Robert Fico a Smer mai közgyűlésén elmondott beszédében élesen kritizálta a sajtót, az ellenzéket és Andrej Kiska államfőt, és nem hagyta ki a sorból a tüntetések szervezőit sem.

 

Mint mondta, lemondása a miniszterelnöki posztról nem gyengeségét, hanem felelősségvállalását jelezte, mert ez volt az ára, hogy a koalíció megmaradjon. Megjegyezte, hogy már korábban is szó volt a pártelnök és a kormányfő személyének szétválasztásáról, hozzátette azonban, hogy Peter Pellegrini jelenlegi kormányfővel baráti viszonyt ápolnak és együtt fognak működni.

 

Fico felrótta Andrej Kiskának, hogy először sikeres országnak nevezte Szlovákiát, de a kettős gyilkosság után megváltoztatta véleményét. Úgy vélte, ha Kiska sikeres Szlovákiáról beszél, az csak a Smernek köszönhető, amely már 10 éve van hatalmon az önálló Szlovákia 25 éves történetében.

 

  hirdetes_300x300   

Kiska szerepéről a Kuciak-Kušnírová-gyilkosság utáni válság kibontakozásában úgy fogalmazott, hogy az „több volt, mint szomorú”

 

Kritizálta a Riporterek Határok Nélkül és az Európai Parlament állásfoglalásait, amelyek – szerinte – amatőr elemeket is tartalmaznak. Úgy vélekedett, hogy sajtószabadság tekintetében Szlovákia még mindig jól áll, annak ellenére hogy 10 helyet zuhant a vonatkozó nemzetközi rangsorban.

 

Fico szerint a ’89 óta nem látott tömegtüntetések csak azt bizonyítják, hogy senkinek sem kell félnie, hogy elmondja véleményét, de feltette a kérdést, hogy hol van az a határ, ameddig a választott tisztviselőknek engedniük kell az utcának. „A kormánykoalíció pártjai választók millióitól van megbízásuk” – mondta.

 

Hozzátette, hogy a tüntetések szervező nem diktálhatnak az ország elgerősebb pártjának. Beszélt a Smer tervezett szociális intézkedéseiről. Mint mondta, pártja energiájának 20 százalékát kellene saját magára fordítania, 80 százalékot pedig az emberekre. Ezért ő maga „több időt akar tölteni a választókkal”.

 

A Smer közgyűlésén 130 delegált tag vett részt. A pártkongresszust egy perces néma csenddel kezdték  Pavol Paška egykori smeres alelnök és házelnök emlékére.

 

https://www.youtube.com/watch?v=j8zmHbn6r3s

 

TA3.com

Nyitókép: TA3.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!