Sem a Szlovák Információs Szolgálatnak (SIS), sem a Katonai Hírszerzésnek nincs információja arról, hogy Szlovákia bármilyen módon együttműködött volna a vietnami vállalkozó elhurcolásában – közölte szerdán Peter Pellegrini kormányfő azzal, hogy erről egyenesen a hírszolgálatok vezetői tájékoztatták őt.

 

„A hírszerzésünk a mai napig nem rendelkezik olyan ismeretekkel, amelyek alátámasztanák azt, hogy valamelyik szlovákiai szerv részt vett volna a vietnami vállalkozó elhurcolásában, vagy hogy a vietnami féllel bármily módon együttműködött volna”

 

– tette hozzá.

 

Pellegrini mindemellett azt is hozzátette, hogy amennyiben a német fél az elhurcolás után – amelyet a biztonsági kamerák is rögzítettek – rögtön tájékoztatta volna a nemzetközi intézményeket, akkor Szlovákia is körültekintőbb lehetett volna az ügyben.

 hirdetes_300x300  

 

„Még az Európai Unióból való feltételezett távozása vagy elhurcolása napján sem tudott senki semmit arról, hogy mi történt az érintett személlyel. Úgy vélem, hogy e téren a németek is mulasztást követtek el”

 

– mondta Pellegrini.

 

Trinh Xuan Thanh vietnami vállalkozót és egykori kommunista párttagot az eddigi információk szerint 2017 júliusában hurcolták el Berlinből Vietnamba. Mivel a vietnami vállalkozó menedékjogot kapott Németországban, ezért hivatalosan a németek hivatalok védelme alatt állt. Németország ezért Vietnam esetleges nemzetközi jogsértését vizsgálj, mindemellett pedig azzal a lehetséges szlovák nyommal is foglalkozik, miszerint Szlovákia kölcsönadta a kormánygépét a vietnami férfi elhurcolásához.

 

Teraz.sk

Nyitókép: TASR/Marko Erd

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!