Ma elvileg közelebb kerülünk a belpolitikai válság megoldásához – jelentsen ez bármit. Merthogy a jelenlegi helyzet sokféle irányba elmozdulhat. Ha marad a kormány, a kérdés az, hogy mennyire alakul át – a Smer koalíciós partnerei megelégszenek Kaliňák távozásával, vagy ennél többet sikerül elérniük? A másik lehetőség a kormány bukása, amely megint csak sok „formát ölthet”. Vegyük sorra őket.

 

Jelenleg a legtöbb politológus úgy véli, hogy a kormány bukása a valószínűtlenebb lehetőség, mert az előrehozott választásokra senki nincs felkészülve, és a döntési helyzetben lévő pártok (Smer és a Most-Híd) inkább csak veszthetnek rajta.

 

A vegyespártnál maradva érdemes megjegyezni, hogy Szlovákiában az a kormánypárt, amely kiugrik a koalícióból, rengeteget ront az esélyein, hogy átlépje a parlamenti küszöböt. Különösen igaz ez a Most-Hídra, akit nagyon nehéz helyzetbe hozott a Smer agresszív viselkedésével és Soros György felemlegetésével. Sok magas rangú most-hidas politikus a múlt héten már bejelentette, náluk betelt a pohár.

 

 hirdetes_300x300  

A Most-Híd esetében a kulcskérdés, hogy mit lép Lucia Žitňanská, aki esetleges távozásával magával viheti František Šebej és Peter Kresák parlamenti képviselőket is. Žitňanská miniszteri posztjáról lemondva valószínűleg képviselőként visszakerülne a parlamentbe, így a kormány a jelenlegi 78 mandátumból hármat elveszít, ami már lényegében a többség elvesztését jelenti.

 

A koalíciós tárgyalásokat rendkívüli mértékben nehezíti, hogy szinte lehetetlen felmérni, ki meddig hajlandó elmenni. Robert Fico valamiért a végsőkig ragaszkodik Robert Kaliňákhoz, a Most-Híd azonban olyan helyzetbe került, hogy Kaliňák távozása Bugár Béla pártelnök szavaival élve „kötelező minimum”.

 

Ha nem lenne még így elég bonyolult a dolog, a második számú koalíciós párt, az SNS egyik alelnöke szombaton a sajtónak elejtette, hogy a szlovák nemzetiek a Most-Híd igazságügyi minisztere, Lucia Žitňanská fejét követelhetik a könnyűdrogok dekriminalizációja miatt. Anton Hrnko pártalelnök szerint az is lehet, hogy az SNS számára a most-hidas miniszterasszony távozása szintén „kötelező minimum lesz”.

 

Amennyiben nem születik elfogadható kompromisszum, három forgatókönyv lehetséges. Az egyik, hogy a kormány marad, de egyes képviselők távozásával elveszti többségét. Ez egy igen kényes helyzetet teremtene, ami gyakorlatilag megbénítaná a törvényhozást. Bár a koalíció még számíthat három, korábban a Sme rodinából kiugrott képviselő szavazatára, akik eddig is gyakran szavaztak a kormánypártokkal. Ám egy ilyen konstrukcióban elképesztő lenne az alkukényszer, ráadásul a sajtó nagy nyomás alatt tartaná őket.

 

Marián Giba, a Comenius Egyetem Jogtudományi karának doktora a TA3 hírtelevízió V politike című műsorában a kormány bukásának jogi hátteréről adott részletes elemzést. Nagyvonalakban: a kormány bukásának egyik módja, hogy elveszti a bizalmat a parlamentben, a másik, ha ő maga mond le a kormányzásról. Mindkét esetben az államfőnek kötelessége visszahívni a kabinetet (de csak ekkor).

 

Bukás esetén aztán sok variáció lehetséges: ügyvivő kormány, ennek hiányában korlátozott jogkörökkel bíró átmeneti kormány, majd előrehozott választások. Ami azonban jelen pillanatban sokkal valószínűbb eshetőség, hogy a Fico-kormány (kellő kompromisszum hiányában) elveszti parlamenti többségét.

 

Amennyiben a törvényhozás több mint 3 hónapig határozatképtelen, az elnöknek joga van (de nem kötelező) feloszlatni a parlamentet, és jöhetnek az előrehozott választások. Másik forgatókönyv lehet, ami 2011-ben játszódott le a Radičivá-kormány idején: egy adott törvényt bizalmi szavazással kötnek össze, és amennyiben a parlament három hónapig nem szavaz róla, az elnök megint feloszlathatja a törvényhozást, és jöhetnek az előrehozott választások.

 

Ennyit az elméletről. Giba szerint Szlovákiában még nem volt példa a parlament feloszlatására. Így az esetleges előrehozott választások legvalószínűbb oka az lesz, hogy a parlament  azt megszavazza háromötödös (90 mandátum) többséggel. Úgy számolja, hogy ha ez most megtörténne, négy hónap múlva már jöhetnének az előrehozott választások.

 

Körkép.sk

Nyitókép: ucn.sk

 

Kapcsolódó tartalom:

 

A Most-Híd kezében Fico sorsa. Ma ül össze a vegyespárt Országos Tanácsa – Percről percre

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!