A vízgazdászok újabb kompos botrányba keveredtek. Olyan ingatlanközvetítő irodától vásároltak egymillió euró értékben hajót, amelynek semmi köze nincs a kompokhoz. A vállalat egykori tulajdonosa csalásról beszél. Mindeközben még az a Ponton City vállalat is jót bezsebel az államon, amelyik a smeres emberekkel való összeköttetéséről, valamint az első botrányáról ismert.

 

A nem mindennapi bizniszt egy olyan ingatlanközvetítő irodának sikerült megkötnie az állammal, amelyik lakásokat, házakat és telkeket kínál eladásra. S lássunk csodát, egyik napról a másikra egy nagy hajóbizniszt sikerül nyélbe ütnie úgy, hogy semmilyen tapasztalata nincs sem a hajókkal, sem a hajóeladással. A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalatnak (SVP) egy több mint 60 éves, felújított kompot ÁFA nélkül 970 ezer euróért kínált, az ajánlatát pedig elfogadták.

 

A pályázat körül azonban nem minden tiszta. Az államnak benyújtott dokumentumokból ugyanis kiderül, hogy az ajánlatot az ingatlanközvetítő irodának az az egykori tulajdonosa dolgozta ki, aki az irodát még az üzlet nyélbeütése előtt eladta. „Egy olyan csalást eszközöltek ki, aminek az áldozatává váltam. Soha életben nem dolgoztam ki árajánlatot egy kompra“ – mondta a TUreality Vrútky egykori tulajdonosa, Martin Majdák a Denník N-nek.

 

 hirdetes_300x300  

Az egyik botrányért a Smer, a másikért a Most-Híd emberei felelősek

 

A régi-új hajó a Dunán fog közlekedni, és annak a Ponton City társaságnak a kompját fogja helyettesíteni, amelynek a Smer 2012–2016-os kormányzása során az egyik legnagyobb botrányba sikerült belekeverednie. Az akkori botrányra elsőként pont az a Most-Híd hívta fel a figyelmet, amelyiknek a jelöltjei éppen a jelenlegi botrány mögött állnak.

 

Amikor 2016 nyarán a harmadik Fico-kormány hatalomra kerülésekor a Most-Híd átvette a környezetvédelmi minisztériumot, az egyik prioritásának a botrányos komp ügyének megoldását tűzte ki célul. A Most-Híd szerette volna elűzni a Dunáról azt a Ponton Cityt, amelyiknek – Bugárék szerint – a Smer egy megmanipulált pályázaton keresztült „jó seftet“ csinált.

 

A Ponton Cityvel végül úgy egyeztek meg, hogy a pályafutását akkor fogja befejezni, amikor már bebiztosítják a Vajka és Keszölcés között közlekedő új kompot. Nos, jelenleg ott tartunk, hogy az új komp megvásárlása ugyanolyan kétségeket és aggályokat hagy maga után, mint a Ponton City botrányos pályázata. Az állami megrendelésért most sem folyt valóságos verseny, hiszen a TUreality Vrútky ingatlanközvetítő iroda egyedül szállt versenybe. Mindezek ellenére a pályázatot mégsem szüntették meg.

 

A Most–Híd-jelölt, Stanislav Gáborík vezetése alatt álló Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) az egész szituációt azzal magyarázza, hogy „szorította őket az idő”, és ha új versenyt indítottak volna, akkor az ugyanúgy végződött volna, mint az előző.

 

Meghamisították az iratokat?

 

Az egész üggyel kapcsolatban az a gyanú él, hogy a TUreality Vrútky ajánlatát meghamisították. Az állami megrendelések nyilvántartásában ugyanis elérhető azzal a kompvásárlással kapcsolatos dokumentum, melyen 2017. december 8-i dátum szerepel, az ingatlanközvetítő iroda tulajdonosaként és ügyvezetőjeként Martin Majdák neve van feltüntetve, majd a név felett egy kifehérített aláírás szerepel. A név és a kifehérített aláírás azonban egy következő iraton is szerepel (Javaslat a kritériumok teljesítésére), ami szintén december 8-i. Ebben az iratban a TUreality Vrútky azt közli, hogy a kompot ÁFA nélkült 970 ezer euróért kínálja eladásra.

 

2017. december 8-án azonban Majdák már nem volt a TUreality Vrútky ingatlanközvetítő iroda tulajdonosa. A Denník N-nek közjegyző által hitelesített szerződéseket mutatott arról, hogy a céget még 2017. november 16-án eladta Milan Kúdelának, a vállalat neve pedig RTech Slovakiara változott.

 

„Ezek az iratok bizonyítják, hogy abban az időben már semmi közöm nem volt a céghez, így senkinek semmiféle kompot nem tudtam eladásra kínálni“ – mondta Majdák, és hozzátette, hogy az egész ügyről a Denník N-ből szerzett tudomást.

 

Fotó: SME- JOZEF JAKUBČO

 

Az állami vállalat nem akarja megmutatni az új kompot

 

Kúdela nem reagált az előző tulajdonos, Majdák azon kijelentésére, miszerint csaltak és meghamisították az árajánlatot, sőt, arra sem adott magyarázatot, hogy miként sikerült az államnak úgy eladnia egy kompot, hogy sosem foglalkozott ilyesmivel.

 

A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) szintén kommentár nélkül hagyta Madják azon állítását, miszerint az egész ügy mögött egy hatalmas csalás áll. „Az ügyvezető kijelentéseire nem reagálunk” – mondta az SVP szóvivője, Pavel Machava.

 

Állítólag a vízgazdászoknak egyáltalán nem volt gyanús, hogy a kompra vonatkozó ajánlattal egy olyan ingatlanközvetítő iroda rukkolt elő, amelyik sosem foglalkozott kompeladással. A szóvivő szerint azért nem foglalkoztak ezzel, mivel ők csak arra összpontosítottak, hogy megfelelő kompot találjanak. „Az SVP csupán azt vizsgálta, hogy az érdeklődő teljesíti-e a megrendelés feltételeit” – tette hozzá Machava.

 

A TUreality Vrútky az SVP-nek azt a Christina nevezetű kompot adta el, amit még 1955-ben Nyugat-Németországban gyártottak. Az SVP azonban nem hajlandó arra, hogy az állami pénzen vásárolt hajóról bármiféle képet is megmutasson. „Sajnos, nem hozhatjuk nyilvánosságra a fotókat“ – jelentette ki Machava. Az „új“ hajónak még eddig nyoma sincs, hiszen a Dunán egyelőre még mindig a Ponton City kompja közlekedik.

 

Bugárék a lopásról

 

Három évvel ezelőtt a Ponton City hatalmas botrányba keveredett. A drága hajót – ami a megrendelés összes előírásának megfelelt – már a pályázat kiírása előtt elkezdte gyártani. A cég állítólag szoros kapcsolatot ápolt az akkori védelmi miniszterrel, a parlament jelenlegi alelnökéve, a smeres Martin Glváčcsal.

 

Az akkori ellenzéki politikus, a jelenlegi közlekedésügyi miniszter, a most-hidas Érsek Árpád akkor azt mondta, hogy megmanipulálták a pályázatot és egy „jó seftet“ ütöttek nyélbe. A szerződés állítólag 15 évre szólt minimum 25 millió euró értékben.

 

Ahogy a Vízgazdálkodási Építő Vállaltnál Lázárék rabolnak, úgy még senki sem rabolt“ – mondta 2015-ben a Most-Híd elnöke, Bugár Béla.

 

A Ponton City és a Vízgazdálkodási Építő Vállalat egykori vezére, a smeres Ladislav Lázár azt állította, hogy minden törvényesen történt. A Most-Híd hatalomra kerülésekor Lázárt leváltották a funkciójából, a Ponton City pedig beleegyezett abba, hogy kártérítés nélkül eláll a szerződéstől, amennyiben az SVP biztosítja az új kompot.

 

A Most-Híd befolyása alatt a Vízgazdálkodási Építő Vállalat új versenyt írt ki egy új komp üzembe helyezésére, amit szintén a Bugárék uralma alatt álló SVP nyert meg. Amíg megvásárolták a szükséges hajót, addig eltelt egy év. S mire megszerezték az új kompot, addigra kiderült, hogy az SVP csak 2018 szeptember végétől kezdi meg a Dunán az emberek és az autók szállítását. Addig pedig a Ponton Citynek továbbra is dől az állami pénz: havonta ugyanis – ÁFA nélkül – 130 ezer euróra tesz szer, ami azt jelenti, hogy 2015-től az állam több mint 5 millió eurót fizetett ki neki.

 

Denník N/Körkép.sk

Nyitókép: SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!