A parlament egészségügyi bizottsága néhány változtatással, de elfogadta a Smer által benyújtott javaslatot a súlyos egészségkárosodás kompenzálására szolgáló pénzügyi támogatásról.

 

Eszerint a ŤZP kártyával rendelkezők jövedelemvédelmének alsó határát a létminimum 1,7-szereséről a kétszeresére emelnék. A fogyatékkal élő gyermeket gondozó szülőknek juttatott jelenlegi 49,80 eurós támogatást pedig 100 euróra növelnék.

 

A bizottság kezdeményezésére más változások is történhetnek: megszüntetnék például a személyes gondozás után járó támogatásnál húzott bevételhatárt, illetve azt a jelenleg érvényes passzust, mely szerint az állam csökkenti az olyan fogyatékos gyermek után járó támogatást, aki hetente több mint 20 órát tölt egy oktatási intézményben.

 

  hirdetes_300x300   

Ha a parlament elfogadja a törvényt, az július 1-jén lépne hatályba. A ŤZP-s személyekről gondoskodó, produktív korban lévő gondozóknak adott anyagi támogatás 120,01 euróval fog emelkedni, ezzel elérné a 369,36 eurót. A nyugdíjas korú gondozónak nyújtott támogatás 184,71 euróra emelkedne (ami plusz 92,19 eurót jelent).

 

A csomag 40 millió euróba kerül majd évente.

 

Teraz.sk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!