Habár mindannyian fizetünk egészségügyi biztosítást, ennek ellenére sokszor elég mélyen kell pénztárcánkba nyúlnunk, ha orvoshoz megyünk.

 

Jelen állás szerint ugyanis az orvosok minden kezelést megfizettethetnek velünk, ami „magasabb szintű”, vagy amit a páciens maga kér. Az orvosok ugyanakkor az árlistáik összeállításánál szabad kezet kapnak, a törvény nem köti őket maximális összegekhez, így határ a csillagos ég.

 

Illetékek az általános orvosoknál

 

 hirdetes_810x300  

Ugyanazért a dologért az egyes orvosok más és más összeget kérhetnek el. Például egy a jogosítvány megszerzéséhez szükséges vizsgálat kerülhet 15, de akár 30 euróba is.

 

A munkaképességet alátámasztó igazolás kiállításának is hasonló az ára. Az ország keleti és nyugati vége között azonban sokszor komoly eltérések mutatkoznak. Míg keleten 10 euróba kerül az ilyen igazolás, addig Pozsonyban a 30-hoz közelít.

 

Fizetnünk kell akkor is, ha igazolásra van szükségünk az orvosnál tett látogatásról – ez általában 1-2 euróba kerül. Az egészségügyi dokumentációnkról szóló kivonathoz 5-10 euróért juthatunk hozzá.

 

Ezen felül vannak olyan vizsgálatok, amelyek elvégzéséhez drágább berendezés szükséges – ennek használatát ugyanúgy megfizettethetik velünk.

 

A szakorvosok és az eltörölt illetékek

 

Annak ellenére, hogy törvényileg eltörölték az időpontkérésért az illetékeket, a legtöbb helyen most is fizetnünk kell – igaz nem ezen a címen.

 

Ma már találkozhatunk olyan megoldással, mikor az egyes internetes portálokon keresztül foglalhatunk időpontot a szakorvosnál. Az ilyen esetben a „portál használatáért” fizetünk 13-17 eurót.

 

Ezen felül nem lepődünk meg, ha a szakorvosnál külön fizetnünk kell az ultrahang vagy egyéb orvosi műszerek használatáért.

 

Készenléti és sürgősségi ügyeletek

 

A néhány hónappal ezelőtt bevezetett újítás szerint a sürgősségi ügyelet indokolatlan igénybevételéért 10 eurót kell fizetni. Ez nem vonatkozik azokra a páciensekre, akiket például baleset miatt visznek be, ahogy azokat sem érinti, akik rögtön kórházi ellátást kapnak, vagy legalább két órányi munkát adnak az orvosoknak. Ugyancsak kivételt képeznek az állapotos hölgyek.

 

Az ambuláns ellátásért a készenléti ügyeleten 2 eurót fizetünk. Ha kórházi ellátásra szorulunk, ettől a két eurótól is eltekintenek.

 

A fogorvosoknak nagyobb a „szabadságuk”

 

A fogorvosoknál némileg komplikáltabb a helyzet. Náluk aztán tényleg nagy különbségek lehetnek az árjegyzékek között. Minden attól függ, hogy van-e szerződésük az egészségbiztosítókkal. Ugyanakkor ez sem jelenti azt, hogy nem hagyjuk ott egy-egy kezelésért a fizetésünk jó részét.

 

A biztosítók csak néhány beavatkozást fizetnek át, többnyire még ekkor is csak részben állják a kezelést.

 

A beteg szemszögéből teljesen ingyenes az évenkénti preventív kivizsgálás, a röntgen, vagy az akut egészségügyi ellátás. A biztosító részben téríti a tömések árát, a szájhigiéniát vagy a fogszuvasodás kezelését.

 

Minden eljárás esetében fel van állítva, hogy mit tekintenek standardnak. Ha például az orvos modernebb eljárást, drágább berendezést vagy anyagot használ, akkor a különbözetet a páciens fizeti meg. Itt általában a fehér tömésre vagy a fogkő innovatívabb eltávolítására gondolnak.

 

aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: körkép.sk/archív

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!