Pénteken, május 4-én 12.00 órától megkezdődött az országos gazdatüntetés. Az elégedetlen gazdák a mai napra meghirdetett tüntetéshullámhoz traktoros felvonulással csatlakoztak.

 

 „Mivel a mezőgazdasági miniszter az elmúlt hónapokban nem tudott megnyugtató megoldást kínálni, ellenben Kassán hosszú évekig elhúzódó pereskedést javasolt a gazdáknak, azok a tavaszi munkák ellenére kénytelenek ismét az utcára vonulni”

 

– állt az Élő Vidék platform nyilatkozatában.

 

Gúta és Komárom környékéről mintegy húsz traktor kelt útra Éresekújvár irányába, míg Nyitráról Érsekújvár felé szintén 20 magyar gazda indult útnak a mezőgazdasági gépeivel.

 

 hirdetes_810x300  
A Körkép.sk helyszíni fotója a komáromi gyülekezőről.

 

A Körkép.sk helyszíni fotója a komáromi gyülekezőről.

 

A csilizközi gazdák mintegy 100 traktorral lassították a forgalmat a Medve–Nagymegyer–Dunaszerdahely–Somorja–Misérd útvonalon.

 

Fotó: Körkép.sk

 

A gazdák Somorjára való érkezésük után a helyi OMV benzinkútnál egy rövid sajtótájékoztatót tartottak a követeléseikről, és válaszoltak a média kérdéseire.

 

Fotó: Körkép.sk

 

Fotó: Körkép.sk

 

A Körkép.sk-nak Both Árpád csilizpatasi gazda elmondta, hogy továbbra is elégedetlenek a kormány gazdapolitikájával. A gazdák többek között a pótföldek rendezését és a fiatal gazdák földterülethez való hozzájutásának feltétei javítását követelik.

 

Fotó: Körkép.sk

 

A gazdák levélben megfogalmazott követeléseiket ma eljuttatták Gabriela Matečná földművelésügyi miniszternek. Elmondásuk szerint a továbbiakban is nyitottak a tárgyalásra.

 

Forrás: Körkép.sk

 

Fotó: Körkép.sk

 

Fotó: Körkép.sk

 

Az Élő Vidék – Živý Videk gazda platform szervezte tünetések mellett – mely alá a csallóközi és csilizközi magyar gazdák is tömörülnek – az egész országban több száz traktorral további gazdák vonultak utcára egészen Kelet-Szlovákiáig..

 

A pénteki országos gazdatüntetés résztvevőinek közös célja a saját földön való nyugodt gazdálkodás. Egyben kifejezik szolidaritásukat a Tisztességes Szlovákiáért (Za slušné Slovensko) kezdeményezés képviselőivel, akiket támogatnak követeléseikben.

 

A témával még bővebben foglalkozunk.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Körkép.sk

 

Pénteken ismét traktorfelvonulás lesz az országban. Íme, a magyar gazdák követelései

 

Gazdatüntetés lesz pénteken: “Katasztrofális” volt a kassai találkozó, újra utcára vonulnak a gazdák

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!