Az olasz DIA maffiallenes hivatal már 2013-ban figyelmeztethette a szlovák rendőrséget, hogy A. Vadala kapcsolatban áll a calabriai ’ndrangheta bűnszervezettel.

 

Ján Kuciak utolsó cikkén, amelyet a meggyilkolt oknyomozó újságírónak már nem sikerült befejeznie, nemzetközi csapat dolgozik. A projektben részt vesz az Aktuality.sk portál, a SME napilap, a Denník N napilap, a Nový Čas, a Hospodárske Noviny, a Postoj konzervatív napilap, a TREND gazdasági hetilap, a Markíza televízió, a JOJ televízió, az Fair Play Szövetség, a Český rozhlas, a svájci Blic lap, a lengyel Onet portál és a német Die Welt. A gyanús szlovákiai Terra Real cég kokainügyleteit a TREND derítette fel.

 

Mikor Ján Kuciak halála után a sajtó közzétette utolsó cikkét az olasz maffia és magasrangú politikusok összefonódásairól, Antonino Vadala vállalkozó, aki központi szerepet játszott a történetben, azt mondta, hogy Kuciak tévedett, összekeverték a neveket, és neki semmi köze az ’ndranghetához. Ma A. Vadala olyan drogügyletek miatt ül börtönben, amelyeket a calabriai maffia szervezett meg.

 

 hirdetes_300x300  

A TREND nyilvánosan hozzáférhető adatokból és azokból az iratokból, amelyeket Ján Kuciak nyomán az Aktuality.sk bocsátott rendelkezésére, megpróbálta összerakni a történetet, hogy mi köze van a kokainkereskedelemnek Kelet-Szlovákiához.

 

A. Vadalát otthonában, Olaszországban drogkereskedelem miatt körözik. Az európai elfogatóparancsot a velencei bíróság adta ki március 9-én. A vád szerint egy bűnszervezet tagja volt, amely 2013 decemberétől 2015-ig Dél-Amerikából csempészett drogot Európába.

 

Az már kétségtelen, hogy a szlovákiai Vadaláról van szó, nem pedig egy névrokonról. A velencei maffiaellenes hivatal ügyésze különböző dokumentumokban mutatta meg a körözött személy születési helyét és tőketerebesi bejelentett lakhelyét. Az olasz ügyészség több személyről, köztük A. Vadaláról úgy véli, hogy „fontos bizonyítékokkal” rendelkeznek súlyos bűncselekményekről.

 

Az olasz hatóságok szerint a velencei kikötőt és repülőteret sokáig „biztonságos” tranzitállomásként tartották számon a dél-amerikai drog Európába történő behozatalához. Mi volt A. Vadala feladata? A velencei maffiaellenes hivatal szerint „megszervezni” az ügyletet a kikötőben.

 

Fotó: Sme.sk

 

Román kamionosok, szlovák cég

 

A. Vadala az olasz iratok tanúsága szerint üzletet kötött Mario Palamarral, Antonio Catalanóval és Antonio Femiával, mindhárman az ’ndrangheta tagjai. Catalano jó összeköttetésekkel rendelkezett a gyümölcskereskedelemben, Femiának volt tőkéje, amiből nagy mennyiségű gyümölcsöt és ládákat vásároltak, ezekben szállították aztán a kokaint. Az iratok román állampolgárokról is említést tesznek, akik mint fuvarozók – kamionosok – kerültek a történetbe.

 

Catalano volt kapcsolatban azzal a céggel, amelyen keresztül Dél-Amerikából gyümölcsöket hoztak be. A terv az volt, hogy gyümölcsös konténerekben csempészik be a kolumbiai drogot Európába, majd kisebb mennyiségekre osztják az anyagot, és továbbadják. Ugyanezt tervezték garnélarák-szállítmányokkal is.

 

Az olasz ügyész részletesen is leírja, hogyan keresett A. Vadala egy feddhetetlen embert, aki nem állt semmilyen kapcsolatban az ’ndranghetával , és aki szemmel tartotta a kokaint tartalmazó konténereket. A kikötőbeli ügyletek kapcsán két személyt az olasz hatóságok már őrizetbe vettek: egy kikötői munkást és egy román kamionost.

 

Vadala feladata tehát az volt, hogy megszervezze az átadást a kikötőben. A fuvarozás bebiztosítására az ügyletbe bevontak egy Attilio Violi nevű férfit is, akit 98 kilogrammnyi kokainnal a birtokában csípett nyakon a rendőrség.

 

A velencei bírósági iratok további két esettel hozzák összefüggésbe Vadalát. Több mint 50 ezer euró értékben vásárolt többedmagával 1100 doboznyi rákot Dél-Amerikából, 2015-ben pedig újabb mennyiségeket 125 ezer euró, majd 37 ezer euró értékben.

 

Ezekhez a kiadásokhoz Vadala egyik szlovákiai cége, a Terra Real is hozzájárult. Pénzt utalt át egy GIFRA nevű olasz vállalatnak. A pénz onnan az ecuadori OMARSA céghez vándorolt, amely banánnal kereskedik.

 

A megvádolt Vadala már nem nyilatkozik a médiának. Ügyvédje a bíróságon úgy nyilatkozott, hogy ügyfele nem kíván kapcsolatba lépni a sajtóval.

 

https://www.youtube.com/watch?v=QKPSYa3I2Gk

 

Gyanús volt a szlovákoknak is

 

A Terra Real s.r.o. 2012-től működött, azelőtt Zdravé snívanie néven futott. Tevékenységi köre meglehetősen széles volt: a piackutatástól az ingatlanok bérbeadásán keresztül a közvetítésig. Vadala 2014-től birtokolta a céget, majd később rokonai, Bruno és Sebastiano Vadala is tulajdonrészt kaptak. Sebastiano ma is részesedéssel bír a cégben, egy másik olasszal, Pietro Catroppával együtt.

 

S. Vadalát is letartóztatta a rendőrség a múlt héten, a vád szerint azért, mert szeptemberben megtámadott egy férfit és életveszélyesen megfenyegette, illetve más alkalommal többször ököllel arcon ütötte, hogy hagyja békén a barátnőjét.

 

A Finstat portál információi szerint a Terra Real cég eléggé eladósodott, vagyis adósságai meghaladják vagyonát, tartozásai vannak a Szociális Biztosító és az állam felé – összesen mintegy 48 ezer euró értékben. Csődeljárás alatt áll, amelyet a nagyszombati járásbíróság vezet – ami ezért érdekes, mert az olaszok legtöbb, adósságba süllyedő cége elleni eljárást szintén ez a bíróság kezeli.

 

A Terra Realban jelenleg adóellenőrzési vizsgálat folyik. Ezt a TREND hetilapnak a Pénzügyi Főigazgatóság szóvivője, Ivana Skokanová erősítette meg.

 

A Terra Real egyúttal az egyetlen tulajdonosa az AV-Real nevű cégnek. Épp ez utóbbival kapcsolatban jelentettek a szlovákiai hatóságok „szokatlan utalásos pénzmozgást” félmillió euró értékben még 2011-ben – az utalás kapcsán pedig előkerült Mária Trošková neve, aki abban az időben A. Vadalának dolgozott, állítólag utalásos feladatokat is ellátott.

 

M. Trošková később Viliam Jasaň smeres képviselő asszisztense lett, majd Robert Fico mellé került a Kormányhivatalba, mint állami főtanácsadó, később pedig Jasaň is követte őt a hivatalba, mint az biztonsági tanács államtitkára. Jasaňnak Troškovát épp Vadala ajánlotta be.

 

Az említett félmilliós utalás azért vált gyanússá a hatóságoknak, mert nagy összegről volt szó ahhoz képest, hogy addig az AV-Real számláján csak kis összegek mozogtak. Az Aktuality.sk és a TREND rendelkezésére álló dokumentumok alapján nem lehet megmondani, hogy M. Trošková a maga nevében utalt, vagy hozzáféréssel rendelkezett a vég számlájához.

 

Az AV-Real neve felmerült abban a rendőrségi jegyzőkönyvben is, amely szerint ezen a cégen keresztül akartak „átfuttatni” három lakást azzal a céllal, hogy a több cégből álló láncszem egyike áfát igényelhessen vissza. Az esetre Ján Kuciak hívta fel a figyelmet be nem fejezett cikkében.

 

Fico mögött balra Mária Trošková, akit Németországban Fico „külpolitikai tanácsadójaként” mutattak be. Fotó forrása: eTrend.sk

 

Tudták, de nem cselekedtek

 

A TREND által megszerzett iratok tanúsága szerint már 2011-ben tudott a szlovák állam a Vadala cégeit érintő szokatlan pénzmozgásokról. 2013-ban az olasz maffialellenes DIA ügynökség figyelmeztette a szlovák rendőrséget, hogy A. Vadala kapcsolatban áll a calabriai maffiával. Ez tisztán kiolvasható a szlovák rendőrségi attasé és az olasz hatóságok levelezéséből.

 

Mindennek ellenére a Vadalához köthető farmok zsíros támogatásokban részesültek több tízmillió euró értékben, és számos politikus tartott fenn szoros kapcsolatokat Vadalával. A Facebookon például közös fotón szerepel az azóta letartóztatott olasz Róbert Madej smeres parlamenti képviselővel, aki egyébként letagadta, hogy ismerné Vadalát.

 

2012-ben Madej még a Prodest nevű céget képviselte ügyvédként, amelyben korábban Viliam Jasaň is szerepelt tulajdonosként, később pedig Vadala neve is felbukkant a tulajdonosok között. Madej egy néhány ezer eurós perben képviselte a céget a Real Service-szel szemben, amely végül gyanús csőddel és cégösszevonásokkal ért véget.

 

Robert Fico még azután is elutasított minden, A. Vadalával barátságot ápoló politikusra vonatkozó gyanúsítást, hogy napvilágra kerültek az információk a kapcsolataikról. Mikor az ügy kapcsán Szlovákiába látogatott az Európai Parlament küldöttsége, Fico azt mondta nekik:

 

„Maga a gondolat, hogy a maffiát érdekelné Kelet-Szlovákia abszurd feltételezés, hiszen nincs ott semmi”

 

Madej és Vadala. Fotó forrása. eTrend.sk

 

eTrend.sk

Nyitókép: eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!