A besztercebányai Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) tárgyalótermében tovább folytatódott a csallóközi maffiabanda, pontosabban a Sátor-klán büntetőpere. Ismeretes, hogy a bűnbanda 1999-től 2010-ig főleg Dunaszerdahelyen, valamint a Galántai és a Komáromi járásban tevékenykedett.

 

A banda azután a Sátor Lajos után kapta a nevét, akit végül a saját emberei gyilkoltak meg, s akinek a holttestét mind a mai napig nem találták meg.

 

Beismerték a bűnüket

 

 hirdetes_810x300  

A Specializált Büntetőbíróság ügyésze a bűnszervezet megalapításával, megszervezésével és támogatásával vádolja a vádlottak padján álló bűnösöket.

 

Miután a 43 éves Nagy Zsolt „Csonti” a maffiaperben bűnösnek vallotta magát, csütörtökön a 46 éves Bugár György „Bugi” is hasonlóképpen tett. Őt többek között a bűnszervezetben való részvétellel, az Écsi-gyilkosságban történő közreműködéssel, valamint egy „fehér ló” meggyilkolásával vádolták.

 

Bugár György „Bugi” (Fotó: TASR)

 

A per során részleges beismerő vallomást tett K. Krisztián is, aki csak azt is ismerte el, hogy a bűnbanda tagja volt, de a vádpont többi pontjában ártatlanságát bizonygatta.

 

A szenátus a vallomásukat elfogadta, bizonyítási eljárást csupán a büntetés kérdésében fognak indítványozni. A tárgyalást továbbra is figyelemmel kísérte a meggyilkolt Raisz fivérek, Szilárd és Csaba édesapja is.

 

Bugi beismerte, hogy tagja volt a Sátor-klánnak, valamint azt is, hogy részt vett két gyilkosságban. Sátorral és Csontival együtt 2007 áprilisában meggyilkoltak egy ún. „fehér lovat“ azért, nehogy vallomást tegyen annak az adócsalásnak az ügyében, amit Sátorék követtek el.

 

Écsi meggyilkolása

 

Kiderült, hogy Bugi volt az, aki közreműködött a konkurens Pápay-klán egyik tagjának, Écsi Bélának, valamint védő-őrzőjének, Branislav Kotlannak a meggyilkolásában.

 

A gyilkosságra 2003 áprilisában került sor Pozsony városrészében, Vereknyén. Écsi pontos tartózkodási helyéről Boris D. rendőr szolgáltatott információkat a Sátor-klánnak. Boris D. szintén a vádlottak között szerepel.

 

Csonti a per során tovább csiripelt Écsi gyilkosságával kapcsolatban. Elmondta, hogy Sátor Dióspatonyba hívatta az embereit, s ott osztotta ki nekik a feladatokat és a fegyvereket. Részletesen elbeszélte, hogy fekete overallt és símaszkot viseltek, amikor rendőri akciót színlelve eltorlaszolták Écsi autóját.

 

Écsi sofőrje azonban veszélyt sejtve elkezdett tolatni, így lövöldözésre került sor. Az akció során a sofőr halálos sérülést szerzett, mindemellett pedig a Sátor-klán egyik tagja is életét vesztette.

 

Nagy Zsolt „Csonti” (Fotó: TASR)

 

Az akció után a pápays Écsit megkötözték, majd az autó csomagtartójába tették. Csonti elmondása szerint Écsi nem is védekezett, hiszen mindvégig abban a hitben volt, hogy egy rendőri akció részese. Écsit ezután a Tallós és Nádszeg között elterülő erdős részre vitték, ahol egy kötéllel megfojtották.

 

A gyilkosság idején a banda másik része kiásott egy sírt, ahova elásták Écsi Béla holttestét. Egy olyan sírról volt szó, ahova korábban már egy másik meggyilkolt férfi holttestét is elásátk. Csonti vallomása alapján a holttesteket Savo vegyszerrel locsolták le.

 

Csonti kétnapos vallomástétele ezzel véget ért. Ügyvédje kérvényezte, hogy ügyfelének már csak a záróbeszédnél kelljen megjelennie a bíróság előtt.

 

A Sátor-klán

 

A vád szerint a Sátor-klán 1999 és 2010 között erőszakos és gazdasági bűntetteket hajtott végre Dunaszerdehelyen, a Galántai és a Komáromi járásban, valamint Szlovákia más településein is.

 

Az eddigi ismeretek szerint a klán alapítója, Sátor Lajos volt az, aki megrendelte a konkurens Pápay-banda meggyilkolását 1999-ben a dunaszerdahelyi Fontána bárban.

 

Többek között a Sátor-klán lelkiismeretén szárad a saját bandatagjuk, Reisz Andor meggyilkolása is, akit először lelőttek, szétdaraboltak, majd ledaráltak. A banda egyik tagjának vallomása szerint a Sátor-banda mintegy 50 ember haláláért és meggyilkolásáért felelős.

 

A tárgyalás május 22-én, azaz kedden folytatódik, amikor további vádlottak kihallgatására kerül sor.

 

Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: TASR

 

A Sátor-klán maffiapere: Csonti bűnösnek vallotta magát, majd kitálalt az egykori bűnbandáról

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.