„A gazdák akár a végletekig is hajlandóak elmenni” – jelentette ki Pikáli Róbert gútai gazda, az országos gazdatüntetés komáromi megmozdulásának vezetője a Körkép.sk-nak. A meleg idő miatt rengeteg tavaszi munka van a földeken, ennek ellenére több mint két tucat alsócsallóközi gazda jelent meg traktorral koradélután a komáromi Vág-híd melletti benzinkútnál, hogy onnan Érsekújvár felé továbbindulva tiltakozzon a minisztérium és a kormányzat tétlensége és az agráriumban uralkodó állapotok miatt. 

 

A Nyugat-Szlovákiai régiót is érinti-e a keleten tapasztalt agresszió, a felszínre bukó korrupció, és mit is takar pontosan a „végletekig” kifejezés? Képes összefoglalónkból megtudhatja.

 

Pikáli Róbert gútai gazda a komáromi sajtótájékoztatón a Körkép.sk kérdésére elmondta, nagyon örülnek, hogy a tavaszi munkálatok ellenére ilyen sokan vesznek rész a gazdatüntetésen.

 

 hirdetes_810x300  

„Tudom, hogy ilyenkor rengeteg munka van a földeken, ennek ellenére szép számmal jöttek el a gazdák. Az országos felhívással és a sajtón keresztül is sikerült mozgósítanunk, a gazdákat nem kellett kérlelni, az első hívásra jöttek”

 

Pikáli Róbert gútai gazda a Körkép.sk-nak nyilatkozik, fotó: Körkép.sk/KL

 

Pikáli elmondta, nincs tudomása arról, hogy a Csallóközben kenőpénzt kértek volna a hivatalokban a gazdáktól, de „tudjuk azt, hogy bizonyos kezek valahova elérnek és valakik irányítva vannak”.

 

„A kelet-szlovákiai atrocitásokhoz hasonló agresszív fellépésről csak egyről tudok, amikor az egyik gazdának a dán kolléga beszántotta a földjét. Erről a többi gazdát kellene megkérdezni. Számunkra azonban nagyon komoly probléma a bizonytalanság, amelyben jelenleg élünk”

 

Sokan hagyták ott földjeiket, hogy demonstráljanak, Körkép.sk/KL

 

A minisztérium embereivel való kassai találkozó kapcsán elmondta, hogy csak részben hasonlíthatók össze a kelet-szlovákiai gazdák problémái a nyugat-szlovákiaiakéval.

 

„Minden tájegységnek megvan a maga jellegzetes problémája. Tudjuk, hogy keleten néhány eset már fizikai bántalmazásokká fajult. Itt nálunk a fő gond az, hogy a DÁN lenyúlja a földeket, de fontos még az ivóvíz veszélyeztetése is”

 

fogalmazott.

 

Hamarosan bejegyzésre kerül az Élő Vidék gazdaplatform is, fotó: Körkép.sk

 

A minisztérium által bejelentett, készülő törvényjavaslatról – amely előzetesen átláthatóságot és jogorvoslatot ígér a gazdáknak – egyelőre nem foglalt állást, mint mondta, egyelőre nem tudni, mi mindent fog tartalmazni.

 

„A fő követelésünk, hogy ne döntsenek rólunk, nélkülünk. Nagyon örülnénk, ha a határozott fellépésünkkel sikerülne elérnünk, hogy megértsék a szándékunkat és meghívnának minket is, hogy együtt alkossuk meg a minket is érintő törvényeket”

 

Pikáli: „A gazdák már akár a végletekig is hajlandóak elmenni”, fotó: Körkép.sk

 

Pikáli kérdésünkre azt is elárulta, hogy a gazdáknak a jelenlegi helyzetben már nincs vesztenivalójuk.

 

„A gazdák a sokéves elkeseredettségtől már a végletekig hajlandóak elmenni. Ez akár blokádot is jelenthet.

 

Úton Érsekújvár felé, fotó: Körkép.sk/KL

 

Képgaléria a komáromi gyülekezőről és sajtótájékoztatóról:

 

Gazdatüntetés - Komárom

 

Készülő cikkünkben a csilizközi és csallóközi gazdák Medve – Nagymegyer – Dunaszerdahely – Somorja – Misérd útvonalú tüntetéséről is beszámolunk. A Körképnek Both Árpád csilizpatasi gazda, valamint Beringer Árpád is nyilatkozott.

 

VIDEÓ! Így tüntettek a gazdák pénteken a Felvidéken

 

 

Komjáthy Lóránt és Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: Körkép.sk/KL

 

A témában megjelent további cikkeink:

 

Tüntettek a gazdák az egész országban. Az Élő Vidék platform 150 traktort vonultatott fel

 

Pénteken ismét traktorfelvonulás lesz az országban. Íme, a magyar gazdák követelései

 

Indulatoktól sem mentes találkozón vannak túl a gazdák és Matečná (Videó)

 

Gazdatüntetés lesz pénteken: “Katasztrofális” volt a kassai találkozó, újra utcára vonulnak a gazdák

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!