Jópásztor Vasárnapján, a XXIX. Komáromi Imanap délutáni szentmiséjén jelentették be, hogy a Szent András-templom elnyerte a basilica minor címet. Ezzel a nagyszombati Szent Miklós bazilikán kívül most már Komárom is büszkélkedhet egy bazilikával a Nagyszombati főegyházmegyében.

 

A XXIX. Komáromi Imanap a Pázmaneum Polgári Társulás, a Jópásztor Alapítvány és a Komáromi Római Katolikus Plébánia közös szervezésében jött létre. A rengeteg hívő mellett tiszteletét tette a bazilikában néhány közéleti szereplő is, mint például Menyhárt József, az MKP elnöke, Farkas Iván Nyitra megyei képviselő, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, Stubendek László, Révkomárom és dr. Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere és Csémi Szilárd, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség elnöke.

 

Délután 15 órától a Nádor és a Megye utcán, valamint a Klapka téren át haladt a Keresztút, melynek 14 állomásán (Jézus szenvedéseinek 14 stációja) Prohászka Ottokár gondolataiból hangzottak el részletek, akinek idén születésének 160. évfordulójára emlékeznek a hívek.

 

 hirdetes_300x300  
Körkép.sk/kpa

 

16 órától, az ünnepi főpapi szentmisén először Kiss Róbert komáromi esperes-plébános és kanonok üdvözölte a bazilikában egybegyűlteket, valamint köszönetét fejezte ki Mons. Orosch János érseknek – az ő kezdeményezésére sikerült elnyernie a Szent András Bazilikának a megtisztelő rangot.

 

Ezután Mons. Orosch János érsek bejelentette, hogy Ferenc pápa apostoli bullájával a Szent András-templom elnyerte a basilica minor (kisbazilika) címet.

 

‘basilica minor’, vagyis kisbazilika – A templom egyfajta egyházi rangja, amelyet használnak a kiemelt jelentőségű egyházi templomokra is. A templomtól abban különbözik, hogy „különleges liturgikus kiváltságokat” élvez, amelyeket a pápai enciklika határoz meg. Világszerte nagyjából 1400-at tartanak számon. Ami a kiváltságokat illeti: használhatják a pápai kulcsok ábrázolását, illetve az umbraculum és a tintinnabulum elhelyezése az oltár két oldalán. Az előbbi egy aranyszínű és vörös, selyemből készült „napernyő”, a pápai hatalom jelképe. Az utóbbi egy rúdra erősített kis harang, amelyet körmenetek élén vittek, a régi Rómában a pápa előtt. Magyarországon többek között a Szent István-bazilika, az esztergomi bazilika és a szegedi Fogadalmi templom is ilyen kisebb bazilika. Szlovákiában eddig 13 kisbazilikát tartottak számon, ebből magyarlakta járásokban hármat.

 

Körkép.sk/kpa

 

Mons. Orosch János érsek szerint ez a Szentatya részéről nagy megtiszteltetés, ami nem csak a híveket, hanem az egész felvidéki magyarságot érinti.

 

A szentmise végén felhangzott a pápai és a nemzeti Himnusz is.

 

Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: Körkép.sk/kpa

 

Kapcsolódó tartalom:

 

A papi hivatások világnapját ünnepli az Egyház

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!