalakításáról beszél, hanem annak bukásáról és az előrehozott választásokról”

 

Danko ezzel a pluska.sk-n megjelent reggeli hírre reagált, miszerint a Most-Híd igazságügyi minisztere nem elégszik meg a belügyminiszter menesztésével, a kormányfő fejét is akarja.

 

10:46 – Bugár Béla az államfővel való találkozó után nem akart arról beszélni, hogy elegendő-e pártja számára Robert Kaliňák lemondása.

 

„Az Országos Tanács dönt, nem az elnök, nem az elnökség”

 

– nyilatkozta Bugár.

 

Andrej Kiska államfő a Most-Híd delegációjával tárgyal, forrás: aktuality.sk

 

10:25 – Lemondott Robert Kaliňák

 

Lemondott Robert Kaliňák

 

10:19 – Robert Kaliňák késik. Először 10 percet jeleztek, majd további ötöt, de még mindig nem jelent meg a belügyminiszter

 

10:02 – Megérkezett az elnöki palotába a Most-Híd küldöttsége: Bugár Béla, Lucia Žitňanská, Sólymos László és Andrej Hrnčiar

 

9:45 – Žitňanská és Šebej távozása visszarántaná a Most-Hidat az etnikai alapú politizálásba, ahol az MKP-val versenyezne a szavazókért. Ez nagyon bizonytalan a Most számára. Szemle.

 

Slosiarik (Focus): A kivárásra játszó Most-Híd már elveszíthette választói egy részét

 

9:34 – A Plus Jeden deň információi szerint Lucia Žitňanská, a Most-Híd igazságügyi minisztere emelte a tétet, már nem elégszik meg Robert Kaliňák menesztésével, Robert Fico kormányfő távozását is követeli. A pluska.sk szerint Žitňanská kitart amellett, hogy ha a kormány rekonstrukciója mellett döntenek, akkor azt csinálják rendesen, ergó mondjon le Fico is. A pluska.sk információi szerint Žitňanská kész lemondani, ha Fico a helyén marad. (via pluska.sk)

 

9:32 – Kaliňák belügyminiszter 10 órától sajtótájékoztatót tart az aktuális politikai helyzettel kapcsolatban

 

9:24 – Ha marad a kormány, a kérdés az, hogy mennyire alakul át – a Smer koalíciós partnerei megelégszenek Kaliňák távozásával, vagy ennél többet sikerül elérniük? A másik lehetőség a kormány bukása, amely megint csak sok „formát ölthet”. Vegyük sorra őket.

 

Mi jöhet ezután? Forgatókönyvek a kisebbségi kormánytól az előrehozott választásokig (Elemzés)

 

9:07 – Peter Pellegrini miniszterelnök-helyettes hétvégén azt mondta, hogy a Smer hajlandó meglépni a személyi cseréket is, ha szükség lesz rá. A Most-Híd alapból Robert Kaliňák leváltását kérte még március 1-jén, ez azonban azóta sem történt meg.

 

Pellegrini: A Smer hajlandó a személycserékre

 

8:34 – Bugár Béla véget vethet a mostani szenvedésnek. 2001-ben már volt hasonló helyzetben. Király Zsolt írása az akkor és a mostani érdekes párhuzamról.

 

2001-ben a magyarok, 2018-ban az ország becsülete lehet eljátszva

 

8:15 – Sajtóértesülések szerint egész hétvégén folytak a tárgyalások a Smer és a Most-Híd között, ám nem tudtak dűlőre jutni. A hírek szerint a vegyespártban két tábor vetekedik egymással – az egyik szerint Kaliňák leváltása elegendő, a másik oldal viszont azonnal kilépne a koalícióból.

 

Bugár Béla szombaton arról tájékoztatott, hogy három alternatívával vág neki a hétvégi egyeztetéseknek. Később Anton Hrnko, az SNS egyik alelnöke arról beszélt a Hospodárske Novinynek, hogy párton belül erősek a Žitňanská fejét követelő hangok, ezt azonban a nemzetiek másik alelnöke, Jaroslav Paška cáfolta azzal, hogy hivatalosan nem fogalmaztak meg ilyen elvárást, Hrnko minden bizonnyal a regionális szervezetek kérését tolmácsolta.

 

Felvetődött, hogy a Smer esetleg felajánlja a kulturális miniszter megüresedett székét Bugáréknak, ám Peter Pellegrini ezt az O 5 minút 12 című politikai vitaműsorban cáfolta, ugyanakkor azt is jelezte, hogy nincs birtokában minden, a tárgyalásokon elhangzott információnak.

 

Körkép.sk

Nyitókép: centrum.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!