Ahogy arról szombaton beszámoltunk, az SNS felszólította a Most-Hidat, hogy hívja vissza Ondrejcsák Róbert védelmi államtitkárt, és helyére másik személyt jelöljön. Az SNS szerint Ondrejcsák a Saab lobbistáival barátkozik, és csak ezért támadja az SNS-t.

 

Ondrejcsák már korábban is bírálta a védelmi minisztérium SNS-es vezetését, amely szerinte átláthatatlan módon akarja levezényelni a hadsereg modernizációját. Amiatt is panaszkodott, hogy Peter Gajdoš védelmi miniszter (SNS) nem tájékoztatja őt azokról az információkról, amelyekhez – mint államtitkárnak – egyébként hozzáférése lenne.

 

Tavaly amiatt alakult ki kisebb kardcsörte a Most-Híd és az SNS között, mert Ondrejcsákot nem értesítette a miniszter arról, hogy elhalasztja az új vadászgépek beszerzését. A tárgyalások akkori fázisában két befutó lett volna: az amerikai Lockheed az F-16-osokkal, illetve a svéd Saab a gripenekkel.

 

 hirdetes_300x300  

Később azt rótta fel a védelmi tárcának, hogy indokolatlanul akarja eltitkolni a 8×8-as harcijárművek 1,2 milliárdos beszerzésének részleteit a nyilvánosság elől.

 

Az SNS felszólította a Most-Hidat, hogy cserélje le Ondrejcsák Róbert államtitkárt

 

Gyújtópontok 

 

Nyilván nem lenne meglepő, hogy egy Most-Híd által kinevezett államtitkár a nyugati cégeket részesítené előnyben, ám ennyire nem egysíkú a történet. Azzal, hogy minisztérium elhalasztotta az új vadászgépek beszerzését, „kénytelen” lesz meghosszabbítani a régi MiG-ek karbantartásáról szóló szerződést az oroszokkal 2019-ben.

 

Ondrejcsák a SME napilapnak adott interjújában a 8×8-as páncélozott járművekről beszélve utalt arra, hogy „már nem abban a korban élünk, mikor a nyilvánosságot ki lehetett zárni a védelmi kérdéseket illető vitákból”. A jelenlegi elképzelés szerint a minisztérium egy finn gyártótól vásárolná meg a harckocsik vázát, a többi részt Szlovákiában gyártanák le, illetve itt szerelnék be a kommunikációs technikát is.

 

Nemrég a NATO felajánlotta Szlovákiának, hogy több mint 46 millió euró értékben felújítja a hadsereg két legfontosabb légibázisát az országban, cserébe bocsássák a NATO rendelkezésére őket. Az egyik ilyen légibázis a szliácsi reptér. A dolog pikantériája – és erre Ondrejcsák is felhívta a figyelmet az említett interjúban – hogy szliácson a mai napig szolgálnak orosz tisztek, mert a haditechnika karbantartásáról szóló szerződés ezt megköveteli. (Nem kizárt, hogy a NATO ajánlata épp ezt a körülményt akarja megszüntetni). Ondrejcsák ezt a gyakorlatot „nem szokványosnak” nevezte.

 

Van, ami nem változik – ahogy az SNS sem. Újabb bástyát veszíthet a Most-Híd

 

Évi 50 millió a tét egyetlen szerződésnél

 

Az oroszbarát hírportálok által gyakran idézett Eurasia Daily hírportál a héten közölt cikke szerint „Szlovákia továbbra is tárgyal Oroszországgal a MiG-29-es vadászgépekre vonatkozó együttműködésről”. Ezt konkrétan Andrej Danko SNS-es pártelnök szóvivőjére hivatkozva írták. A 2019-ben valószínűleg meghosszabbításra kerülő szerződés pedig 5 éves távlatban nem kevesebb, mint 250 millió euróról szól.

 

Miközben az SNS egyre oroszbarátibb retorikát folytat – pl. Andrej Danko védelmébe vette Moszkvát a Szkripal-ügy kapcsán, Anton Hrnko alelnök és a parlamenti védelmi bizottság elnöke pedig orosz biztonságpolitikai fórumokon szerepel –, a Most-Híd újabban „egyértelmű külpolitikai irányvonalával” próbálja megszólítani a választókat – vagy elterelni a többi jelentősebb témában elszenvedett kudarcokról a figyelmet.

 

Ilyen körülmények között több esély mutatkozik a koalíción belüli feszültségek kiéleződésére. A vegyespárt egyelőre visszafogottan reagált Dankoék kirohanására Ondrejcsák ellen.

 

Az USA 46 milliót adna Szlovákiának a légibázisok modernizálására. De mit kérnek cserébe?

 

Körkép.sk

Nyitókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!