A szlovák rendőrség enyhén szólva is eltolta a Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolása ügyében folytatott nyomozást. Ezt Daniel Lipšic, a két áldozat családjainak jogi képviselője mondta a Joj Televíziónak a rendőrségi nyomozati anyag tartalmára hivatkozva. A dokumentumba a rendőrök a múlt héten engedtek betekintés a családtagoknak.

 

„Nem biztosították a nyomokat, és lehet, hogy visszafordíthatatlanul megsemmisítették őket“

 

fogalmazott Lipšic, aki szerint ha elmozdították a testeket, vagy fontos bizonyítékokat hagytak ki a nyomozásból, az az egész eljárást zátonyra futtathatja. A testeket az egyik kiérkező mentőszolgálatos orvosnő mozdította el, aki elsőként érkezett a helyszínre, még a helyszínelők előtt (Kuciakék holttestét két, Martina Kušnírová édesanyja bejelentésére kiérkező járőr találta meg, akik az ablakon keresztül látták a holttesteket, és azonnal riasztották a mentőket).

 

Lipšic üdvözölte, hogy a nyomozásba bekapcsolódott az Europol is.

 hirdetes_810x300  

 

„A leginkább kulcsfontosságú, hogy az Europol igazságügyi szakértői vizsgálatot is folytat, így még van esély [az elveszett bizonyítékok helyreállítására”

 

Elmondta, hogy a noymozás még mindig több szálon mozog, az esetleges gyanúsítottak többféle körből is kikerülhetnek: bűnbandák, oligarchák, fehérgalléros bűnözők, kormányközeli érdekcsoportok, akikről Ján Kuciak elég sok cikket írt.

 

A rendőrséget már korábban is sok bírálat érte, hogy a gyilkosság helyszínére nem hívott ki törvényszéki orvosszakértőt, hanem csak egy patológust, aki vérvizsgálat végzésére rendelkezett csak hatáskörrel.

 

Ján Kuciakot és menyasszonyát, Martina Kušnírovát nagymácsédi házukban gyilkolta vagy gyilkolták meg ismeretlen elkövető(k) február végén. Kuciak oknyomozó újságíróként dolgozott az Aktuality.sk hírportálnál, számtalan cikket közölt a smeres politikusokhoz köthető üzletemberek ügyleteiről. Utolsó posztumusz megjelent cikkében Robert Fico két bizalmasát (az egykori playmatet, Mária Troškovát és a nemzetbiztonsági bizottság igazgatóját, Viliam Jasaňt) sikerült összefüggésbe hoznia az olasz maffiával.

 

Cikke nyomán számtalan agártámogatásokkal kapcsolatos visszaélésre derült fény azóta is. A gyilkosság után kirobban belpolitikai válságban Robert Fico kormányfő kénytelen volt lemondani az tüntetők nyomására, ám Bugár Béla (Most-Híd) közreműködésével sikerült megtartni a kormánykoalíciót, amely áprilisban Peter Pellegrini vezetésével alakított új kabinetet. Pellegrinit sokan Robert Fico bábjának tartják.

 

HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!