Szerda délelőtt rendkívüli elnökségi ülést tartott az SNS. Andrej Danko a tárgyalás után sajtótájékoztatót tartott, melyen keményen bírálta Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfőt.

 

Andrej Danko rögtön az elején leszögezte, hogy az SNS nem akarja feladni a nemzeti, keresztény és szociális értékrendjét. Kifejtette, hogy lehet, hogy a Smer berkein belül ismerik Pellegrinit, az egyes kérdésekhez való hozzáállását és értékeit, viszont az új kormányfő az SNS számára ebből a szempontból teljesen ismeretlen.

 

Danko nehezményezte, hogy nem értesítették előre a belügyminisztert és a rendőrfőkapitányt érintő változásokról.

 

 hirdetes_300x300  

„Világosan kifejtettem, hogy ha olyan koalíciós partnernek kell lennem, aki a sajtóból értesül a tisztségviselők cseréjéről, az nincs rendben. (…) Ezt az SNS-szel szembeni tiszteletlenségnek veszem.”

 

mondta Danko. Az SNS ezért munkamegbeszélésre hívja Peter Pellegrini kormányfőt, amelyre csütörtökön, 15 órakor kerülne sor.

 

Az SNS elnöke azt is elmondta, hogy Ficoval összehasonlítva Pellegrini egyelőre rosszabbul teljesít.

 

„Míg Robert Fico volt a miniszterelnök, nem volt annyi surlódás, mint most.”

 

Nem szeretném, ha Pellegrini is Radičová sorsára jutna

 

Danko arra is felhívta a figyelmet, hogy politikájuk védelmének érdekében most is rá tudnak csapni az asztalra úgy, mint tavaly.

 

„Jogunk van megkérdezni, hogy ki lesz a belügyminiszter, jogunk van tudni, ha a miniszter elmegy. (…) Elutasítom, hogy keményen harcolnom kelljen például a tanárok vagy a katonák pénzéért.”

 

A nemzetiek vezére arra is célzott, hogy nem venné szívesen, ha Pellegrini Radičová sorsára jutna.

 

„Figyeltem a fejlődését, nagyon gyenge pozíciója volt a döntéseknél”

 

Az SNS fő követelése a belügyi tárca irányítása volt

 

A sajtó kérdésére elmondta, hogy még nagyon messze vannak az előrehozott választásoktól, vagy a kormánnyal szembeni bizalmatlanságtól.

 

„Ez nincs játékban. Ha játékban lesz, meglépem. Ha azt fogom érezni, hogy az SNS fuldoklik, hogy embereket mocskolnak olyan dolgokért, amelyekről nem tehetnek, akkor ugyanúgy teszek, mint tavaly”

 

mondta, célozva ezzel a koalíciós szerződés felbontására.

 

Azt is elmondta, hogy a kormányalakítás során az első követelése az volt, hogy a Belügyminisztériumot az SNS kapja meg.

 

Reagált Pellegrini és a Most-Híd is

 

Közben a Kormányhivatal közleményben jelezte, hogy Peter Pellegrini a jelenlegi koalíciót az egyetlen olyan lehetőségnek tartja, amely biztosítja Szlovákia stabilitását. A kormányfő találkozni fog Andrej Dankoval, hogy tárgyaljanak az aktuálpolitikai kérdésekről.

 

A Most-Híd közleményben reagált Andrej Danko satótájékoztatójára:

 

„A Híd nem osztja a Szlovák Nemzeti Párt véleményét, melyet a párt elnöke az SNS elnökségi ülését követő sajtótájékoztatón tett közzé. Nem gondoljuk, hogy alapvető politikai kérdésekben módosult volna a kormánykoalíció álláspontja. Ha ilyen érzésünk lenne, azt úgy oldanánk meg, ahogy eddig: a koalíción belül. Továbbra is kötelez minket a kormány programnyilatkozata, amely külpolitikai kérdésekben egyértelmű. Elsősorban a Szlovákia előtt álló fontos és komoly feladatokra kell fókuszálnunk. Ehhez pedig egészen biztosan nem járul hozzá az, ha az esetleges nézeteltéréseket a sajtó és a nyilvánosság előtt próbáljuk megoldani.”

 

olvasható az állásfoglalásban.

 

cikkünket frissítjük

 

A teljes sajtótájékoztató itt nézhető meg:

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: pravda.sk/archív felvétel

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!