Minél több információ kerül napvilágra a vietnami vállalkozó berlini elrablásával majd Pozsonyból történő kicsempészésével kapcsolatban, annál bonyolultabbá és szövevényesebbé válik az ügy.

 

A legújabb információk szerint maga Robert Kaliňák is rajta lehetett a kormánygépen akkor, mikor azt a szlovák kormány kölcsönadta a vietnami delegációnak. A német hatóságok gyanúja szerint a Pozsonyba látogató vietnami küldöttség tagjai között csempészték ki a Berlinből elhurcolt Trinh Xuan Thanht.

 

A gép Pozsonyban szállt fel, majd Moszkvába repült, közben azonban átrepült Lengyelország felett. Ilyenkor engedélyt kell kérni az adott ország légiirányításától az átrepülésre. A külügyminisztérium az ONET.pl portálnak adott minapi nyilatkozata ezzel kapcsolatban azonban igencsak meglepő volt:

 

 hirdetes_300x300  

„[A lengyel] külügyminisztérium kérte a civil légiirányítás elnökétől egy nemzetközi járat átrepülésének engedélyezését a lengyel légtérben, amire 2017. július 26-án került sor a szlovák kormánygéppel, a fedélzeten Robert Kaliňákkal, a Szlovák Köztársaság kormányfő-helyettesével és belügyminiszterével, aki a Moszkvába tartó delegáció vezetője”

 

Vietnam hivatalos álláspontja szerint az elrabolt vállalkozó sosem járt Szlovákia területén

 

Kaliňák: Nem voltam a gépen

 

A volt belügyminiszter tagadja, hogy ott lett volna a kormánygépen az ominózus napon. Saját bevallása szerint köszöntötte a vietnami delegációt a Bôrik hotelben, elfogyasztott velük egy munkaebédet, majd elköszönt a vietnami kollégáitól. Egy hónappal ezelőtt az Aktuality.sk-nak azt nyilatkozta, hogy a reptérnek a környékén sem járt aznap.

 

Kaliňák szavait a belügyminisztérium is megerősítette, aminek élén jelenleg a Kaliňák jobbkezeként számon tartott Denisa Saková áll.

 

Kaliňák neve kellett

 

Az Aktuality.sk portál információi szerint a volt belügyminiszter tényleg nem tartózkodott a gépen, azonban a kormánygép ennek ellenkezőjét jelenthette a lengyel légiirányításnak, hogy megkapja a légtérbe való belépési engedélyt. Valószínűleg azért, hogy megkapják az áthaladási engedélyt – amit egy teljesen vietnamiakból álló utaslistával nehezebben szereztek volna meg.

 

Pellegrini: A szlovák hírszerzés nem tudott a vietnami vállalkozó elhurcolásáról

 

Előzmények

 

Trinh Xuan Thanht a vietnami kommunista párt keményvonalas része raboltatta el Berlinből. A vállalkozó korábban állami cégek leányvállalatainak ügyvezetője volt, majd korrupcióval vádolták meg. A távol-keleti országban az egy milliárd vietnami dongnál nagyobb korrupciós ügyeket akár halálbüntetéssel is sújthatják.

 

Trinh Németországban lelt menedékre, ahonnan aztán tavaly nyáron elrabolták. Az ügy nemzetközi botránnyá nőtte ki magát Berlin és Hanoi között. Mindeközben Robert Kaliňák akkori belügyminiszter Szlovákiát képviselve többször elutazott Vietnamba, és szoros kapcsolatokat épített ki az ottani vezetéssel. Többek között egyezményt írt alá a két ország közötti hatósági együttműködésről a bűncselekményeket elkövető személyek gyorsított kiadatásáról.

 

Három nappal Trinh elrablása után Pozsonyban épp egy több tagból álló vietnami delegáció tartózkodott, a tárgyalásoknak az állami Bôrik hotel adott otthont. A német hatóságok idén felvetették, hogy Trinht valószínűleg Pozsonyon keresztül csempészték ki Európából. Ezt az emberrabláshoz használt bérelt autók GPS adatai alapján derítették ki – az autók a delegáció ott tartózkodásakor épp az említett hotel mellett parkoltak le.

 

A szlovák kormány tagadja, hogy köze lett volna az emberrabláshoz, Peter Pellegrini kormányfő a szófiai EU-csúcson büszkén jelentette be a sajtónak, hogy „bebizonyosodott, hogy Szlovákiának nincs köze az ügyhöz”, mindezt azonban a vietnami külügyminisztérium hivatalos állásfoglalására alapozva mondta, miközben Vietnam egyébként sem ismeri el, hogy Trinht akarata ellenére vitték ki Németországból.

 

Szakértő: Személycserével is megoldhatták az elrabolt vietnami férfi kicsempészését a szlovák kormánygépen

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Aktuality.sk

 

Kicsoda Trinh Xuan Thanh, a Berlinből elrabolt egykori vietnami kommunista párttag és mit követett el?

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!