„Kérdés, hogy a Kuciak-gyilkosság végrehajtói még életben vannak-e, és ha igen, vajon Szlovákiában. Az egymillió eurós nyomravezetői díj leginkább az ő fejükre kiírt vérdíjként volt értelmezhető. A gyilkosság megrendelői számára ugyanis veszélyt jelentenek, mert az egyetlenek, akik ismerik a valódi felbujtót“ – fogalmazott tegnap Daniel Lipšic ügyvéd, korábbi belügyminiszter.

 

Tegnap volt két hónapja annak, hogy Martina Kušnírovát egy lövéssel fejbe, Ján Kuciakot pedig két lövéssel a szívébe kivégezték.

 

A DenníkN ennek kapcsán nyilvános beszélgetést szervezett Daniel Lipšic (Ján Kuciak családjának ügyvédje), Andrej Bán (.týždeň és DenníkN) és Zuzana Petková (Trend) oknyomozó újságírók, valamint Juraj Šeliga és Karolina Farská, a Tisztességes Szlovákiáért Mozgalom tüntetéseinek szervezői.

 

  hirdetes_300x300   

A Körkép.sk ott volt a helyszínen.

 

Profi bérgyilkosok voltak

 

Lipšic szerint a bűnözők sokszor nem gondolják át előre tetteik következményeit, sokszor felindultságból, ösztönösen cselekednek. A nyomozati anyagba is betekintéssel rendelkező ügyvéd szerint az szinte biztos, hogy profi bérgyilkos(ok) követték el a kivégzést, akik jól értettek a fegyverhez, és azért ment(ek) a helyszínre, hogy gyilkoljanak.

 

Bár az elmúlt két hónap alatt lemondott a miniszterelnök, két belügyminiszter, a NAKA vezetője, május végével pedig az országos rendőrfőkapitány is távozik, továbbra sem tudni semmi konkrétumot a nyomozás eredményével kapcsolatban. Lipšic szerint a rablótámadás, mint lehetséges indítóok kizárt. Az elkövetők átgondoltan cselekedtek, akik Kuciakék házába úgy jutottak be, hogy először büdős anyagot engedtek be a házba, hogy Kuciakéknak ki kelljen nyitni az ablakokat, ajtót, hogy szellőztetni tudjanak.

 

Lipšic: Drucker valószínűleg nem  szabad ember

 

Kuciak családjának ügyvédje szerint Drucker lemondása csak abban az esetben ad logikus és magyarázható, ha ő maga nem szabad ember, és belügyminiszterként sem dönthetett arról, hogy leváltsa-e Gašpart vagy sem.

 

Lipšic szerint az új belügyminiszter személyével (időközben kiderült, hogy a lemondott Robert Kaliňák belügyi államtitkárát és jobb kezét, Denisa Sakovát jelöli a Smer a posztra) kapcsolatos legfontosabb elvárás, hogy megóvja a Smer politikusait a büntetőjogi felelősségre vonás alól. Mint elmondta, a rendőrségen belül is sok tisztességes nyomozó van, akik bizonyára a hatalmon levő politikusokra is rendelkeznek terhelő bizonyítékokkal.

 

„Kérdés azonban, hogy mikor kapnak lehetőséget arra, hogy ezeket ki is vizsgálhassák” – mondta.

 

Zuzana Petková (Trend). Foto N – Tomáš Benedikovič

 

Petková: Az emberek végre elkezdtek beszélni

 

Zuzana Petková (Trend) oknyomozó újságíró szerint a szörnyű kettős gyilkosság egyik következménye, hogy az emberek végre legyőzték magukban a félelmet, és elkezdtek beszélni. Azóta egymás után kerülnek a felszínre a kormánykoalíció politikusaira terhelő súlyos állítások és bizonyítékok, legújabban a gazdák részéről.

 

Andrej Bán, aki a mezőgazdaságban történő súlyos visszaélésekről, egyes gazdák maffiamódszerekre emlékeztető megfélemlítéséről, megveréséről, vagyonuk, földjeik elkobzásáról hosszú riportban számolt be, a beszélgetés során elmondta, hogy csak idő kérdése, mikor kerül sor Matečná mezőgazdasági miniszter politikai felelősségre vonására is.

 

E hét csütörtökön, Kassán az ország több részéből érkeznek gazdák, hogy a miniszter asszonnyal tárgyaljanak követeléseikről. Andrej Bán ott lesz a helyszínen a szlovák gazdák kérésére. A Körkép.sk képviselője pedig szintén felkérésre a magyar gazdákat kíséri el a találkozóra, hogy első kézből számolhassunk be olvasóinknak a történésekről.

 

Juraj Šeliga és Karolina Farská, a Tisztességes Szlovákiáért Mozgalom tüntetéseinek szervezői. Foto N – Tomáš Benedikovič

 

A hétfő esti beszélgetés végén az országos tüntetéseket szervező fiatalok, Juraj Šeliga és Karolina Farská kaptak szót a Tisztességes Szlovákiáért Mozgalom részéről.

 

Tisztességes Szlovákiárt Mozgalom: Kérdés, mit lép a Most-Híd és az SNS

 

Elmondták, hogy Peter Pellegrini kormányfő május 10-re adott időpontot a követeléseik megtárgyalásáról, időközben azonban a Smer kijelölte új belügyminiszterét, akiről a tüntetésszervezők tárgyalni akartak a miniszterelnökkel.

 

Šeliga elmondta, hogy nem kizárt, hogy a következő nagy országos tüntetésen már az előrehozott választások kiírását fogják követelni. Erről azonban még egyeztetésekre van szükség az ország más városaiban hasonló tüntetéseket szervezőkkel.

 

Šeliga és Farská a beszélgetés során felszólította a Most-Hidat és az SNS-t, hogy a Smer koalíciós partnereiként a keddi Koalíciós Tanács ülésén akadályozzák meg az újabb Smeres belügyminiszter kinevezését, aki helyett inkább független szakértő lehetne. Mint mondták, erre azért van szükség, hogy az állami szervekkel szembeni alapvető bizalmat helyre lehessen állítani.

 

A beszélgetés felvétele itt visszanézhető:

 

 

Körkép.sk/KZS

Képek: DenníkN

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!