Pavla Holcovát a napokban hallgatták ki Ján Kuciak és Martina Kušnírová gyilkosságával kapcsolatban. A kihallgatás során a rendőrök válaszút elé állították: vagy aláír egy papírt, hogy önként átadja a mobiltelefonját, vagy 1650 eurós büntetést fizet, a telefonját pedig elkobozzák.

 

A Nemzeti Bűnügyi Ügynökség kedden hallgatta ki az Oknyomozó Újságírás Csehországi Központjának igazgatónőjét, Pavla Holcovát, aki szorosan együttműködött a meggyilkolt Ján Kuciakkal a korrupciós ügyek feltárásában.

 

Miután a rendőrség elkobozta Holcovától a mobiltelefonját a SIM-kártyájával együtt, rengeteg kritika érte a NAKA-t. Az ügyészség a rengeteg kritika miatt most ismét megkéri Pavla Holcovát arra, hogy működjön együtt a rendőrséggel abban, hogy hozzéférhessenek a mobiljában szereplő adatokhoz.

 

 hirdetes_400x285  

A büntetőeljárás szervei a mai napig nem nyúltak hozzá a szóban forgó mobiltelefonhoz, és nem is próbálták meg feltörni” – mondta a Speciális Ügyészség Hivatalának szóvivője, Jana Tökölyová, majd hozzátette „A tanút újra meg fogjuk kérni az együttműködésre”.

 

Holcovának a nyolcórás kihallgatás első körében a rendőrök egy utasítást kézbesítettek, ami lehetővé tette, hogy másolatot csináljanak azokról az adatokról, amelyeket Holcová mobiltelefonja tartalmaz. A telefonban pedig benne kellett lennie a SIM- és a memóriakártyának is.

 

Amikor a rendőrök észrevették, hogy a készülék nincs beaktivált üzemmódban ahhoz, hogy közvetlenül adatokat töltsenek le róla, megkérték az újságírónőt, hogy mindezt tegye nekik lehetővé. Holcová ezt elutasította, majd kijelentette, hogy inkább önként kiadja a telefonját.

 

Hangsúlyozzuk, hogy az eljárásnak kizárólag objektív adatszolgáltatási célja volt, ami hozzásegíthet bennünket  a bűntett kivizsgálásához. A célunk nem az újságírónő jogainak megsértése volt”.

 

Aktuality.sk

Nyitókép: P.H. archívuma

 

A rendőrök elkobozták Ján Kuciak kollégájának mobilját. A jelszavakat nem adta meg, megpróbálják feltörni

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!