A mai nap folyamán átalakultak a koalíciós képviselők nyilatkozatai. Míg délelőtt a kormány átalakításáról és megtartásáról nyilatkoztak a Smer és az SNS politikusai, addig a délután folyamán már inkább a következő választások dátumáról adnak információkat.

 

Frissítve 18:22

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Bugár Béla és pártja a Most-Híd mindenképpen előrehozott választásokat akar. Robert Fico és stábja minden bizonnyal kereste a megoldásokat, amivel el tudná kerülni a kormány bukását, ám a legfrissebb információk szerint már nem a posztján történő személycsere a téma, sokkal inkább az előrehozott választások időpontja.

 

 hirdetes_300x300  

Jaroslav Paška, az SNS alelnöke a HNonline.sk-nak megerősítette, hogy egyre inkább az előrehozott választások felé haladnak a tárgyalások, és hogy július 7. és augusztus 18. is felkerült már a lehetséges dátumok listájára. Ugyanezt az információt Anton Hrnko (SNS) is alátámasztotta.

 

Paška ugyanakkor továbbra is fenntartja annak lehetőségét, hogy sikerül a helyzetet a kormány átalakításával megoldani – bár a Most-Híd összes, a sajtónak nyilatkozó képviselője cáfolja ezt az opciót.

 

Fico – Bugár csere a miniszterelnöki székben? Ahány koalíciós párt, annyi eltérő vélemény a válság kezeléséről

 

A Smer képviselői közül Dušan Jarjabek is arról nyilatkozott a HNonline.sk-nak, hogy már szóba kerültek az előrehozott választások, ahogy a július 7-i dátum is. Ahhoz, hogy ez a dátum reálissá váljon, Jarjabek szerint legkésőbb hétfőn egyezségre kellene jutniuk a koalíción belül, ahogy azt is tisztázni kellene, hogy miképp folytassák le a Robert Fico ellen benyújtott hétfői bizalmatlansági indítványt.

 

Jarjabek arról is beszámolt, hogy szóba került a helyhatósági és a parlamenti választások egy napon történő levezénylése is. Szerinte vannak pro és kontra  érvek is, mivel az egyik oldalon költséghatékonyabb megoldás lenne, viszont ezzel háttérbe szorulnának a helyhatósági választások. A politikus szerint egyébként a Smer képviselői klubjában többet beszéltek a hónapról mint a napról.

 

Robert Fico, Andrej Danko és Bugár Béla 19 órára sajtótájékoztatót hívtak össze

 

Mozgolódik az ellenzék is

 

Bugár Béla hétfő esti bejelentése után rögtön elkezdődtek a tárgyalások az ellenzék körében is. Először Igor Matovič (OĽaNO) jelezte, hogy elképzelhetőnek tartja egy újabb SDK létrejöttét.

 

„Nem engedhetjük meg, hogy több százezer demokratikus szavazó voksa elvesszen, ahogy az előző választások során. Nem fogunk önző módon a saját homokozónkban játszani, hanem segítő kezet nyújtunk minden demokratikus pártnak”

 

mondta Matovič, célozva az MKP és a KDH elveszett szavazataira.

 

Igor Matovič: Ján és Martina esélyt adtak nekünk

 

Az ellenzéki politikus ezzel helyet kínált saját pártja listáján azoknak a pártoknak, akik szorosan az öt százalékos küszöb alatt vannak.

 

Matovič nem most először szánná el magát erre a lépésre, hiszen a 2012-es választásokkor az OKS és a KDS számára is megnyitotta listáját (bár végül a választások előtt meghiúsult az együttműködés), 2016-ban pedig a Daniel Lipšic-féle Nova és néhány független képviselő kapott helyet az OĽaNO listáján.

 

Sulík is együttműködést ajánl

 

Richard Sulík, a legerősebb ellenzéki párt, az SaS elnöke mai sajtótájékoztatóján választások előtti és utáni együttműködést ajánlott az OĽaNO, Sme Rodina, MKP, KDH, Spolu, Progresívne Slovensko, OKS, NOVA számára.

 

Sulík már el is küldte 10 pontos javaslatcsomagját a fent említett pártoknak – erről bővebben alábbi cikkünkben számoltunk be.

 

Választások előtti és utáni együttműködés formálódik az MKP és az ellenzéki pártok között

 

Az MKP nyitott az együttműködésre

 

A Magyar Közösség Pártja közleményben reagált a két felajánlásra.

 

Felelősséget érzünk az ország minden jóérzésű polgára iránt, ezért üdvözöljük az OĽaNO és az SaS kezdeményezését, amely a demokratikus erők együttműködésére irányul. Készek vagyunk a stratégiai és programalakítási tárgyalásokra az egyes ellenzéki pártokkal az új szlovákiai demokratikus kormányerő kialakítása érdekében.

 

A Denník N-nek nyilatkozva Bárdos Gyula, az MKP elnökségi tagja elmondta, hogy arról, hogy a párt egyedül indul-e vagy sem a párt legfelsőbb szervei döntenek.

 

Ugyanakkor Bárdos megnyilatkozásából az derül ki, hogy az MKP most nem akarja megkockáztatni, hogy zsinórban negyedszer is a parlamenten kívül végezze.

 

„Az MKP számára most az a legfontosabb kérdés, hogy hogyan kerülhet be a parlamentben. Ezután tudjuk majd megváltoztatni a kormányt és a jelenlegi elfogadhatatlan szlovákiai helyzetet. Úgy, ahogy kiálltunk Mečiar megbuktatása mellett és Szlovákia uniós belépése mellett, úgy most is a jó oldalra fogunk állni”

 

mondta Bárdos a Denník N-nek.

 

Az MKP kész az együttműködésre a demokratikus ellenzéki pártokkal

 

A KDH nem osztja Matovič lelkesedését

 

Alojz Hlina, a KDH elnöke nem tárgyal Matovičcsal, inkább Richard Sulíkot keresi meg, mint a legerősebb ellenzéki párt elnökét.

 

„Felszólítottuk Sulík urat, hogy szervezzen meg egy közös találkozót az ellenzéki pártok számára, ahol tárgyalhatunk valamiről.”

 

Hlina elismeri, hogy bizonyos mértékig szükséges a koordinálás.

 

Ugyanakkor jelenleg nem biztos, hogy Hlina lesz az a személy, aki tárgyalásokat folytathat a KDH nevében, mivel szombaton elnököt választanak a kereszténydemokraták, ahol Hlina ellenfele az OĽaNO-ból átpártolt Richard Vašečka lesz.

 

Együtt a Progresívne Slovensko és a Spolu?

 

Ivan Štefunko és Miroslav Beblavý valószínűleg jobban örült volna, ha kicsit tovább húzza a koalíció, hiszen nemrégiben bejegyzett pártjaik egyelőre még messze vannak a parlamenti küszöbtől. Habár egészen eddig úgy nyilatkoztak, hogy egyedül fognak indulni a választásokon, az előrehozott időpont változtathat elképzelésükön.

 

Sajtóinformációk szerint a PS és a Spolu már a napokban összeülhet, ahol akár arról is megegyezhetnek, hogy közös listán indulnak.

 

Külön utakon a Sme rodina

 

Habár a hivatalos tárgyalások még nem kezdődtek meg, Boris Kollár, a Sme rodina elnöke úgy nyilatkozott, hogy pártja egyedül indul a választásokon, mivel problémája van a Progresívne Slovensko-val való együttműködéssel.

 

Körkép.sk

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!