Több hetes keresgélés után a Smer megtalálta azt az új rendőrfőkapitányt, aki június 1-től Tibor Gašpart váltja a funkciójában. A kiválasztott nem más, mint az egykori belügyminiszter, Robert Kaliňák egyik legközelebbi embere, Milan Lučanský.

 

Milan Lučanský eddig a belügyminisztérium felügyelőségének igazgatójaként tevékenykedett. Ezt a tisztségét azután töltötte be, miután a parlamenti választások befejezével távozott az első országos rendőrfőkapitány-helyettesi posztjából. Gašparhoz hasonlóan Lučanský is tábornoki rangot visel.

 

Lučanský csak átmenetileg lesz a funkciójában – amíg nem lép érvénybe az új törvény, amely az országos rendőrfőkapitány választásának az új szabályait fogja tartalmazni.

 

 hirdetes_810x300  

A rendőrségi tisztségviselő akkor tett szert hírnévre, amikor részt vett az egykori besztercebányai alvilági vezér, Mikuláš Černák elfogására alakult nyomozócsoportban. Az egykori maffiavezér jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti.

 

 A Černák-klán szerint Lučanský bizonyítékokat tüntetett el

 

Az egykori buszsofőrnek, Mikuláš Černáknak végig kellett hallgatnia, hogy körülbelül annyi embert ölt meg, ahány ülőhely van egy autóbuszban“ – mondta nemrég a Nový Časnak Lučanský.

 

Éppen a Černák-klán volt az, amelyik a múltban olyan információkat szivárogtatott ki, melyek szerint Lučanský olyan bizonyítékokat semmisített meg, melyeknek köszönhetően fényt deríthettek volna az egyes gyilkosságokra.

 

Nem igaz, hogy megsemmisítettem volna a bizonyítékokat. Az összes bizonyíték a nyomozati aktákban van. Az egyetlen dolog, amit magammal vittem, az a személyes jegyzetem volt“ – reagált Lučanský a Nový Časban.

 

Sátor Lajossal is találkozott

 

A múltban Lučanský a Szervezett Bűnözés Elleni Hivatal igazgatójaként dolgozott, ám Iveta Radičová kormányának hivatalba lépése után civilbe vonult. Újra akkor tért vissza a rendőrségre, amikor Robert Kaliňák lett a belügyminiszter.

 

A Súmrak bossov c. dokumentumfilm-sorozatban maga Lučanský beszélt egy Sátor Lajos nevezetű férfival való találkozójáról. Éppen erről a találkozóról beszéltek néhány nappal ezelőtt a Sátor-klán tagjai a Besztercebányai Specializált Büntetőbíróságon. A találkozóra állítólag 2010-ben került sor.

 

Sátor mára már halott. Az ügyészség szerint a haláláért pont azok a férfiak felelősek, akik most a Besztercebányai Specializált Büntetőbíróság előtt állnak.

 

A bíróság előtt tett vallomásokat Júlia Mikolášiková írta leg a blogjában.

 

Én szerveztem meg a találkozót“ – mondta Kádár Krisztián. Az ok ugyanaz volt: Sátor már nem akar állandó menekvésben élni, és haza akart jönni. „Magyarországon találkoztak 2010 tavaszán (Lučanskýval – szerk. megj). Abban egyeztek meg, hogy meg fogják oldani az ügyet, de az egész szertefoszlott“ – tette hozzá Kádár a bíróságon.

 

Csonti a vallomása során szintén azt mondta, hogy amikor Sátor szökésben volt és a hazatérését tervezte, akkor előtte a rendőrökkel akart beszélni. „Közvetlenül nem voltam ott a találkozón, de oda vittem a helyszínre és őriztem a környéket. Magyarországon volt, Komáromban. Ott volt még Müller Erik is, de ő a híd szlovák részén várt. Ez a kormányváltás után volt, amikor Iveta Radičová kormánya került hatalomra. Lučanskýt ezután visszahívták a funkciójából“ – írt le Mikoášiková Csonti szavait.

 

Lučanský hangsúlyozta, hogy egy Sátorként bemutatkozó személlyel találkozott. „Előtte még sosem találkoztam vele személyesen. Magyarországon találkoztunk először, ahol nem rendelkeztem rendőri hatáskörrel. A feletteseimet előre értesítettem a találkozóról, a találka után pedig elkezdtem dolgozni a letartóztatásán. Csakhogy más idők jártak, én pedig arra kényszerültem, hogy civilbe vonuljak“ – mesélte Lučanský.

 

Luxus víkendház és floridai lakás

 

Lučanský nemrégiben az ingatlanjaival hívta fel magára a figyelmet. Azután, hogy kiderült Turócszentmárton mellett 330 ezer euróért épített fel egy luxus hétvégi házikót, még arra is fény derült, hogy egy floridai lakással rendelkezik.

 

Az állítólagos floridai lakásról Michal Chynoradský beszélt egy hangfelvételen. Elmondása szerint a belügyminisztérium felügyelőségének igazgatója illegálisan szerzett pénzből tett szert a lakásra. Lučanský mindent tagad, elmondása szerint Chynoradský azért talál ki ilyesmiket, hogy bosszút álljon rajta.

A négyszobás flordiai lakást eredetileg négyen vásároltuk. Én, a fiam és két barátom. Ők később úgy döntöttek, hogy egy saját ingatlanba fektetnek, ezért a lakás a fiam nevére lett íratva. Azt, hogy az egykori társtulajdonosokat kifizettük, dokumentumokkal tudom alátámasztani“ – mondta Lučanský, majd hozzátette, hogy Chynoradskýt az USA-ban ismerte meg. „Azt hallottam róla, hogy nagyon barátságos és segít a szlovákoknak szállást keresni Amerikában“.

 

Amikor nyilvánosságra kerültek azok az ügyei, melyeket az USA-ban követett el, arra kért, hogy segítsek neki. Elutasítottam. Az amerikai biztonsági szerveket tájékoztattam ennek az úrnak a gyanús tevékenységeiről, így kiutasították az országból“.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!