Az elkövetkezendő három hétben Szlovákia-szerte több ezer középiskolás diák fog szóbeli érettségi vizsgát tenni.

 

A szlovákiai középiskolákban május 21-től, azaz hétfőtől kezdődnek a szóbeli érettségi vizsgák, melyek három héten át, egészen június 8-ig fognak tartani. A vizsgabizottság előtt több mint 700 középiskola 43 ezer diákja fog tanúbizonyságot tenni a tudásáról – tájékoztatott az oktatásügyi minisztérium.

 

Az érettségiző diákok többsége négy tantárgyból tesz vizsgát. A gimnáziumok esetében egy kötelezően választott idegen nyelvről, valamint a szlovák nyelv és irodalomról van szó. Ezekhez választhatnak még a diákok két tantárgyat vagy a természettudományi, vagy a társadalomtudományi tantárgyak közül.

 

 hirdetes_810x300  

Azokban az oktatási intézményekben, ahol a nemzetiségi kisebbség nyelvén folyik a tanítás, a diákok a szlovák nyelv és irodalom, valamint az idegen nyelv mellett még az adott tanítási nyelvből (pl. magyar nyelv és irodalom) is érettségi vizsgát tesznek. Emellé a három tantárgy mellé pedig még egy negyediket is választhatnak.

 

A szakközépiskolákban és a konzervatóriumokban tanuló diákoknak szintén négy tantárgyból kell érettségizniük: szlovák nyelv és irodalomból, idegen nyelvből, a szaktantárgy elméleti, valamint gyakorlati részéből. Azokban a szakközépiskolákban, ahol a nemzetiségi kisebbség nyelvén folyik a tanítás, a diákoknak ötödik tantárgyként a kisebbség nyelvéből is vizsgát kell tenniük.

 

A diákok az érettségi vizsga külső részének, valamint a belső részének írásbeli részének eredményére való tekintet nélkül tehetnek szóbeli érettségi vizsgát. Az értékelés egészébe beleszámítják az érettségi vizsga szóbeli és írásbeli részének eredményeit is.

 

Ahhoz, hogy a diákok sikeresen abszolválják az egész érettségi vizsgát a szóbeli érettségiből legalább hármasra, vagy annál jobb jegyre kell lefelelniük, a belső érettségi írásos részéből több mint 25 %-ot, míg az külső érettségi írásos részéből több mint 33 %-ot kell elérniük. Abban az esetben, ha a diák négyesre felel a szóbeli érettségin, csak akkor csinálja meg az érettségi vizsgát, ha a belső érettségi írásbeli részén több mint 25 %-ot, míg külső érettségi írásbeli részén több mint 33 %-ot ért el.

 

A pótvizsgára szeptember 4-e és 7-e között kerül sor.

 

Aktuality.sk

Fotó: Oktatásügyi minisztérium

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!