Az MKP által első alkalommal összehívott ellenzéki kerekasztal az előző kormányfő, Robert Fico figyelmét is felkeltette.

 

És bár az MKP – SaS – OľaNO – KDH első közös tárgyalása után túl sok konkrétum nem merült fel, maga a találkozó inkább  ismerkedő jellegű volt jövőbe mutató potenciállal, a Körkép.sk a sajtótájékoztatón igyekezett közelebb hozni és világossá tenni az egyes ellenzéki pártelnökök elképzeléseit.

 

Király Zsolt, a Körkép.sk főszerkesztője Richard Sulíkot (SaS), Igor Matovičot (OĽaNO) és Alojz Hlinát (KDH) kérdezte.

 

 hirdetes_810x300  

Király Zsolt: Sikerült már tisztáznia az MKP-val a magyarok lojalitásának kérdését Szlovákiához? Továbbra is zavarja önt ez a pszeudoprobléma?

 

Alojz Hlina: Erről a kérdésről ma nem beszéltünk.

 

Király Zsolt: És zavarja még önt ez a pszeudoprobléma?

 

Alojz Hlina: Ön nevezi pszeudoproblémának, Amikor előjöttünk ezzel, nem gondoltuk, és továbbra sem gondoljuk , hogy ez pszeudoprobléma. Szlovákia az árvai Polhora községtől Komáromig terjed. Ha meg tudunk egyezni abban, hogy szlovák politikusok, szlovák politikát folytatnak Szlovákia állampolgárai számára, akkor kereshetjük a további dolgokat, amelyek összekötnek bennünket.

 

Király Zsolt: Érvényes még az OĽaNO együttműködési ajánlata és az esetleges közös parlamenti indulás az MKP-val? Tárgyaltak ma erről a kérdésről? Milyen stádiumban van maga az ajánlat?

 

Igor Matovič: Kezdem a végéről. Erről a témáról ma nem beszéltünk. Menyhárt Józseffel 4-5 találkozónk volt többek között erről a kérdésről is.

 

Ami az előző kérdését illeti, és az OĽaNO véleményét a szlovákiai magyarokról: Mi azt gondoljuk, hogy a magyarok lojálisak Szlovákiához és szeretnének jól élni ebben az országban. Azt szeretnék, hogy Dél-Szlovákiában is jó kórházak, jó iskolák legyenek, hogy saját maguknak és a gyerekeiknek legyen munkájuk és ne kelljen elhagyniuk a szülőföldjüket. Épp azért, mert tiszteljük ezeket az elvárásokat és egyúttal hazafiak is vagyunk, szeretnénk, ha ebben a hazában mindenki otthon érezné magát, függetlenül attól, hogy milyen a nemzetisége. Legyen szlovák, magyar, roma, ruszin, vagy cseh.

 

Ezért kínáltunk partneri viszonyt a Magyar Közösség Pártja számára, és ezért érvényes továbbra is a nyilvános ajánlatunk, ami a következő választásokon való közös indulást illeti. Mert Szlovákiának nem érdeke, hogy azok a választók, akik segítettek megszabadulni Mečiartól, és krízishelyzetekben a jó oldalon álltak, ne legyen képviseletük a szlovák parlamentben.

 

Közös programot szeretnénk kínálni az MKP számára az országért, ahol boldogan élhetünk. És ha közös célunkká válik, hogy Szlovákia bármelyik szegletében az emberek függetlenül a nemzetiségüktől jól érezzék magukat és örömmel élhessenek ott, akkor mondhatjuk, hogy ez Isten ajándéka.

 

Király Zsolt: A magyar képviselet most is jelen van a parlamentben, ahová az MKP is szeretne bejutni. Az Igor Matovič és Bugár Béla közötti rossz viszony viszont kizárja, hogy egy esetleges kormánykoalícióban mindkét, magyarok érdekeit felvállaló párt jelen legyen. Az SaS számára melyik magyar alternatíva az elfogadható és miért?

 

Richard Sulík: Ez a kérdés egyelőre még nagyon nagyon korai. Egyelőre nem tudjuk, melyik pártok kerülnek be a parlamentbe, nem tudjuk, milyen erővel lesznek jelen, nem tudjuk, milyenek lesznek a lehetséges alternatívák, ezért az ilyen hipotetikus kérdésekre nem lehet válaszolni. Minden még ezerszer megváltozhat, így ez a kérdés még túl korai.

 

Igor Matovič: Ha megengedi, az OĽaNO és saját magam nevében, mivel részben említve voltam a kérdésben, számomra a Most-Híd a Smert és az SNS-t jelenti a magyar közösség körében. Ez egy olyan párt, mely a Smer DNS-ével, a korrupt politikai párt génjeivel rendelkezik, amely 10 éve lopja szét az országot. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a Most-Híd választói egy tisztességes alternatívára szavazhassanak, ezért kínálunk együttműködést a Magyar Közösség Pártja számára.

 

A fenti rész az alábbi videón 13.35-től tekinthető meg.

 

Körkép.sk

További ajánlott írások:

 

Körkép.sk exkluzív – Menyhárt : Az MKP politikailag már nem számol a Most-Híddal (Interjú)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!